Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zapamiętanie Drive Mode

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zapamiętanie Drive Mode

Postprzez dragonflymr » 9 października 2018, 21:01

Właśnie zauważyłem taką sekwencję:

Włączony tryb Cupra
Samochód zaparkowany i wyłączony
Ponowne uruchomienie
Przycisk podświetlony

Mimo to tryb Cupra nie jest aktywny - widać to po tym że skrzynia jest w trybie D zamiast S. Dopiero ponowne ustawienie trybu Cupra faktycznie go włącza. To samo zauważyłem przy trybie Individual (oczywiście przycisk się nie świeci). Mimo że mam tam silnik w trybie Cupra to DSG pokazuje D zamiast S.

Czy ktoś się z tym spotkał?
dragonflymr
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Zapamiętanie Drive Mode

Postprzez Marcin_1p » 9 października 2018, 21:47

Na moje oko warto byłoby zajrzeć do instrukcji.
No chyba, że nie ma nic na ten temat to przepraszam...
Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez dragonflymr » 9 października 2018, 21:57

Hmm, może za głupi jestem ale opis z instrukcji nie jest dla mnie zrozumiały: "W momencie wyłączenia silnika samochód zawsze zapisuje profil jazdy, który był wybrany w chwili wyjęcia kluczyka ze stacyjki. Natomiast w momencie ponownego rozruchu silnika, ani sam silnik, ani przełożenia nie uruchomią się w bardziej sportowym Profilu, ze względów oszczędności paliwa. Aby powrócić do bardziej sportowego profilu silnika i przełożeń, należy wybrać ponownie odpowiedni profil jazdy na ekranie Easy Connect."

Co z tego wynika? Ostatnio wybrany tryb jest zapamiętywany ale nie jest używany po uruchomieniu, albo może bardziej wszystkie ustawienia ostatnio wybranego trybu z wyjątkiem ustawień silnika i skrzyni są przywracane? Jaki to ma sens? Nawet jakby miało to dlaczego mimo że po włączeniu (czyli ustawieniu trybu "Individual"??) nadal pali się przycisk Cupra? Skoro nie jest on faktycznie aktywny to przycisk nie powinien się zaświecić.

-- 9 października 2018, 22:57 --

Wg mnie skomplikowali to w dziwny sposób :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Marcin_1p » 9 października 2018, 22:03

Nie posiadam, nie jeździłem ale w jakimś wątku temat się przewinął. Jak dobrze kojarzę to chyba po każdym starcie trzeba wprowadzać ustawienia na nowo. Ale to może wypowie się ktoś, kto już trochę lata takim autem.
Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Pik » 9 października 2018, 22:14

Ostatni tryb jest zapamiętywany, o ile nie jest to tryb Cupra. Wyraźnie przecież napisali w instrukcji hehe. :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez dragonflymr » 9 października 2018, 22:19

Rozumie że to napisane w instrukcji odnosi się do "Natomiast w momencie ponownego rozruchu silnika, ani sam silnik, ani przełożenia nie uruchomią się w bardziej sportowym Profilu"?

To jakoś nie do końca tak jest. Miałem przy wyłączeniu Individual. Po uruchomieniu nadal był Individual z wyjątkiem tego że DSG nie było w trybie S tylk D, silnik raczej też bo Sound Actuator nie burczał. Czyli po włączeniu jest wybierany ostatnio ustawiony tryb z wyjątkiem ustawień DSG i silnika - czyli tworzone są jakieś tryby hybrydowe których nie dałoby się ustawić normalnie - np. tryb Cupra z DSG w D :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 10 października 2018, 07:39

Podobny temat jest tu gdzieś już na forum tylko dotyczy on tego że np ustawiając tryb sport (mam tu na myśli wersje FR) po ponownym uruchomieniu silnika wszystkie nastawy są w trybie sport (przycisk świeci) ale pedał przyśpieszenia jest w trybie normal

-- 10 października 2018, 07:34 --

U kolegi w Leonie FR ST 2014r jeśli ustawisz tryb sport to taki trzyma zawsze :roll:

-- 10 października 2018, 08:38 --

Tu jest temacik myślę że można to połączyć :wink:

viewtopic.php?f=87&t=42789&hilit=tryb+sport
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez dragonflymr » 10 października 2018, 08:50

OK, faktycznie jest coś zbliżonego. Nie poszukałem za dobrze, sorki :oops:
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 10 października 2018, 17:11

