Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Uszkodzony prawy bok Leona - wycena do opinii

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Uszkodzony prawy bok Leona - wycena do opinii

Postprzez kavsky » 19 lipca 2013, 12:19

Witam. Kilka dni temu miałem przykrą sytuację, sąsiad przerysował mi cały prawy bok mojego Leona. Dzisiaj był rzeczoznawca, tak mi to wszystko rozpisał:

do wymiany : przedni błotnik oraz przednie prawe drzwi oraz przednia prawa lampa, kratka halogenu 2 prawe kołpaki, listwy drzwiowe, listwa przedniego zderzaka, nadkole plastikowe przednie
do naprawy i lakierowania : błotniki przód tył, zderzaki przód tył, drzwi przód tył
do samego lakierowania : lusterko prawe

Na ile mniej więcej mogę liczyć, jak wyglądają kwoty lakierowania, gdy wycenia je ubezpieczalnia? Rzeczoznawca był z Warty.
Mój Leon: 2001 rok, 1,9 110km, kolor czarny metalic, wyposażenie pełne w sumie bez pamięci regulacji foteli oraz tempomatu (mam pełne skóry, climatronic, webasto, elektryka foteli)

Bardzo prosiłbym o taką wycenę "na oko" chciałbym wiedzieć ile mniej więcej ubezpieczalnia liczy za lakierowania elementu oraz za te nowe części, które zakwalifikował do wymiany - z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.
kavsky
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: TDI pompa VP

Reklama

Re: Uszkodzony prawy bok Leona - wycena do opinii

Postprzez dreadlook » 19 lipca 2013, 12:33

Malowanie elementu z PZU - 456zł/element. Tyle dostałem ostatnio za wgniecenie w tylnych drzwiach wielkości paznokcia (zrobione przez sąsiada rączką od rowera) - lakier zdarty do gołej blachy.
dreadlook
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez kavsky » 19 lipca 2013, 12:37

Dzięki za odpowiedź. A teraz pytanie - jak kiedyś otrzymałem wycenę za uszkodzonego Passata przy naprawach widniały oznaczenia, np. 6.00 15.00 itp - co one oznaczają?
kavsky
Stella
Stella

Postprzez borowa » 19 lipca 2013, 15:00

Miesiąc temu mój drugi Leon miał małą przygodę nie z mojej winy, rzeczoznawca zaraz po oględzinach przedstawił mi swoją wycenę (wymiana błotnik przód, malowanie 2 elementów, cieniowanie jednego, łączna kwota coś 1100zł z groszami, chodziło o Leona ASV z 02r, wartość auta na dzień zdarzenia wyszło coś ok 14tyś). Uznałem, że przyznana kwota jest za mała aby zrobić to dobrze (nie miałem zamiaru robić aby jeszcze na tym zarobić), więc oddałem auto na naprawę bezgotówkową. Zakład, któremu przekazałem pełnomocnictwo wycenił wszystko na ok 3800zł, dzień później ubezpieczyciel zaakceptował naprawę za ok 3700zł z groszami (w tym oczywiście błotnik oryginalny, nie zamiennik). Przykładowo, rzeczoznawca Uniqi błotnik przód zamiennik wycenił na 314,90zł, zaś zakład gdzie likwiduję szkodę oryginał na 835,68zł. Uważam, że to najlepsze wyjście, jeżeli chcemy naprawić auto porządnie bez kombinowania. W Twoim przypadku zniszczenia są większe, więcej elementów do wymiany/naprawy/malowania, musisz uważać aby nie podciągnęli tego pod szkodę całkowitą, podjedź do jakiegoś warsztatu, niech zrobią swoją wycenę, będziesz wtedy wiedział ile wychodzi, zdecydujesz jak chcesz naprawiać auto, bezgotówkowo czy może jednak pieniądze do ręki :wink:
borowa
Cupra
Cupra

Region: lubelskie
Auto: CUPRA ST 385
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez michal3m » 22 lipca 2013, 20:04

to ja z innej beczki by nie zakładać nowego tematu czy felerna gąbka miedzy przednim błotnikiem a wewnętrznym poszyciem w leonie również występuje?

-- 22 lip 2013, o 21:04 --

żadnej gabki nie mam ale chyba bede musiał wymienić błotnik
michal3m
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez kavsky » 25 lipca 2013, 18:12

Mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć w sprawie wyceny? Mi chodzi głównie, ile mogą policzyć za nowy błotnik + drzwi oraz mniej więcej jak wyceniają lakierowanie jednego elementu / całego boku. Do dzisiaj nie przysłali mi wyceny od rzeczoznawcy, mimo że sprawę zgłaszałem w zeszły wtorek a od przybycia rzeczoznawcy mija tydzień. Ile mają czasu na przysłanie kosztorysu?
kavsky
Stella
Stella

Postprzez pl_DK » 7 sierpnia 2013, 08:50

ogólnie to i ja się podczepię. Ostatnio jakiś baran przerysował mi dość mocno jeden z błotników a na złość w dodatku dorobił kilka rys na dachu.

Sądzicie, że lepiej jest oddać samochód na naprawę bezgotówkową?
Leon TS 2003 150KM
pl_DK
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ARL

Postprzez marcin7x5 » 7 sierpnia 2013, 09:13

Jeżeli to idzie z jego OC to jaknajbardziej.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez borowa » 8 sierpnia 2013, 07:53

kavsky, i jak? Jakieś postępy?
Ja wczoraj odebrałem "sreberko" z naprawy, wszystko trwało bardzo długo, od zdarzenia do naprawy 1,5 miesiąca, z czego miesiąc to czekanie na nowy błotnik z Seata... Jestem zadowolony z wyboru sposobu naprawy (bezgotówkowo), lekko zawyżona wycena pozwoliła na "poprawę" naprawianych kiedyś dwóch elementów, także całość na plus.
borowa
Cupra
Cupra

Postprzez sebastianss1 » 8 sierpnia 2013, 08:36

ale to oni ci pokazuja jakie masz do wyboru warsztaty co nie a nie ty sam ?
sebek
sebastianss1
TopSport
TopSport

Auto: 1.1
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez borowa » 8 sierpnia 2013, 08:46

Poszedłem tam gdzie miałem bliżej/widziałem ich pracę, czyli zakład wybierałem sam, nikt mi nic nie narzucał, nie proponował itd. Był to mój pierwszy kontakt z ubezpieczycielem/rzeczoznawcą/naprawą auta, także nie mam doświadczenia w tej dziedzinie. Wcześniej nasłuchałem się wielu opowieści (przeważały te "złe"), ale wszystko poszło sprawnie i bezproblemowo :-) Najwyraźniej miałem szczęście trafiając na odpowiednich ludzi.
borowa
Cupra
Cupra

Postprzez sebastianss1 » 8 sierpnia 2013, 14:26

ale auta brak przez 1.5 miecha to troche dlugo jak na naprawe oby bylo wsio si
sebek
sebastianss1
TopSport
TopSport

Auto: 1.1
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez borowa » 8 sierpnia 2013, 15:50

Uszkodzenie niewielkie, auto normalnie jeździło, to drugi Leon w domu więc nie zależało mi na czasie :wink:
borowa
Cupra
Cupra

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze