przez uslugipower » 2 stycznia 2019, 13:52
Witam. Bardzo podobny problem jest u mnie w samochodzie GOLF VII 1.6 tdi 105 KM silnik CLHA. Podobnie jak opisuje kolega "cysiu100" kiedy spadły temperatury w okolice 2-6 stopni pod odpaleniu zauważalna jest nierówna praca silnika. Są to takie jakby szarpnięcia, kopnięcia, tak jakby jeden cylinder kulał. Gdy było ciepło nie występował ten problem. Muszę dodać, że występuje to po nocnym postoju lub kilkudniowym gdy samochód jest nie odpalany. Jeżeli samochód złapie juz temperaturę to chodzi równiutko bez żadnego problemu. Jeżeli włącze webasto przed odpalaniem samochód też odpala i chodzi ładnie bez żadnych szarpnięć. Co robiłem w tym kierunku:
-sprawdzone świece żarowe (wszystko z nimi ok, auto odpala od strzała)
-wylałem całe paliwo ze zbiornika bo podejrzewałem ze mogę mieć syf w nim, zbiornik był czyściutki
-sprawdzane korekcje wtrysków, ogólna diagnostyka vag comem i brak jakichkolwiek błędów
Dodam, że nie występuje to regularnie, są odpalenia gdzie auto chodzi prawidłowo. samochód zalewany VERvą, lata też w trasy i jest przeganiany ale to nic nie zmienia.
Na chwilę obecną mój trop to pompka paliwa w zbiorniku. Podczas postoju na wolnych obrotach jest bardzo słyszalna wewnątrz auta i na zewnątrz jeszcze bardziej. Na forum Octavii znalazłem podobny problem, pompka dawała zbyt niskie ciśnienie paliwa i auto też pracowało nierówno i po wymianie wszystyko ustąpiło.
Jak Kolega cyciu100 pisze, że podgladał ciśnienia paliwa i jedna wartość się wacha może to też jest dobry trop. Na chwilę obecną postaram się podłączyć i sprawdzić ciśnienia u siebie dla porównania. Może jest tak ze dopóki paliwo w zbiorniku jest zimne pompka ma ciężej pompować, jak auto się rozgrzeje to paliwo sie podgrzewa i wtedy już może być prawidłowe ciśnienie i silnik równo pracuje.
Jest to troche irytujące i też będę dążył do rozwiązania problemu.
Pozdrawiam wszystkich w boju.
-- 2 stycznia 2019, 13:52 --