Silnik nie będzie trzymać trybu Cupra, czy to w ustawieniu silnika w indywidualnym, czy sam tryb. Powód to zapewne ekologia, w trybie Cupra auto przepala zdecydowanie więcej benzyny, mapa jest jeszcze dodatkowo podlana żeby cupra strzelała przy ujęciu gazu (na seryjnym wydechu słabo słychać ale na przerobionym wydechu słychać to bardzo wyraźnie). Tak jest, tak ma być, nic się nie zepsuło. :-P
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez dragonflymr » 10 października 2018, 19:25

maciek89 napisał(a):Silnik nie będzie trzymać trybu Cupra, czy to w ustawieniu silnika w indywidualnym, czy sam tryb

Pier... ekologia :evil: Będę drążył, może da się to jakoś przestawić OBD11 - jak coś znajdę dam znać.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez lechu 76 » 12 października 2018, 21:32

maciek89 napisał(a):Silnik nie będzie trzymać trybu Cupra, czy to w ustawieniu silnika w indywidualnym, czy sam tryb. Powód to zapewne ekologia, w trybie Cupra auto przepala zdecydowanie więcej benzyny, mapa jest jeszcze dodatkowo podlana żeby cupra strzelała przy ujęciu gazu (na seryjnym wydechu słabo słychać ale na przerobionym wydechu słychać to bardzo wyraźnie). Tak jest, tak ma być, nic się nie zepsuło. :-P

Ale to tylko chyba w DSG czy dotyczy to wszystkich CUPRA
Ja mam co prawda FR w manualu i po wybraniu sport zawsze jest sport ,cale dwa lata jezdze na sport i nigdy mi sie nie wylaczylo
Moja zona ma ibize FR w DSG i jest tak jak piszecie nie trzyma po ponownym uruchomieniu silnika mimo ze MODE stoi na SPORT
lechu 76
Stella +
Stella +

Auto: leon FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez dragonflymr » 13 października 2018, 06:28

lechu 76 napisał(a):Ale to tylko chyba w DSG czy dotyczy to wszystkich CUPRA

Raczej tak, bo jednym z głównych objawów jest przełączenie DSG z S na D, a w manualu nie ma co przełączyć :-P

Z drugiej strony nie do końca jestem pewien czy jeśli pali się fake Cupra mode to zmiana na S wajchą od biegów faktycznie daje pełne Cupra czy jednak jeszcze nie, wydaje mi się że nie i reakcja na gaz jest inna, ale może to złudzenie?
dragonflymr
Sport
Sport

Zapamiętanie Drive Mode

Postprzez KriSSo » 17 października 2018, 07:06

dragonflymr napisał(a):Z drugiej strony nie do końca jestem pewien czy jeśli pali się fake Cupra mode to zmiana na S wajchą od biegów faktycznie daje pełne Cupra czy jednak jeszcze nie, wydaje mi się że nie i reakcja na gaz jest inna, ale może to złudzenie?

W R mam tak, że jeśli zgaszę silnik w trybie Race (u Ciebie Cupra), to po ponownym uruchomieniu nadal mam tryb Race ( czyli sztywny układ kierowniczy, dźwięk SA, reakcja na gaz), tylko skrzynia jest w trybie D. Żeby uzyskać normalną pracę w Race wystarczy, że ruszę skrzynię w położenie S i jest pełny Race - nie muszę ponownie wybierać trybu. U Ciebie powinno być tak samo. Sprawdź.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Obrazek
KriSSo
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Golf variant

Postprzez dragonflymr » 17 października 2018, 07:28

KriSSo napisał(a):W R mam tak, że jeśli zgaszę silnik w trybie Race (u Ciebie Cupra), to po ponownym uruchomieniu nadal mam tryb Race ( czyli sztywny układ kierowniczy, dźwięk SA, reakcja na gaz), tylko skrzynia jest w trybie D. Żeby uzyskać normalną pracę w Race wystarczy, że ruszę skrzynię w położenie S i jest pełny Race - nie muszę ponownie wybierać trybu. U Ciebie powinno być tak samo. Sprawdź.

Niby sprawdzałem :-), ale muszę jeszcze potestować, wydawało mi się że nie reaguje na gaz tak jak po wybraniu Cupra, ale może to tylko złudzenie...
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez KriSSo » 17 października 2018, 07:31

Bo jeśli zostawiłeś tryb skrzyni w D, to możesz mieć takie złudzenie. Rusz drążek na S i sprawdź.
Obrazek
KriSSo
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Golf variant

Postprzez dragonflymr » 17 października 2018, 07:55

KriSSo napisał(a):Bo jeśli zostawiłeś tryb skrzyni w D, to możesz mieć takie złudzenie. Rusz drążek na S i sprawdź.

No nie, aż tak ze mną źle nie jest :-D , testowałem po ręcznym przełączeniu na S. Spróbuję jeszcze raz, pewnie siła sugestii zadziałała :oops:
dragonflymr
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne