Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Podciśnienie w baku - zasysa go do środka

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Podciśnienie w baku - zasysa go do środka

Postprzez colin13 » 10 maja 2017, 15:40

Na szybko nie znalazłem odpowiedzi na forum. Wygląda to następująco - po wywaleniu evap zaślepiłem ten wężyk (zdj na dole) zgodnie z instrukcją i w sumie od tego czasu jak odkręcam korek od wlewu zasysa powietrza do środka i słychać jak pod autem cały zbiornik strzela bo tak go ścisnęło. Sytuacja powtarza się jak przejadę niewielki kawałem wiadomo im dalej tym bardziej go zassa. Drogą dedukcji ściągnąłem zaślepkę z tego wężyka od evap (to samo zdjęcie) i tamtędy też zaczęło zasysać powietrze do środka. Szybko wrzuciłem sam zbiorniczek evap i podłączyłem go do wężyka i podłączyłem wtyczkę i niby już nie ciągnie powietrza tyle że została mi końcówka (drugie zdjęcie) którą nie wiem czy musze koniecznie podłączyć jak było / zaślepić / zostawić niezaślepioną bo i tak z niej nie idzie żadne powietrze ani też nic nie zasysa. Ktoś mi powie co się tak właściwie stało i co zrobić?
Obrazek
Obrazek
colin13
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: APP 1.8

Reklama

Re: Podciśnienie w baku - zasysa go do środka

Postprzez marcin7x5 » 11 maja 2017, 10:22

Przewód idący ze zbiornika do evapu musi być otwarty. Przewód od evapa do przepustnicy po zdjęciu musi być zaślepiony. Jak zatkasz ten od zbiornika to zamkniesz jego odpowietrzenie. Jeżeli połączysz oba przewody ze sobą ale bez zaworka jednokierunkowego to podciśnienie będzie zasypało ze zbiornika powodując jego ściskanie.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Podciśnienie w baku - zasysa go do środka

Postprzez colin13 » 11 maja 2017, 15:08

Wrzuciłem filterek na koniec tego wężyka i wszystko wróciło do normy. Dzięki za pomoc.
Obrazek
colin13
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: APP 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna