Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Gasnie jak chwile pochodzi poczym nie mozna odpalic AKL 1.6

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Gasnie jak chwile pochodzi poczym nie mozna odpalic AKL 1.6

Postprzez mariusz35303 » 7 czerwca 2018, 11:13

Witajcie poniewaz mam problem z leonem zwracam sie do was bo nie wiem jak to znalesc w necie .
Sytuacja wyglada tak
Odpale auto zagrzeje go poczym gasnie i nie moge go odpalic przez kilka chwil ( tak jak by nie dawalo pradu na rozrusznik ) po tych chwilach odpali . Pragne dodac ze tak sie dzieje na GAZIE
Gdy odepne przekaznik 409 (pompa paliwa ) odpale auto awaryjnie na gazie auto chodzi ok .
Gdy odpale auto na samej benzynie auto chodzi ok
Gdy odlacze komputer-sterownik gazu nie moge auta odpalic
Pytanie takie . Czy przyczyna jest w :
Sterownik-komputer gazu bledy ma ?
Listwa wtryskow gazu leje ?
Listwa wtryskow benzynny leje ?
Czy zwiazane jest to z pompa ?

Dodam jeszcze ze jak go gazowalem to z kolektora ssacego zaraz za przepustnica jest taka jak by zaslepka okragla z tego miejsca w pewnym momecie bylo (bum) i polecial dym .
Czy moze przez nieszczelny kolektor badz dolot powierza tak sie moze dziac ??
Prosil bym o jaka kolwiek rade zanim wydam nastepne piebiadze na gaziaza badz inne niepotrzebnie wymieniane przezemnie czesci
Dzieki
mariusz35303
Stella
Stella

Auto: seat
Silnik: benzyna 1.6 8V

Reklama

Re: Gasnie jak chwile pochodzi poczym nie mozna odpalic AKL

Postprzez marcin7x5 » 7 czerwca 2018, 14:00

mariusz35303 napisał(a):Odpale auto zagrzeje go poczym gasnie i nie moge go odpalic przez kilka chwil ( tak jak by nie dawalo pradu na rozrusznik ) po tych chwilach odpali

Czy rozrusznik wtedy kręci?
Jeżeli tak to sprawdź czujnik G28. Jeżeli nie kręci to sprawdziłbym kostkę stacyjki.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez mariusz35303 » 8 czerwca 2018, 11:45

No wlasnie ze jak zgasnie to wtedy rozrusznik wogole nie dziala dopiero po odczekaniu kilku chwil na raz . I jak odrazu zgasze to odpali tylko jak sam od siebie zgasnie

-- 7 czerwca 2018, 22:28 --

Myslalem o niej ale jakos podchodzilem do sprawy w innych kierunkach ale Sprawdze jeszcze i to zanim faktycznie zaczne kupowac wtryski albo oddam auto do gaziaza

-- 8 czerwca 2018, 12:45 --

Dzis sytuacja wyglada calkiem inaczej :
Po wczorajszym odpieciu kompa gazu dzis auto na gazie wogole nie chodzi benzyna ok gaz rozlacza przez chwile myslalem ze nie mam gazu po tych probach gazowania ale zerknolem na butle bylo pol przez chwile myslalem ze moze sie zawiesil ale pojechalem zatankowac lpg i sytuacja sie powtarza gdy przelaczam go na gaz w momecie gdy pstryknie i dojdzie gaz to go automatycznie rozlacza .
Teraz wiem napewno ze przyczyna jest od strony lpg kwestia jest tylko czy od kompa czy od ukladu .....
mariusz35303
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 8 czerwca 2018, 14:30

Jakoś średnio mi się wydaje aby instalacja LPG miała wpływ na zasilanie rozrusznika. Chyba że masz 2 usterki jednocześnie.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez mariusz35303 » 9 czerwca 2018, 20:42

W sensie co masz na mysli ??? Bo jeszcze nie doszedlem do sedna sprawy
mariusz35303
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 9 czerwca 2018, 21:40

Jedna to z pewnością układ LPG. Druga usterka to kostka stacyjki lub rozrusznik.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez mariusz35303 » 16 czerwca 2018, 19:39

Witam byc moze udalo sie zlokalizowac usterke : najprawdopodobnie jak "mechanik " mi skrzynie wymienial to nie zalozyl masy od skrzyni bo miernikiem sprawdzalem i na skrzyni nie bylo a jak bylem w trasie to zalozylem przewod od skrzyni do aku to puki co jest git

-- 16 czerwca 2018, 20:31 --

Witam byc moze udalo sie zlokalizowac usterke : najprawdopodobnie jak "mechanik " mi skrzynie wymienial to nie zalozyl masy od skrzyni bo miernikiem sprawdzalem i na skrzyni nie bylo a jak bylem w trasie to zalozylem przewod od skrzyni do aku to puki co jest git

-- 16 czerwca 2018, 20:34 --

A zaczelo sie to tak ze szfagier cos w mechanice robi i wyczajil ze jak wciska sie sprzeglo to kontrolka aku sie normalnie swieci a jak spuszczal sprzeglo to sie zarzyla

-- 16 czerwca 2018, 20:39 --

Tylko jedno mnie jeszcze zastanawia jak podpinal kompa to wykylo blad ale komp nie mogl odnalesc parametrow tak jakby blad szczytal ale nie mogl znalesc automatycznie ani manualnie co to za silnik itp
mariusz35303
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna