Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kopci olejem i po chwili świeci kontrolka ciśnienia

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kopci olejem i po chwili świeci kontrolka ciśnienia

Postprzez Bully75 » 11 czerwca 2017, 23:39

Witajcie,
Problem jaki pojawił mi się w jednostce napędowej 1,4 .16V
Oprócz klasycznego stukania zaworów pojawia się problem braku ciśnienia oleju w głowicy na wolnych obrotach.
W zimę złapało mi odmę (nie wiedziałem jak to wygląda dopiero jak wyszło wszystko bagnetem)
Najśmieszniejsze jest to , że gdy silnik dostanie obciążenia klimatyzacją pojawia się z rury niebieski dym a po jakimś czasie zaczyna pikać kontrolka oleju.
Mechanik powiedział mi , że to już koniec jednostki napędowej, ale najlepsze jajo jest w tym że na naklejce rozrządu mam litery BAD a w bagażniku AXF (brat ma identyczny w golfie 4). Pytania moje są dwa :
Czy ma znaczenie oznakowanie silnika co do skrzyni biegów (np AXF nie pasuje do skrzyni z BBY lub BAD)
CZy ktoś może mi podpowie jaka jest szansa uratowania obecnego silnika?? lub jaki model założyć . W dowodzie mam wpisany rok produkcji 00 , 55kW. Jak widać jestem laik w temacie , więc proszę zawodowców o pomoc
:bukiet: :oops: :roll:
Proszę o podpowiedzi na adres e-mail :walczzdlugiem@poczta.pl
Bully75
Stella
Stella

Auto: Leon Stella
Silnik: BCA 1.4

Reklama

Re: Kopci olejem i po chwili świeci kontrolka ciśnienia

Postprzez marcin7x5 » 12 czerwca 2017, 05:21

Pierwszą rzeczą jaką trzeba zrobić to pomiar ciśnienia oleju jaki jest faktycznie. Być może to tylko wina czujnika. Bywały też przypadki że winą słabego ciśnienia oleju był filtr oleju wiec możesz go profilaktycznie wymienić. Możesz też zwalić miskę oleju i zobaczyć w jakim stanie jest sitko smoka. Jak juz ją zdejmiesz to zobacz czy nie masz zbyt dużego luzu wzdłużnego na wale korbowym i czy czasem na dnie miski nie leży pierścień oporowy. Co do typu silnika to były akq ape bca bby aus.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna