Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zderzenie z "Sierżantem"

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zderzenie z "Sierżantem"

Postprzez piwoman » 2 marca 2012, 09:56

Witam Was serdecznie,

chciałbym od Was uzyskać pomoc/radę w moim bardzo niemiłym zdarzeniu:

Dzisiejszej nocy wracałem z Bielska-Białej w stronę Katowic, w okolicach Czechowic-Dziedzic -> Pszczyny jest zwężka.
Natężenie ruchu jak na godziny nocne było dość duże, szczególnie TIRów. Droga tam jest dwupasmowa, ale ze względu na zwężke dwa pasy w jedną stronę przekształcone są w ruch obustronny - oddzielony tzw. sierżantami (pionowe słupki na podstawie).
Podążając tak tym zwężeniem i wymijając się z nadjeżdzającym TIRem - TIR uderzył w sierżanta, który poszybował wprost pod maske w wyniku czego uszkodzony został zderzak w moim pojeździe - niby nic strasznego, ale to zderzak z TSa, kratka przy lewym halogenie połamana, przy lewym nadkole nie ma pół zderzaka. - Zatrzymałem się (oczywiście TIR pojechał, bo co się będzie przejmował), pozbierałem resztki zderzaka do bagażnika, odpiąłem wiszący halogen i pojechałem kawałek dalej w miejsce w którym mógłbym postać nie powodując utrudnienia w ruchu.
Zadzwoniłem po policję, policja zrobiła oględziny, spisała notatkę.

Proszę powiedźcie mi, czy jest jakakolwiek możliwość, żeby uzyskać jakąś kasę na naprawę samochodu - wystąpienie do zarządcy drogi?
Gdyby w tamtym miejscu nie było zwężki - nie byłoby takiej sytuacji. Oczywiście rozumiem, że winnym jest samochód ciężarowy...
Dodam również, że zwężka jest oznaczona, zakaz wyprzedzania, ograniczenie do 50 km/h, roboty drogowe i bodajże inne niebezpieczeństwa.
Tamten rejon nie jest w ogóle oświetlony, co pewnie utrudniało TIRom przejazd przez tak wąski pas wydzielonej jezdni.

AC nie mam, posiadam tylko mini car assistance w Allianz oraz dodatkowo MiniCasco w PZU.
piwoman
Signo
Signo

Auto: Leon '02 150 km

Reklama

Re: Zderzenie z "Sierżantem"

Postprzez marcin7x5 » 2 marca 2012, 10:14

Proszę powiedźcie mi, czy jest jakakolwiek możliwość, żeby uzyskać jakąś kasę na naprawę samochodu - wystąpienie do zarządcy drogi?

Raczej nie bo jako sprawca wskazany będzie kierowca tir-a więc zarządca drogi nie poczuje sie do winy. Prawdopodobnie musiałbyś udowodnić, że słupki były tak ustawione, że kierowca nie mógł przejechać nie uderzając w niego.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Krzysiek_ost » 2 marca 2012, 17:41

Raczej tu nic nie zrobisz. Najlepszym wyjściem było gonić ciężarówkę. Niestety winny jest kierowca ciężarówki, i to z jego OC mógłbyś dochodzić roszczeń.
Teren budowy to miejsce gdzie masz zachować szczególną ostrożność i możesz się tam spodziewać wszystkiego. Tym bardziej jeśli było oznaczone, znakami :(. To mniej więcej tak jak byś potracił sarnę na drodze w lesie, która jest oznaczona znakiem "uwaga zwierzyna leśna".

Jedyna szansa że udowodnisz że budowa była źle oznaczona, ale to byś musiał udowodnić przy policji. Teraz możesz próbować.. ale wątpię że coś uzyskasz ;(.
Krzysiek_ost
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez transit_master » 2 marca 2012, 21:52

Krzysiek_ost napisał(a): Niestety winny jest kierowca ciężarówki, i to z jego OC mógłbyś dochodzić roszczeń
dokładnie tak. Więc nawet nie walcz bo i tak nic nie wywalczysz. Nie żebym Cię dołował ale...miałem już kiedyś podobny przypadek ;)
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez roosman » 5 marca 2012, 12:17

piwoman napisał(a):AC nie mam, posiadam tylko mini car assistance w Allianz oraz dodatkowo MiniCasco w PZU.
Mini ratka, mini ochronka - zobacz czy Ci coś z tego minicasco przysługuje, jak nie to policz ile będziesz w plecki... Sorry, ale nie mogę się powstrzymać żeby nie pogratulować minimalistycznie ubezpieczeniusiowych zapędzików. Jakbyś miał normalne ubezpieczenie to byś się teraz nie pocił.
BTW kolejny przykład na zamontowanie kamery w aucie, odczytał byś num tira, zadzwonił na policje i powiedział o zdarzeniu, podął num rej ciężarówki i po temacie. Resztą oni się już zajmują. Ktoś kto zbiega z miejsca zdarzenia musi udowodnić że jest niewinny i po temacie. Pozdrawiam i odsyłam do Kozaka w sprawie ubezp. i allegro w sprawie zderzaka..
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang

Postprzez dave » 5 marca 2012, 13:13

a nie mozna powiedziec ze tir przejechal i tak dmuchnelo ze sie ten slupek przewrocil??

pamietam jak mialem czarnego leona to gosciowi przede mna z dachu poloneza spadl fortepian na zakrecie ;) nie dosc ze musialem niezle pomieszac kierownica zeby w zaden element nie przypierdzielic to jeszcze gosciu mnie zjebal ze mu klawisze rozjechalem :D
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez roosman » 5 marca 2012, 13:33

dave napisał(a):gosciowi przede mna z dachu poloneza spadl fortepian na zakrecie
Stary weź to przeczytaj - :hahaha: mozna się poryczeć ze śmiechu - brzmi jak poczatek jakiegoś dowcipu.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang

Postprzez Krzysiek_ost » 5 marca 2012, 17:43

dave napisał(a):a nie mozna powiedziec ze tir przejechal i tak dmuchnelo ze sie ten slupek przewrocil??

i co to da ?
Krzysiek_ost
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez Leoo » 8 marca 2012, 21:17

Przy mini, jeżeli nie ma sprawcy, nie ma wypłaty, chyba że to parking. Od zarządcy drogi nie wyrwiesz grosza, kopanie się z koniem :-(
oby nigdy nie zabrakło drogi
Leoo
Stella +
Stella +

Auto: seat

Postprzez piwoman » 9 marca 2012, 14:09

roosman napisał(a):Mini ratka, mini ochronka - zobacz czy Ci coś z tego minicasco przysługuje, jak nie to policz ile będziesz w plecki... Sorry, ale nie mogę się powstrzymać żeby nie pogratulować minimalistycznie ubezpieczeniusiowych zapędzików. Jakbyś miał normalne ubezpieczenie to byś się teraz nie pocił.
BTW kolejny przykład na zamontowanie kamery w aucie, odczytał byś num tira, zadzwonił na policje i powiedział o zdarzeniu, podął num rej ciężarówki i po temacie. Resztą oni się już zajmują. Ktoś kto zbiega z miejsca zdarzenia musi udowodnić że jest niewinny i po temacie. Pozdrawiam i odsyłam do Kozaka w sprawie ubezp. i allegro w sprawie zderzaka..

Minimalistycznie byłoby, gdybym miał tylko OC, a nie mam, bo jak mi ukradną auto to jakaś tam kasę odzyskam. Gdyby było mnie stać na płacenie AC to zapewne bym sobie je wykupił, gdyby oczywiście była taka możliwość, bo przy 10 letnim aucie to jest ostatni dzwonek, żeby wykupić AC. Gdybym sam ze swojej winy rozwalił sobie auto - nie narzekałbym i nie pytał o poradę na forum. Ale przez idiotyczne zwężenie i nieuwagę TIRa ( w sumie nie dziwie się - tak wąski pas, nieoświetlony teren, nieoświetlone słupki ) jestem zmuszony do wydania nieprzewidzianej kasy.

Rozumiem roosman, że masz jakąś chorobę dotyczącą ubezpieczeń i jak ktoś nie ma AC to trzeba mu odrazu dogryzać, tak?

Jeżeli chodzi o Twoją uwagę co do kamery - to rzecz stała się w nocy, tir jechał z naprzeciwka, - kamera musiałaby być naprawdę dobrej jakości, żeby odnotowała numery (szczerzę w to wątpie) przy waleniu światłami prosto w jej obiektyw. Myślę, że nawet człowiek, jakby się skupił na tablicach z przodu w nocy nadjeżdzającego TIRa, przy nieoświetlonym terenie to nie dałby rady dojrzec numerów!

Dziękuje za pozostałe posty, byłem tego świadomy, że sprawa jest z góry przegrana, natomiast wolałem się upewnić i poznać Wasze zdanie oraz jak zwykle dogryźliwe uwagi co poniektórych użytkowników.
piwoman
Signo
Signo

Auto: Leon '02 150 km

Postprzez Kozak » 9 marca 2012, 23:11

piwoman napisał(a):gdyby oczywiście była taka możliwość, bo przy 10 letnim aucie to jest ostatni dzwonek, żeby wykupić AC

skoro zostałem gdzieś wezwany do odpowiedzi to się udzielę , hehe
są TU w których ubezpieczysz AC nawet 15 letnie auto

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez siwy77 » 10 marca 2012, 16:17

Kozak napisał(a):są TU w których ubezpieczysz AC nawet 15 letnie auto

Dokładnie w Benefii jak się nie mylę, poprzedni samochód (13-to latek) miałem ubezpieczony w Benefii i miałem AC.
siwy77
Sport
Sport

Auto: TS+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Leoo » 13 kwietnia 2012, 09:35

13 latek ubezpieczony w PZU też nie jest niczym nadzwyczajnym :?
oby nigdy nie zabrakło drogi
Leoo
Stella +
Stella +

Auto: seat

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze