Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przez Hunt3r » 6 marca 2016, 14:53
Witam panowie mam pewien problem od 2 tygodni. Średnio co 300 km zaczyna pikac i brakować płynu chłodniczego jest na minimum. Zauważyłem że też trochę oleju na bagnecie ubyło. Przez 3 dni podstawialem pod auto karton ale sucho. Na odpalonym silniku zaglądałem pod korek płynu nie robi się bańka ani nic. Pod korkiem i na bagnecie oleju nie ma mazi. Panowie pomocy co mogło się popsuć.
-
Hunt3r
- Stella

-
- Auto: Leon I 1.8T 180KM
- Silnik: benzyna 1.8 turbo
przez MOTOMYSZOR » 6 marca 2016, 21:59
Przy takim zużyciu płynu to prawdopodobnie dziura jednak gdzieś jest w układzie. Zmień metodę sprawdzania: zimny samochód odpal i niech chodzi i się rozgrzewa co powoduje wzrost ciśnienia w układzie chłodzenia. Wtedy szybciej zauważysz czy gdzieś cieknie. Do tego jeśli cieknie gdzieś na silnik to w czasie jazdy i po jeździe odrazu odparuje płyn i nic pod samochód nie zdąży kapnąć
Ale najpierw po odpaleniu powąchaj spaliny: jeśli płyn przedostaje się do cylindrów będą miały charakterystyczny zapach ,,mokrego psa" a same spaliny będą białe.
-
MOTOMYSZOR
- Stella

-
- Auto: Leon 1m1
- Silnik: BCA 1.4
przez Hunt3r » 10 marca 2016, 14:23
Ma ktoś jeszcze pomysł. Było pompowane ciśnienie i jest wyraźna nie szczelność ale w 3 osoby nie możemy namierzyć gdzie
-- 10 marca 2016, 14:23 --
Panowie problem zlokalizowany nie miałem wcześniej czasu napisać ale wstawiam zdjęcie i daję rozwiązanie może komuś kiedyś pomoże.
Dziurka wielkości hmm igły taka mała ledwo widoczna pod wpływem ciśnienia wywalało płyn a on odparowywał ale udało sie zlokalizować ten o to wężyk koszty groszowe.
-
Hunt3r
- Stella

-
- Auto: Leon I 1.8T 180KM
- Silnik: benzyna 1.8 turbo
Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna