Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wypadanie zapłonu, brak mocy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wypadanie zapłonu, brak mocy

Postprzez jeanG » 2 sierpnia 2017, 22:16

Witam, jakiś czas temu kupiłem leona 1.8 20v 125km w niskiej cenie.
Problem polegał na tym że autko nie paliło na pierwszy cylinder myślałem że to pierdoła więc wziąłem.
Od tego czasu sprawdzona była kompresja silnika - wszystko było okej zawory nie są nadpalone.
Wymieniłem cewke, kable zapłonowe, świece, egr, rozrząd i dalej nic. Wczoraj został wymieniony napinacz walka rozrządu łańcuch. Silnik wcześniej bardzo nie równo pracował, teraz jest już lepiej ale dalej minimalnie obroty falują ale auto dalej nie ma ani trochę mocy. Trzech mechaników rozłożyło ręce ja już też powoli tracę cierpliwość. Co może być przyczyną? Dodam jeszcze że auto na benzynie jak i na gazie pracuje tak samo.
jeanG
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: APG 1.8

Reklama

Re: Wypadanie zapłonu, brak mocy

Postprzez marcin7x5 » 3 sierpnia 2017, 17:04

Zamień miejscami wtryski paliwa i zakręć całkowicie lpg. Sprawdź czy wypadanie zapłonu też się przeniesie na inny cylinder.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez jeanG » 4 sierpnia 2017, 00:16

Powiem Ci że nie mam pojęcia jak to zrobić jutro kumpla poproszę żeby pomógł. Mój mechanik mówi że to muszą być świece albo kable ale czy przez zwykłe świece (które nie dawno były zmieniane) - samochód chodzi jakby miał może połowę tej mocy?
Dodam jeszcze kod błędów : P0010, P0301.
Ten pierwszy wkazuje dalej na rozrząd ale facet uczciwie go poprawił, wymienił napinacz i łańcuch twierdzi że wszystko tam jest okej. A co sugerujesz tą zamianą że wtryski są nieszczelne? Dodam że instalacje założyłem cztery miesiące temu.
jeanG
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 4 sierpnia 2017, 13:51

Wtrysk jak będzie nieszczelny lub niesprawny to dany cylinder nie będzie w stanie zainicjować zapłonu co właśnie zostanie odczytane jako brak zapłonu. Podobnie będzie jak do cylindra zostaną podane jednocześnie Pb i lpg. Dlatego zrób próbę z zamianą wtrysku, potem świecy i Ew przewodu zapłonowego. Jeżeli nadal w tym samym cylindrze będzie błąd wypadania zapłonu to trzeba będzie zwalać głowicę.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez jeanG » 7 sierpnia 2017, 22:55

Tak na 90% jasne. Zmierzyłem jeszcze raz ciśnienie na cylindrach pierwszy ma 6 pozostałe w normie. Tylko to jest dziwne bo nagle autko dostało objawienia i dzisiaj dosłownie darło asfalt jak na 125km przystało. Muszę jeszcze lepszym sprzętem to sprawdzić bo temu nie ufam. Mam jeszcze trochę wątpliwość bo gdy jest zawór wypalony auto szło by chyba ciągle tak samo a nie jest tak. Raz mu się chce jechać raz nie. Jak to jest?
jeanG
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 8 sierpnia 2017, 05:55

Raz jest tak że na zimnym silniku gubi zapłon a po rozgrzaniu się uszczelnia a raz bywa tak że na zimny jest ok a po rozgrzaniu traci szczelność. Podpalony zawór lub /i jego gniazdo powodują takie usterki ale tego nie sprawdzisz bez zdejmowania głowicy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez jeanG » 8 sierpnia 2017, 20:45

Okej zajmę się tym jak najszybciej. Dzisiaj jeszcze dodatkowo wracam z pracy ledwo na pierwszym biegu 20km/h, chodził jak czołg i strzelał z wydechu. To już chyba nie zawory nie?

-- 8 sierpnia 2017, 21:45 --

Te strzały z wydechu to kable dostały jakiegoś bicia, podmieniłem narazie jest okej. Głowice będę zdejmował za niedługo. A jak waszym zdaniem kupić używaną zrobić planowanie itp. czy dać ją do regeneracji? Jak będzie taniej i jak będzie lepiej?
jeanG
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 9 sierpnia 2017, 05:59

Daj do regeneracji swoją.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez jeanG » 9 sierpnia 2017, 10:05

Jaka to będzie cena? Facet krzyknął 1000zl za samą regenerację, plus upg oleje robocizna itp będzie kolejne tyle. Dla mnie to bez sensu. A o tym błędzie jesteś w stanie coś powiedzieć z czego wynika? P0010 - nastawnik wałka rozrządu po stronie ssania/lewa/przód, rząd cyl. 1 - nieprawidłowe działanie obwodu prądu?
jeanG
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna