Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Marcin_TDI napisał(a):kup sobie nożyk w markecie w nawet jak nigdy go w ręku nie trzymałeś to nacięcie uszczelek zajmie Ci 5min (z obu stron)

ja myślę, że w tym temacie już naprawdę zostało wszystko napisane.slawo80 napisał(a):Jak myślicie?

tatian napisał(a):ja myślę, że w tym temacie już naprawdę zostało wszystko napisane.

slawo80 napisał(a):Tatian, które spinki podejdą do Leona, bo obecnie nie mam możliwości kupna w ASO
http://allegro.pl/item1121552235_p_102_ ... drzwi.html
http://allegro.pl/item1106675253_p_026_ ... pinki.html

tak jest te czarne i właśnie z taką gąbeczką trzeba szukać, bo jak zauważycie spinka w Leonach ma zupełnie inną uszczelkę - gorszą, taki tylko kawałek szmaty, a to wchodzi w drzwi, uszczelnia, oczywiście nasiąka od wewnątrz, ale nie poszcza do wnętrza.slawo80 napisał(a):http://allegro.pl/item112...erki_drzwi.html

berthold_ns napisał(a):silikon neutralny będzie lepszy

berthold_ns napisał(a):Chciałem kupić uszczelniacz dekarski ale gość zapytał do czego potrzebuję

Mirczas napisał(a):Kolego śmigaj do sklepu typu Castorama i sam sobie wybierzesz

bartek_wm napisał(a):ja już dwa razy składałem bolce na szybie(szyba wyjęta z drzwi) potem wkładam szybę i wciskam w ślizg podnośnika, ma on nacięcia po których bolec wraz z szybą wskakuje na miejsce

Potwierdzam - u siebie miałem powódź po każdym deszczu, woda przelewała się progami. Po odkręceniu tapicerki okazało się, że cieknie po głośniku. Operacja silikonowania wokół blachy, zgodnie z instrukcją tatiana przyniosła pożądane efekty. Teraz nawet po intensywnych opadach, na progach suchuteńko. Polecam okresowy przegląd drożności otworów, którymi ścieka woda na ten najniższy schodek.tatian napisał(a):Miałem ten sam problem z wodą w nowej Ibizie. Rok czasu w serwisie i inni mechanicy szukali problemu. Nikt mi nie wierzył że to może lecieć drzwiami. I otóż miałem rację. Po prostu woda jak się myje samochód czy pada wpada szybą do drzwi i tam powinna być kanałami wyrzucana na zewnątrz. Pech jednak polega na tym, że uszczelki w drzwiach przepuszczają wodę na drugą stronę do wewnątrz i wtedy woda już tapicerką spływa sobie na uszczelkę i wcieka pod plastikowy próg i wykładzina nasiąka.
Sposób na to ? Banalny kupić silikon i obsmarować nim wszelkie możliwe uszczelki, uchwyty, gumy. Najlepszy sposób na sprawdzenie szczelności. Zdjąć tapicerkę i lać woda po szybie.
Przedniej szyby nie ruszajcie chyba, ze jakiś partacz, źle ją wkleił.

http://free.of.pl/g/gajdar/drzwi.htmTony Hawk napisał(a):Gdzieś w tym wątku jest odnośnik do fotorelacji, która częściowo dotyczy zdejmowania boczków z drzwi.

dla ścisłości to nie jest moja fotorelacja. Nie lubię przypisywać sobie czegoś co nie jest moje, a podziękowania należą się gajdarowi.berthold_ns napisał(a):Jeszce raz wielkie dzieki dla tatian za fotorelację bez tego byłoby ciężko

tatian napisał(a):dla ścisłości to nie jest moja fotorelacja. Nie lubię przypisywać sobie czegoś co nie jest moje, a podziękowania należą się gajdarowi.

Tony Hawk napisał(a):Potwierdzam - u siebie miałem powódź po każdym deszczu, woda przelewała się progami. Po odkręceniu tapicerki okazało się, że cieknie po głośniku. Operacja silikonowania wokół blachy, zgodnie z instrukcją tatiana przyniosła pożądane efekty. Teraz nawet po intensywnych opadach, na progach suchuteńko. Polecam okresowy przegląd drożności otworów, którymi ścieka woda na ten najniższy schodek.tatian napisał(a):Miałem ten sam problem z wodą w nowej Ibizie. Rok czasu w serwisie i inni mechanicy szukali problemu. Nikt mi nie wierzył że to może lecieć drzwiami. I otóż miałem rację. Po prostu woda jak się myje samochód czy pada wpada szybą do drzwi i tam powinna być kanałami wyrzucana na zewnątrz. Pech jednak polega na tym, że uszczelki w drzwiach przepuszczają wodę na drugą stronę do wewnątrz i wtedy woda już tapicerką spływa sobie na uszczelkę i wcieka pod plastikowy próg i wykładzina nasiąka.
Sposób na to ? Banalny kupić silikon i obsmarować nim wszelkie możliwe uszczelki, uchwyty, gumy. Najlepszy sposób na sprawdzenie szczelności. Zdjąć tapicerkę i lać woda po szybie.
Przedniej szyby nie ruszajcie chyba, ze jakiś partacz, źle ją wkleił.
Miałem również epizod z wodą na wycieraczce pasażera. Filtr kabinowy był dobrze zapięty, ale problem polegał na tym, że przy montażu osłony podwijał się do środka ten gumowy kołnierz okalający filtr i woda ciekła po filtrze otworami wentylacyjnymi prosto na wycieraczkę pasażera. Odrobina gimnastyki z pomocą śrubokręta przy zakładaniu tej osłony z kołnierzem gumowym - i udało się go prawidłowo ułożyć. Kilka ulew i jest sucho, znów sukces. Nie przycinajcie tej uszczelki pod drzwiami, tak jak to niektórzy sugerowali w tym wątku. To nic nie da - zniszczycie sobie tylko uszczelki, silikon do ręki i do dzieła! Nie bójcie się rozbierania tapicerki, bo to jest pryszcz, minuta roboty. Gdzieś w tym wątku jest odnośnik do fotorelacji, która częściowo dotyczy zdejmowania boczków z drzwi.

otwory są bodajże 3 w każdych drzwiach a znajdują się pod uszczelką na dole drzwi.michal3m napisał(a):a gdzie te otwory są? ja nie mam wody we wnętrzu ale na progachz awsze duzo i jak otwieram drzwi to sie wylewa;)

michal3m napisał(a):ale na progachz awsze duzo i jak otwieram drzwi to sie wylewa;)

dez napisał(a):witam
w temacie pływających dywanów - sprawnie i mam nadzieje dobrze i za rozsądną kase w wawie może to zrobić p. Józef /okolice salonu Mitsubishi przy puławskiej w drodze do piaseczna
tel. 22/6441120
jest to zakład lakierniczy i nie reklamuje jego roboty bo nie malowałem swojego leo u niego

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości