Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Spadające obroty i zapalająca się kontrolka oleju

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Spadające obroty i zapalająca się kontrolka oleju

Postprzez crips4ever » 21 września 2016, 10:21

Witam, jestem nowy na forum oraz kompletnym laikiem motoryzacyjnym. Proszę o pomoc ponieważ mojego Leona ostatnio trapi dziwna przypadłość. Rano jadąc do pracy samochód po ok 1-2 km zaczyna bardzo szarpać ale jest jedno bądź kilka szarpnięć (szarpnięcia takie ze można kierownice pocałować nosem) po czym "jakby gaśnie", jakby ponieważ obroty lecą na 0 i obrotomierz przestaje działać oraz zapala się czerwona kontrolka oleju która mruga, mimo to dalsza jazda jest możliwa ponieważ silnik nadal pracuje - choć zawsze zjeżdżam na pobocze gaszę go, odpalam jeszcze raz i jadę dalej. Przypadłość pojawia się szczególnie rano w drodze do pracy na zimnym silniku.
Bardzo proszę o pomoc ponieważ z doświadczenia wiem, że mechanicy w mojej okolicy albo będą chcieli wymienić pół samochodu albo będą szukać przyczyny tydzień pomimo szczegółowego opisu problemu.
crips4ever
Stella
Stella

Auto: Leon 2000
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Spadające obroty i zapalająca się kontrolka oleju

Postprzez marcin7x5 » 21 września 2016, 18:49

Albo uszkodzona przepustnica albo czujnik wału korbowego niedomaga. Po prostu gaśnie ci silnik na ułamek sekundy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Spadające obroty i zapalająca się kontrolka oleju

Postprzez crips4ever » 22 września 2016, 10:15

Poszedł do mechanika bo dziś rano zgasł na postoju przed skrzyżowaniem i tyko obciach :D czujnik ma ogarnąć i jutro rano test, dzięki za odppowiedź
crips4ever
Stella
Stella

Auto: Leon 2000
Silnik: benzyna 1.6 16V

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna