Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

szkoda calkowita

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

szkoda calkowita

Postprzez birkut » 6 marca 2013, 17:42

pani przez telefon poinformowala mnie o szkodzie calkowitej (AC). nie mam jeszcze papierkow, a tym bardziej kasy, ale mam kilka pytan ;P

auto nie jest na chodzie (zatrzymany dowod rejestracyjny)
1- czy moge juz zaczac naprawiac auto, czy czekac na oficjane uznanie szkody lub na kase?
2- czy dowod rejestracyjny bedzi (po naprawie) zwrocony - spotkalem sie z opinia ze jezeli szkoda jest calkowita to juz mi go nie wydadza - w co nie chce mi sie wierzyc
3- w zwiazku z 2. SzC tzn ze zostawiaja mi uszkodzone auto i przelewaja kase, a ja robie z nim co chce (sprzedaje bite lub naprawiam)
birkut
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: szkoda calkowita

Postprzez Piotrek1983 » 6 marca 2013, 19:12

ad.3 - TU wystawi twoje auto na licytację, która określi wartość "wraku", następnie zostanie Ci wypłacona kwota pomniejszona o wartość wraku (jeżeli go sobie zostawisz) lub też pełna wartość odszkodowania (jeżeli wrak oddajesz do TU).
był Leon Cupra 4
jest AR Giulietta
Piotrek1983
Stella +
Stella +

Auto: Giulietta
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez peter85 » 7 marca 2013, 08:21

lub też pełna wartość odszkodowania (jeżeli wrak oddajesz do TU).

To akurat nie zawsze jest prawda, w przypadku szkody z AC TU nie ma obowiązku odkupienia wraku no chyba że masz taki zapis w OWU ale to raczej rzadkość TU może od ciebie odkupić wrak ale jest to często tylko ich "dobra wola" a mnie obowiązek.

czy moge juz zaczac naprawiac auto, czy czekac na oficjane uznanie szkody lub na kase?

Ja bym się wstrzymał do otrzymania oficjalnego kosztorysu bo rozmowa z jakąś Panią przez telefon o niczym nie świadczy.
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Piotrek1983 » 7 marca 2013, 20:56

peter85 napisał(a):To akurat nie zawsze jest prawda, w przypadku szkody z AC TU nie ma obowiązku odkupienia wraku no chyba że masz taki zapis w OWU ale to raczej rzadkość TU może od ciebie odkupić wrak ale jest to często tylko ich "dobra wola" a mnie obowiązek.

Zapewne masz rację, w moim przypadku była to polisa w PZU i takie 2 opcje dostałem do wyboru, pozostałe TU mogą to robić inaczej.
był Leon Cupra 4
jest AR Giulietta
Piotrek1983
Stella +
Stella +

Auto: Giulietta
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez maddob » 7 marca 2013, 22:11

birkut napisał(a):1- czy moge juz zaczac naprawiac auto, czy czekac na oficjane uznanie szkody lub na kase?
2- czy dowod rejestracyjny bedzi (po naprawie) zwrocony - spotkalem sie z opinia ze jezeli szkoda jest calkowita to juz mi go nie wydadza - w co nie chce mi sie wierzyc
3- w zwiazku z 2. SzC tzn ze zostawiaja mi uszkodzone auto i przelewaja kase, a ja robie z nim co chce (sprzedaje bite lub naprawiam)

1. poczekałbym na kasę ( mam warsztat i znam różne przypadki ), jak masz pieniądze na koncie, to wiesz na 100% że TU przyjęło odpowiedzialność - nie ma znaczenia czy OC czy AC
2. dowód zostanie Ci oddany na podstawie przeprowadzonego dodatkowego badania technicznego, wykonanego po naprawie
3. samochód jest cały czas Twoją własnością, chyba że;
a. przyjmiesz ofertę złożona przez oferenta na licytacji dotyczącą zakupu tzw. pozostałości ( wraku )
b. sprzedasz auto innej osobie ( zawsze dostaniesz więcej niż Ci oferuje TU za "wrak" )

Reasumując, szkoda całkowita to nic innego jak ekonomicznie nieuzasadniona naprawa pojazdu ( najczęściej koszt naprawy przekracza 70% wartości pojazdu. W przypadku szkody z OC, koszt naprawy nie może przekroczyć wartości rynkowej pojazdu ). Szkoda całkowita nie dyskwalifikuje samochodu przed naprawą :) Zapewne dostałeś protokół oględzin - rzeczoznawca lub likwidator powinni Ci dać jego kopię, jeśli nie to stanowczo go żądaj - bo tam masz zazanczone wszystkie uszkodzone elementy i kwlifikację ( wymiana, naprawa ). Dodatkowo poproś o kalkulację naprawy wykonaną przez TU - ona Ci powie czy jest to szkoda całkowita. TU stosują różne sztuczki przy zaniżaniu odszkodowań. Jeśli masz jakieś pytania chętnie odpowiem...
maddob
Stella
Stella

Auto: LEON 1.9TDI ARL

Postprzez birkut » 9 marca 2013, 03:17

dzieki za odpowiedzi
dopiero teraz przeslali mi domumenty

orzekli szkode calkowita.

tylko jedno mi nie pasuje.

wycenili auto przed wypadkiem na 10 000zl po wypadku 5600zl czyli do wyplaty 4400zl
to wiadomo ze jest mniej niz 70% wartosci auta, a szkoda calkowita to koszt naprawy auta wiekszy niz 70% jego wartosci.

Oczywiscie dalej napisali ze szacunkowy koszt naprawy to 8000zl wiec niby wszystko ok.
ale czy to jest w porzadku?
co trzeba zrobic zeby sprobowac zawalczyc o wieksza wyplate i jakie sa na to szanse?

no i ten tekst:
informujemy, że warunkiem wypłaty odszkodowania jest uznanie
odpowiedzialności Towarzystwa Ubezpieczeniowego . za zgłoszoną szkodę w całości lub w części.
Podana w niniejszej informacji wysokość szkody nie stanowi uznania ww.
odpowiedzialności i nie jest oświadczeniem o przyznaniu świadczenia
ubezpieczeniowego. Podana wysokosc szkody nie stanowi uznania odpowiedzialnosci i nie jest osiwadczeniem przyznania swiadczenia.

czyli co bedzie tym swiadectwem uznania szkody??
birkut
Stella
Stella

Postprzez seb_jag ARL » 9 marca 2013, 11:34

to jest wg nich kwota bezdyskusyjna, mniej nie dostaniesz. teraz trzeba pisać odwołania... :) w dwie strony:
1. żeby zwiększyć wartość auta przed wypadkiem (dlaczego Twoje ma wyższą wartość niż wyliczyli, faktury zakupowe na części, dodatkowe wyposażenie którego nie uwzględnili itp.)
2. zmniejszyć wartość auta po wypadku (może czegoś nie uwzględnili, a jest uszkodzone).
To da większą różnicę, a więc większą wypłatę. Pamiętaj, zawsze się odwoływać :mrgreen:
182 KM & 396 Nm powered by Bartpol/Kingsoft
seb_jag ARL
Sport
Sport

Auto: 1M FRRRRRRR
Silnik: ARL 1.9

Postprzez birkut » 14 marca 2013, 11:20

witam ponownie.
rzeczoznawca uznał ze za jeden z elementów uszkodzonych podczas wypadku nie należy mi sie kasa (tzn nie pomniejszyl wartosci auta po wypadku).
jakie mam teraz możliwości.
-odwoływać się - ale pewnie jak przyjedzie znowu ich rzeczoznawca to uzna to samo
-powołać niezależnego rzeczoznawce - niestety to zapewne kosztuje i koszt rzeczoznawcy będzie podobny do (ewentualnie) wywalczonej kasy
- czy mogę zgłosić to w takim razie jako inną szkodę (tzn powstała w innym- wcześniejszym- zdarzeniu)?
birkut
Stella
Stella

Postprzez peter85 » 14 marca 2013, 15:06

rzeczoznawca uznał ze za jeden z elementów uszkodzonych podczas wypadku nie należy mi sie kasa

a czy faktycznie był on uszkodzony wcześniej czy to tylko wymysł rzeczoznawcy?

czy mogę zgłosić to w takim razie jako inną szkodę (tzn powstała w innym- wcześniejszym- zdarzeniu)?

jeśli teraz orzekli szkodę całkowitą to już raczej za późno na zgłoszenie wcześniejszej szkody.
peter85
Sport
Sport

Postprzez birkut » 21 marca 2013, 11:27

peter85 napisał(a):
rzeczoznawca uznał ze za jeden z elementów uszkodzonych podczas wypadku nie należy mi sie kasa

a czy faktycznie był on uszkodzony wcześniej czy to tylko wymysł rzeczoznawcy?

czy mogę zgłosić to w takim razie jako inną szkodę (tzn powstała w innym- wcześniejszym- zdarzeniu)?

jeśli teraz orzekli szkodę całkowitą to już raczej za późno na zgłoszenie wcześniejszej szkody.

no wlasnie opisal mi z ubezpieczenia ze moge ja zglosic.
pytanie tylko czy mi sie to oplaca.
bedzie pewnie kolejna zwyzka OC i czy jesli wczesniej orzekli szkode calkowita zaplaca mi i ile za druga szkode?
birkut
Stella
Stella

Postprzez peter85 » 21 marca 2013, 12:14

Nie wiem co to za element i jak mocno jest zniszczony ale podejrzewam, że dla jednego elementu nie opłaci się zgłosić nowej szkody, zobacz ile kasy Ci odjęli za ten element to będziesz wiedział czy się opłaca ale pewnie nie

bedzie pewnie kolejna zwyzka OC

zwyżka będzie ale raczej z AC, OC będzie bez zmian

zaplaca mi i ile za druga szkode?

to już musisz ich pytać
peter85
Sport
Sport

Postprzez birkut » 21 marca 2013, 17:34

chodzilo mi oczywiscie o zwyzke AC pewnie ze nie OC :oops:

peter85 napisał(a):

Nie wiem co to za element i jak mocno jest zniszczony ale podejrzewam, że dla jednego elementu nie opłaci się zgłosić nowej szkody, zobacz ile kasy Ci odjęli za ten element to będziesz wiedział czy się opłaca ale pewnie nie

jak mam to zobaczyc jak nigdzie nie jest ujete?

dzwonilem na infolinie i mi wytlumaczyli:

ta czesc (tylni blotnik) co mi nie uznali moge zglosic, ale wtedy to bedzie rozpatryane jako szkoda pierwsza - przed ta powazniejsza, gdyz jesli nie wydarzyla sie podczas wypadku to musiala wczesniej gdyz jest na zdjeciach powypadkowych.

co w takim wypadku??
za blotnik mi zaplaca jako pierwsza szkode i co wtedy?
czy to pomniejsza kwote ubezpieczenia z ktorej wyliczaja drugie zdarzenie, czy nie ma wplywu?
birkut
Stella
Stella

Postprzez peter85 » 22 marca 2013, 08:17

jak mam to zobaczyc jak nigdzie nie jest ujete?

nie jest to uwzględnione w kosztorysie z likwidacji szkody?
czy to pomniejsza kwote ubezpieczenia z ktorej wyliczaja drugie zdarzenie, czy nie ma wplywu?

To zależy od tego czy w umowie AC masz zniesioną tzw "redukcję sumy ubezpieczenia" jeśli tak to wypłacą Ci kasę za pierwszą szkodę a potem jeszczę całą kwotę za drugą szkodę, jeśli nie masz wykupionej tej opcji to możesz sobie darować zgłaszanie pierwszej szkody bo wtedy i tak pomniejszy ona kwotę wypłaconą przy szkodzie całkowitej.
peter85
Sport
Sport

Postprzez birkut » 24 marca 2013, 22:06

1- nie jest ujeta w kosztorysie bo jej nie uznali.
2-nie do konca. bo przy wyliczaniu szkody calkowitej, to wgniecenie obniza mi wartosc samochodu przed wypadkiem (bo uznaja ze wgniecienie przed wypadkiem juz bylo)
obrazowo
jesli np auto przed wypadkiem jest warte 10 000zl to bez tego wgniecienia byloby warte np 11 000
po wypadku jest warte 5 000
gdyby uznali ze to bylo wgniecenie w trakcie wypadku kwota wyplaty bylaby 6000zl
a jezeli uznaja prze bylo przed wypadkiem to wyplaca 5000zl

a jesli zglosze to jako pierwsza szkode to co prawda za druga wyplaca mi tak jak teraz 5000zl
ale dostane jescze kase za to wgniecenie jako pierwsza szkode.
birkut
Stella
Stella

Postprzez peter85 » 25 marca 2013, 08:10

a jesli zglosze to jako pierwsza szkode to co prawda za druga wyplaca mi tak jak teraz 5000zl
ale dostane jescze kase za to wgniecenie jako pierwsza szkode.

Tak będzie na pewno w przypadku kiedy (jak pisałem wcześniej) miałeś zniesioną redukcję sumy ubezpieczenia, jeśli nie to zgłoszenie pierwszej szkody obniży wartość na jaką ubezpieczony jest pojazd o wartość wypłaconej szkody a potem przy rozliczaniu szkody całkowitej tą wartość Ci odejmą.
peter85
Sport
Sport

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze