Rozpocząłem rozrząd i zastanawiam się czy wszystko jest dobrze ustawione w mojej sztuce. Z wyglądu z przodu ok: na kole pasowym znacznik zachodzi, na kole rozrządu znacznik zachodzi. Ale nie widzę tego co trzeba od strony koła zamachowego, w okienku w obudowie skrzyni tylko śrubka na zamachu ustawiona całkiem niecentralnie w okienku, nic nie wygląda jak znacznik.
Co powinno być w okienku? Czy może ktoś tu robił wymiany i zamontował koło zamachowe albo koło zębate na wale korbowym w innym ustawieniu (stąd ostatecznie wychodzi brak znacznika w okienku).
Czy koło zębate wału korbowego czy rozrządu z przodu silnika można zamontować w innym ustawieniu tak że znaczniki z przodu pasują ale nie pojawia się znacznik w okienku na skrzyni?
-- 28 kwietnia 2018, 01:39 --
Wszystko dobrze powinny sie zgadzać znaczniki na kole wałka rozrządu i kole zębatym wału. To co wychodzi w okienku na pokrywie sprzęgła trochę mija się z "prawdą". WAŻNE ABY PO ROZRZĄDZIE SPRAWDZIĆ NAPIĘCIE PASKA NAPINAĆ PASEK MOŻNA SZCZYPCAMI ZEGER (najlepiej nie robić tego na zasadzie napięcie napinacza z programu TVN i dokręcenia śrubki bo po puszczeniu przestaje pasować), NASTĘPNIE sprawdzić należy po jakimś czasie czy się nie za bardzo rozchodzi znacznik ze znacznikiem napinacza przy użyciu lusterka zajrzeć albo na dotyk czy znacznik pasuje (łatwo zdjąć górną pokrywkę).
Napinacz ważna rzecz tutaj. co ciekawe po 2 latach przekonałem się, że napinać MOŻE się zaciąć