Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Piszczenie, brak mocy, [Silnik 1.6 AKL]

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Piszczenie, brak mocy, [Silnik 1.6 AKL]

Postprzez DzikiSzogun » 29 grudnia 2017, 00:21

Pacjent to Leon 2000r, 1.6 AKL.
Niedawno(w wakacje) robione sprzęgło (Nie wiem na ile przydatna informacja).
Na dole link do filmu w czym problem. Opisuję sytuację jak najdokładniej ;/

Od pewnego czasu w czasie jazdy zdarzają się sytuację typu:
"Jadę, sekundowy spadek mocy i dziwny dźwięk na pograniczu uderzenia coś jak metal o metal, wyczuwalny pod nogą, i po tym wracał do normalności"

Sytuacje te zdarzały się losowo. Zazwyczaj jazda miejsca, bywa ekspresówka i rzadko autostrada. Zdarzało się przeważnie przy niższej prędkości (do 50/60KM/h). Bywało że Pare dni nic (jazda miejska i czasem ekspresówka).

Dzisiaj przy ruszeniu, prosta droga, cofam z parkingu - Chcę ruszyć - zgasł.
Odpalam, jadę kilka sekund, zatrzymanie się na skręt, ruszam i dźwięk jakby ktoś uderzył/trzasnął (mocno) drzwiami.. Tutaj zaczęły się problemy.

Piszczenie na wolnych obrotach oraz przy przyśpieszaniu do 2000 obrotów to słychać solidnie. Powyżej tych obrotów nie słyszę (silnik głośny) ale mimo to wydaje mi się że delikatnie czasami go słyszałem.
Dojechałem 3km i zatrzymałem się, pisk nadal, po chwili przestał piszczeć, otworzyłem klapę i od razu poczułem smród od LEWEJ strony przy silniku, w górę od alternatora..

Zgasiłem silnik. Sprawdziłęm płyn chłodzący (nie nie zauważyłem żądnego ubytku). Po ~minucie uruchomiłem ponownie, znowu pisk - jakyb od lewej strony silnika tam gdzi ewyczułem smród.

Dojechałem do domu ~15km. Rozpędzanie do 60km/h około 20 sekund... Całkowity brak mocy, przy przyśpieszaniu, maksymalnie jechał 70km/h, szarpanie podczas jazdy i piszczenie bez zmian. Jak dojechałem, ciemno, jak podniosłem maskę miałem wrażenie jakby jakiejś mgły. spod maski chwilowej - wiatr rozgonił i smród taki sam jak poprzednio.

Poratujcie, wiem że to jak wróżenie z fusów nie widząc samochodu :-(
Przepraszam z góry za długą wypowiedź - starałem się jak najdokładniej opisać sytuację.

Link do film obrazującego problem: (Pisk przy obrotach)
https://www.youtube.com/watch?v=oW0LxcXMNj4
DzikiSzogun
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AKL 1.6

Reklama

Re: Piszczenie, brak mocy, [Silnik 1.6 AKL]

Postprzez marcin7x5 » 29 grudnia 2017, 09:46

A nie ślizga ci się pasek i stąd tez zapach? Posprawdzaj jak się kręcą rolki od napinacza, alternatora, pompy wspomagania i tego co tam ci jeszcze pasek napędza. Oczywiście musisz go zdjąć.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez DzikiSzogun » 29 grudnia 2017, 16:19

Niestety nie sprawdziłem tego jeszcze ale jedna sprawa. Jak dzisiaj uruchomiłem auto to sprawa wygląda gorzej niż wczoraj. Całlkowity brak mocy przy ruszaniu (w przód i tył jednakowo). :-(

Silnik na luzie i na sprzęgle wchodzi na obroty mimo świergotania

Chciałem przestawić auto (ledwo 5 metrów), cofając do tyłu (Jest delikatny spadek) zgasł z 5 razy (całkowity brak mocy...). Raz popuszczałem sprzęgło delikatniej, raz mocniej, raz dawałęm delikatnie gazu, raz próbowałem dać sporo więcej przy popuszczaniu ale żadnej różnicy dla niego.

"Wróciłem" na poprzednie miejsce. A właściwie - auto dopchano, nie chciał wgl ruszyć do przodu... Zgasł z 10 razy ...

Przy okazji na alternatorze, po boku zauważyłem pęknięcie czegoś przy elektronice/elektryce (filmik jak poprzednio na samym dole). Ma to jakieś znaczenie dla tych objawów?

Zastanawiam się czy to nie coś z przeniesieniem napędu? Skrzynia biegów? Sprzęgło?

FIlmik - alternator:
https://www.youtube.com/watch?v=W7uOLwGsdLk
DzikiSzogun
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AKL 1.6

Postprzez marcin7x5 » 29 grudnia 2017, 17:22

Jeżeli sam silnik bez biegu da się wkręcić na obroty to raczej jest ok. Dla pewności wykręciłbym świece i próbował przepchnąć auto na biegu.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna