Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Rozbity przód, prawdopodobna szkoda całkowita, co robić ?

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Rozbity przód, prawdopodobna szkoda całkowita, co robić ?

Postprzez CzykuCzyk » 26 kwietnia 2013, 08:38

Witam Panowie,
W dniu wczorajszym miałem nieprzyjemną przygodę, mianowicie na krajówce w miej. Dębe Wielkie między Warszawą, a Siedlcami wjechał we mnie czołowo Ford Mondeo, kierowca zasną za kierownicą, w efekcie przekroczył linię obustronnie ciągłą, zjechał na mój pas i się zderzyliśmy, nawet nie miałem gdzie uciekać. Na miejscu zdarzenia była Straż, Policja oraz Pogotowie. Sprawca został ukarany mandatem karnym.
Sprawę zgłosiłem w dniu wczorajszym do PZU(tam był ubezpieczony samochód sprawcy) kobieta po dłuższej rozmowie, ustaleniu faktów zaproponowała mi wypłatę gotówki jako rekompensatę + zostaję z wrakiem samochodu.
Teraz nasuwa mi się pytanie, co najlepiej zrobić ? Samochód był z 1999r, wersja Stella z klimatyzacją manualną, dwiema szybami, regulacją kierownicy w dwóch płaszczyznasz, 4 poduszkami i pełnym pakietem Top Sport w środku (czarny schowek, czarna osłona pod kierownicą, zegary TS z MFA, kierownica TS, fotele TS, gałka biegów SPORT) 4 nowe amortyzatory sportowe amortyzatory, stabilizator s3, silnik 1,9TDI 90ps ALH, mimo wysokiego przebiegu(324tyś) był we wzorowym stanie technicznym, do auta posiadam książkę serwisową z udokumentowanym przebiegiem do 270tyś, auto posiadam prawie 2 lata, przez ten czas zebrałem cały stos faktur VAT za części i naprawy.
Rzeczoznawca ma przyjechać w poniedziałek 29.04, czyli po weekendzie. W samochodzie mam założone wtryski 0.216 i pełen pakiet TS w środku, lepiej żebym go zdekompletował i zmienił na serię czy zostawić taki, jaki jest(w ładnym stanie w środku ? Walczyć raczej o to, żeby nie zostawać z tym wrakiem czy wręcz przeciwnie? Jak zostanę z wrakiem, to sprzedawać go raczej na części czy w całości? Co o tym sądzicie ? Autem czy tak czy inaczej jeździć nie chcę(nawet jakby jakiś kamikadze chciał go naprawić).
Na bank naruszona jest konstrukcja, bo zgiął się dach, nie zamykają się drzwi kierowcy, drzwi pasażera z tyłu(za kierowcą) też mają ciężko, sanki na bank ruszone, koła poprzesuwane, wystrzelone dwie poduszki czołowe, boczne całe, na domiar tego jedna z felg jest zgięta, więc cały komplet się nadaje na śmietnik. Z resztą na zdjęciach wszystko w miarę dobrze widać - masakra.

Auto wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Był niebieski 1M 1,9 TDI ALH+
Był grafitowy 1P 1,9 TDI BLS+ by MastersTuning
Obrazek
Jest grafitowe BMW E60 530d 285hp/585nm by MastersTuning
CzykuCzyk
Sport
Sport

Auto: BMW 530d
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Kolizja drogowa, prawdopodobna szkoda całkowita, co rob

Postprzez chlorek » 26 kwietnia 2013, 08:57

bierze kasę bo z tego co widać to mało co zostało sprawne, wszystko uszkodzone, może tył tylko by się nadawał. Szkoda furki. Ale teraz szukaj już 130/150 chyba że chcesz benzynkę.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez marcin7x5 » 26 kwietnia 2013, 09:16

Bierz kase a wrak wystaw na aukcji to może go ktos kupi. ja tak sprzedalem samochód w 10min po wystawieniu a sumarycznie jeszcze zarobiłem na tym "interesie'.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez peter85 » 26 kwietnia 2013, 09:20

Ja bym poczekał na wycenę, niech wycenią wrak to wtedy zobaczysz czy opłaca Ci się go zostawić i sprzedać we własnym zakresie czy jednak lepiej będzie walczyć z PZU żeby to oni sprzedali wrak.
Mój brat 4 lata temu miał podobną sytuację też w PZU tylko że z AC, szkoda całkowita samochód wycenili na 24 tys - 6 tys wrak i różnicę wypłacili a wrak kazali sprzedać we własnym zakresie. Niestety nie znaleźliśmy kupca który dałby więcej niż 3,5tys więc napisaliśmy odwołanie do PZU żeby sami sprzedali wrak. Skończyło się na tym że wystawili go na swoją aukcje i kupił go handlarz za 3,2 tys zł. Przyjechał po wrak zabrał na lawecie i zapłacił gotówką a różnicę czyli 2,8 tys zł dopłaciło PZU.
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Bart111 » 26 kwietnia 2013, 10:01

Bierz kasę z PZU i jak masz czas/chęci to porozkręcaj wszystko i sprzedaj resztę na sztuki. Jeśli nie chce Ci się bawić to wystaw wrak w całości, ale pozabieraj to co dołożyłeś i na czym możesz zarobić a w to miejsce wbij serię - to co było wcześniej. To jest najlepsze rozwiązanie, bo nie dość że dostaniesz odszkodowanie to zarobisz na częściach/wraku i dużo mniej to będzie boleć. Ja kiedyś w Koniku miałem taki przypadek ze swoim Golfem 3. Dostałem kasę z ubezpieczalni (10 000 PLN) + sprzedałem wrak w całości (7 000 PLN). Sprowadzenie Golfa z Niemiec (auto tez było mocno grzebnięte przez Niemca) i opłaty wyniosły mnie ok. 15 000 PLN, więc sam wyciągnij wnioski :wink:
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
Bart111
Sport
Sport

Auto: Toledo
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez olszu » 26 kwietnia 2013, 10:28

Po pierwsze bardzo Ci współczuje, bo o auto naprawdę dbałeś i było w świetnym stanie.
Po drugie chciałem napisać dokładnie to co Bart111.
olszu
Sport
Sport

Auto: 120d

Re: Rozbity przód, prawdopodobna szkoda całkowita, co robić

Postprzez Axee » 28 kwietnia 2013, 13:36

CzykuCzyk, jedno jest pewne, jak nie wyciagniesz dodatkowo wlozonych czesci i nie podmienisz je na seryjne, to nikt Ci za nie extra nie zaplaci ... zarowno w przypadku oddania auta w calosci, jak i pozostawienia wraku.
Auto zostanie wycenione jako stella (bieda) z 1999r., zatem zapewne jakies 9-12k pln do wyplaty. Pozdro Ax!
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez majster » 30 kwietnia 2013, 15:25

1.niech ci wycenią i bier kase
2.auto sprzedaj na części
3.zgłoś wyzłomowanie w umowie wpisz 50zł
4.zgłoś do ubezpieczalni że auto sprzedane(dostaniesz wyrównanie)
ja tak zrobiłem całkiem niedawno i nawet jeszcze zarobiłem :-)[/quote]
majster
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: stare ale jare
Silnik: AMK 1.8

Postprzez BordoVy » 19 maja 2013, 11:10

CzykuCzyk, i jak tam z tego wybrnąłeś?
Ja miałem podobnie rozbite tylko że dachu nie ruszyło, graty powyciągałem i rozbitka sprzedałem ale wiem że już jest naprawiony...
PS. Te 0,216-tki miały chyba coś w w sobie...
Seat Leon Powered by COMPsport
Był bordowy ASV :) 171KM 387Nm CS-B
Był czarny ARL+ :) 190,4KM 380NMm CS-B
Jest A4 B8++ :) CS-B
BordoVy
Stella +
Stella +

Auto: LEON
Silnik: ARL 1.9

Re: Odp: Rozbity przód, prawdopodobna szkoda całkowita, co r

Postprzez CzykuCzyk » 19 maja 2013, 19:24

Dostalem kase z ubezpieczenia juz, wrak sprzedalem na szrot(rozbiorka), wyjalem caly srodek, wtryski i dystanse i powoli wszystko poszlo na forum ;) ogolnie z kasa wyszedlem na czysto, za wiecej nie sprzedalbym kompletnego auta z tymi gratami. Od decyzji TU moglem sie jeszcze odwolywac, bo auto mialo swiezo zrobiony rozrzad, komplet hamulcow i zrobiony serwis olejowy, na wszystko mialem faktury, ale nie chcialo mi sie w to bawic ;P Bordovy, daj spokoj - jakies przeklete ! Zrobilem na nich niecale 200km :/

Wysłane z mojego LG-P760
Był niebieski 1M 1,9 TDI ALH+
Był grafitowy 1P 1,9 TDI BLS+ by MastersTuning
Obrazek
Jest grafitowe BMW E60 530d 285hp/585nm by MastersTuning
CzykuCzyk
Sport
Sport

Auto: BMW 530d

Postprzez LEON FR » 19 maja 2013, 20:06

Nie wiem czy uzyje trafnego okreslenia ale-Pochwal się ile :mrgreen:

Czy ubezpieczalnie sa faktycznie rekinami zerujacymi na szkodach cżłowieka czy tez nie do konca
LEON FR
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze