Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Biego bardzo cieżko wchodzą+ migająca kontrolka oleju.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Biego bardzo cieżko wchodzą+ migająca kontrolka oleju.

Postprzez Kano » 5 lutego 2017, 16:16

Witam
Jakieś 3 tyg. temu hamowałem przed przejściem będąc na 3 z 40 do zera, zwykłe spokojne hamowanie, jestem pewny, że wcisnąłem sprzęgło, mimo to silnik zgasł.- zdarzyło się raz, myślałem nawet, że może nie wcisnąłem sprzęgła i zapomniałem o tym.
Później zauważyłem, że czasem zmiana biegów następuje mniej płynnie niż wcześniej jednak myślałem, że może jestem rozkojarzony czy coś bo zdarzało się to rzadko ale zauważalnie.
Od pewnego czasu jednak coraz częściej ciężko było wrzucić 3, a w ostatnich dniach bardzo ciężko zaczęły wchodzić 1, 2 i wsteczny, choć czasem wchodziły normalnie ale częściej jednak z dużym oporem.
Przy ostatnich kilku jazdach nasiliło się to znacznie podczas gdy na postoju przy wyłączonym silniku wchodzą normalnie.

Postanowiłem przejechać się samochodem by bliżej przyjrzeć się sprawie, wyjechałem jednak ledwo 100m po czym zaczęła migać czerwona kontrolka ciśnienia oleju, przejechałem z 200m i się zatrzymałem- poziom oleju jest w połowie. Odpaliłem silnik przejechałem ze 150m bo stałem w złym miejscu i zaparkowałem pod blokiem, nic w tym czasie się nie działo.

Chce jutro jechać do mechanika bo i tak planowałem wymianę oleju, jednak co jeśli znów mi zacznie migać, czy dalsza jazda może spowodować zatarcie silnika, no i co z tymi biegami?
Kano
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AZD 1.6

Reklama

Re: Biego bardzo cieżko wchodzą+ migająca kontrolka oleju.

Postprzez marcin7x5 » 5 lutego 2017, 18:52

Co do kontrolki oleju to trzeba zrobić pomiar ciśnienia oleju. Dopiero wtedy można snuć teorie. Co skrzyni to obstawiam docisk i tarcze sprzęgła.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Biego bardzo cieżko wchodzą+ migająca kontrolka oleju.

Postprzez Kano » 5 lutego 2017, 20:05

Kolega mi podpowiedział, że do mogą być poduszki pod silnikiem/skrzynią i rzeczywiście już 2 lata temu mechanik mówił mi o poduszce pod silnikiem jednak, że długo nie było jakiś większych objawów to zbagatelizowałem ten temat mimo, że obecnie:
- po wjeździe na progi zwalniające ewidentnie coś skacze "w dole"
- jak robię delikatny łuczek w lewo to przy 60 na 4 słychać stuki no jakby w kole, może w silniku, w momencie zmiany na 3, przy wyższych obrotach jest ok
- ostatnio zauważyłem, że gdy skręcam w lewo np. na skrzyżowaniu to słychać też ten stukot
- czasem jak zmieniam na 2 to czuje takie szarpnięcie jakby w skrzyni może
- jadąc prosto dodając gaz czuję ruch na lewarku gdy wcześniej tego nie było

No i generalnie jakoś mało prawdopodobne jest, że skrzynia, sprzęgło padła mi razem z pompką oleju lub czujnikiem.
Zastanawiałem się nad wołaniem lawet bo chyba moje ubezpieczenie ma jakiś motyw, że mogę wezwać transport w razie poważnej awarii ale chyba pojadę o własnych siłach do mechanika.
Kano
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AZD 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna