Moderator: Moderator LC Team
siwy1982 napisał(a):Panowie, a czy jest mozliwe, żeby przez 3 lata odkąd posiadam Leona nie załączyło sie wypalanie? Jedynie co, to w zeszłym roku wymieniałem czujnik różnicy ciśnień, wtedy zapełnienie jakies 15%. Dodam, że codziennie przejeżdżam jakies 30-40km (miasto-trasa 50/50)
siwy1982 napisał(a):Ani podwyzszonych obrotów, ani kontrolki (jezeli wogole sie zapala) nie zauwazylem wiec myslalem ze nie wypala sadzy... przed wymiana czujnika bylo chyba 35% a po wymianie spadlo na 15. Musze w wolnej chwili sprawdzic jak jest teraz. ... przebieg 173 tyś. km
siwy1982 napisał(a):A spalanie postojowe (l/h) nie jest wyższe przy wypalaniu?
siwy1982 napisał(a): jedynie co zauważyłem to czasem, jakbym przy nogach miał kaloryfer, który grzeje.
-arti- napisał(a):Kaloryfer..... być może ale tylko wtedy gdy włączy się dogrzewanie elektryczne (tzw.farelek)
siwy1982 napisał(a):Ten mój "farelek" jak trzeba to słabo grzeje
siwy1982 napisał(a):a od nóg grzeje jak z pieca...
tomkod napisał(a):Witam,
Chciałbym dopytać bardziej doświadczonych użytkowników Seata co do zachowania DPF. Moje auto to Altea BMM 2010 i jedno co nie daje mi spokoju to właśnie spokój DPF![]()
Ogólnie jestem przewrażliwiony na punkcie tego chwasta bo miałem wcześniej dwie Insignie i tam dokładnie obserwowałem wypalanie DPF.
Dodam ze nie znam historii mojej Altei a ma ona już ok 250tys km (na blacie 170) i już zrobilem nią ok 7 tys km i jeszcze nigdy nie zaobserwowałem wypalania DPF. Co dla mnie dziwnie nie potrafię stwierdzić czy ten DPF jeszcze tam jest. Po podpięciu pod VCDS pokazuje ze zapełnienie sadza to 60g (czyli już powinien się często regenerować albo umrzeć) a tu nic. Zapchanie filtra wzrasta po czym samoczynnie spada - nigdy nie zauważyłem podwyższonych obrotów na jałowym czy tez spalania chwilowego (zawsze 0,5l/h lub 0,7 z klima).
Jak mogę na 100% potwierdzić jego istnienie?
Dodam ze na początku jak sprawdzałem to sadzy było 59g a teraz po 5 tys jest 60g wiec jakby rosło (ale to pewnie teoretyczna wartość wyliczana przez kompa?)
Ogólnie jeżdżę do roboty 15 km i raczej poza miastem ale czy to normalne?
Tygrysek napisał(a):jest do 1.0-1.6 to też ma związek z dpfem?
Tygrysek napisał(a):że średnio co 300 km zaczyna coś się dziać.
Tygrysek napisał(a):Ale czuć szarpniecia, podczas jazdy silnik zachowuje się nerwowo, do tego zauważyłem te chwilowe spalanie..
Tygrysek napisał(a):przymusowe jezdzenie/nie wysiadanie.
desmo napisał(a):Jednak szkoda ze nie ma sygnalizacji rozpoczęcia wypalania.
desmo napisał(a):Jednak nadal nie widziałem żadnej kontrolki , może poprzedni właściciel coś wyłączył w ECU
desmo napisał(a):Gdzie to sprawdzić VAG-iem
Marcin_1p napisał(a):Może procedura wypalania została przerwana a po odpaleniu auta nastąpiła kontynuacja?
wesol napisał(a):nie ma wysokich temp na dpf
wesol napisał(a):wspanialomyslnie odkryje ze mozna za wyciecie wlepiac kary dotkliwe to dopiero sie zacznie.
Powrót do VAG - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość