Witam.
Pojawił mi się ostatnio w leonie błąd (P2452 Obwód czujnika "A" ciśnienia w filtrze cząstek stałych)
Najpierw check engine pojawił się na chwile, potem na dłużej i dalej palił się już cały czas (oczywiście z tym błędem).
Znajomy przez kompa zainicjował wypalanie dpf (w programie pokazywało 0,100 l) na 0,175 l max. Przy wypalaniu wartość sadzy skakała
od 4.8 gr na (minus) - 4 gr. Po wypaleniu w programie dalej pokazuje 0,100 l na 0,175 max (niewiem czego) i mimo że niema checka na desce to w programie jest błąd P245200 (obwód różnicowego czujnika ciśnienia filtra cząstek - nieciągłe)
myślicie że to czujnik padł ? A jak tak to podpowiecie gdzie się znajduje i jaki kupić do tego motoru ?
Seat leon 3 końcówka 2013 2.0 tdi 150 KM CKFC. pełna fr'ka
-- 19 sierpnia 2020, 13:10 --
Znalazłem ten czujnik, ciężko było bo był w rękawie.
I tu jest moje zdziwienie ponieważ tak jak na zdjęciu jest podłączona tylko jedna rurka. Czy ktoś mi wyjaśni czy tak ma być czy mam szukać
tej drugiej.
https://zapodaj.net/218fa78839ac9.jpg.html-- 19 sierpnia 2020, 16:53 --
Poszperałem trochę i mam pytanie.
w niektórych dpf'ach na kolanku za dpf'em jest wyjście na czujnik i wyjście na rurkę właśnie do czujnika różnicowego, a w niektórych niema.
I tu pytanie jak niema wyjścia na kolanku na rurkę do czujnika to gdzie to wyjście się znajduje? pomoże ktoś?
-- 19 sierpnia 2020, 18:07 --
Znowu poczytałem i niby są czujniki co mierzą tylko ciśnienie przed dpf ale czy w tym wypadku tak ma być?
Jeśli tak to pewnie do wymiany czujnik ale może ktoś coś podpowie ? to aż taki ciężki temat ?