Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
oczkolek napisał(a):Może NGK?
raptorek napisał(a):Witam
Niestety w katalogu NGK nie ma świec dla silnika typu BCB. W związku z tym jakie świece zastosować do silnka 1.6 16V typu BCB. Pytam gdyż ASO i inny serwis, który odwiedziłem zaleca to co Producent czyli BOSCHA F 7 HPP 222. Z tego co słyszałem BOSCHA lepiej unikać. Czyżbym był skazany tylko na BOSCHA?
Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam
raptorek napisał(a):Witam
Niestety w katalogu NGK nie ma świec dla silnika typu BCB. W związku z tym jakie świece zastosować do silnka 1.6 16V typu BCB. Pytam gdyż ASO i inny serwis, który odwiedziłem zaleca to co Producent czyli BOSCHA F 7 HPP 222. Z tego co słyszałem BOSCHA lepiej unikać. Czyżbym był skazany tylko na BOSCHA?
Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam
Grześ napisał(a):etos pokazuje to samo
W aucie z gazem, to napewno. W normalnej benzynie teoretycznie co 60ooo km. Prosty test ciemna noc, lub ciemny garaz, podniesc maske, sciagnac oslone silnika, aby przewody WN byly widoczne, pogasic wszystkie swiatla i zaobserwowac czy iskry po przewodach skacza, ewentualnie druga osoba niech dodaje gazu troche. Jak skacza to wymienic.Kuxik napisał(a):razem ze świecami warto wymienić od razu przewody?
180pln za kpl swiec iskrowych?dejw84 napisał(a):jestem 180zł w plecy bo nie pasują
Stackburn napisał(a):Odgrzewam kotleta
Ostatnio też zastanawiałem się jakie świece wybrać. Szukałem , czytałem i ostatecznie wybór padł na świece Brisk model DOR14LGS (leoś 1.6 8v AKL).
To są świece tuningowe z elektrodą ślizgową. Pojechałem na wymianę do ASO i nieźle się uśmiałem , jak mechanik przybiegł się pytać mnie i kierola aso czy ma je zakładać , bo jeszcze takich nie widział
Efekt - myślałem , że zwykłe placebo i raczej będę widział różnicę we własnym mózgu niż w tych świecach. i o dziwo nieźle mnie zaskoczyły. Spalanie spadło około 0,5 litra na 100km (miasto z 9.5 na 8.8-9), silnik pracuje równo i równomiernie przyspiesza. Delikatnie dostał więcej mocy. pali na dotyk ledwo rozrusznik obróci wałem. koleś zrobił to samo w Vectrze B 2.0 16v i ma podobne spostrzeżenia. polecam te swiece. cena jest śmieszna bo wychodzą po 3-5zł drożej niż NGK.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość