Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Co to za dźwięk?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Co to za dźwięk?

Postprzez PanJacek » 25 sierpnia 2022, 22:32

Witam,
wysiadam dzisiaj z auta (na co dzień autem jeździ Żona) i słyszę spod maski, na odpalonym silniku, coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=W0fTgJrDCeA Co to za dźwięk? W środku tego nie słychać (może dlatego że klima i radio są cały czas odpalone..) Czy mam się bać i szykować na wizytę w warsztacie, czy to zupełnie normalny objaw i zwyczajnie olać temat? Jak wyłączam klimę jest cisza. Wcześniej tego dźwięku nie słyszałem (co nie znaczy, że nie występował.. ;)). Jakby elektronika jakaś.. bo wszelkie rolki, łożyska czy pasek, raczej wydają bardziej mechaniczne dźwięki, a ten brzmi jak jakiś sygnał z jakiegoś elektronicznego elementu.. Może któryś z szanownych kolegów miał z czymś podobnym do czynienia, lub po prostu wie o co kaman, bo ja jestem raczej laikiem w tych sprawach, a sami wiecie jak kosztowna potrafi być diagnostyka i ewentualna naprawa u nieznajomego specjalisty, tym bardziej kiedy ma do czynienia z laikiem ;)
PanJacek
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Co to za dźwięk?

Postprzez bzykofm » 25 sierpnia 2022, 23:31

Jak coś się kręci z bardzo dużą prędkością to może różne dźwięki wydawać, możliwe, że kompresor klimy zaczyna szwankować.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez PanJacek » 26 sierpnia 2022, 00:28

Ok, dzięki za trop bzykofm! ;) A możliwe, że to cyfrowy czujnik ciśnienia klimatyzacji moduluje takie dźwięki, informując o niskim poziomie czynnika? Bo taką informację znalazłem gdzieś w necie, niestety bez przykładu w postaci nagranej próbki tego dźwięku.
PanJacek
Stella
Stella

Postprzez bzykofm » 26 sierpnia 2022, 06:24

Bez podmiany na inny tego niestety się nie dowiemy. Trzeba sprawdzić każdą możliwość. Zeskanowanie auta vcdsem i odczytanie błędów może coś podpowie.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez miroA3 » 26 sierpnia 2022, 08:56

jeśli nie próbowałeś, to sprawdź czy jest przy zgaszonych całkowicie reflektorach i włączonej klimie

potem włączone reflektory ale całkowicie wyłączona klimatyzacja
miroA3
FR
FR

Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez mAsteR7 » 26 sierpnia 2022, 23:25

"posiadam" zblizony dzwiek i tez przy wlaczonej klimie, czy ten dzwiek jest normalny - nie mam pojecia. Dobiega jakby ze sprezarki, dzis nawet mi sie zdarzylo, ze podczas dluzszego postoju z odpalonym silnikiem i klima (10 min) dzwiek ucichl, klima na 21stopni przy temp zewnetrznej w okolicach 25. Sam jestem teraz ciekaw, czy to cos niepokojącego.

I nie ma znaczenia, jakie swiatlo jest zapalone, calkowicie cichnie w momencie wylaczenia klimy.
mAsteR7
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez PanJacek » 27 sierpnia 2022, 12:11

mAsteR7, jest dokładnie tak jak piszesz, zgasiłem klimę i ten "sygnał" zniknął, zapaliłem to znów się pojawił, stąd obstawiałem coś z klimą, natomiast w moim przypadku, zaintrygowało mnie to co napisał miroA3 o tych światłach. Wcześniej, chwilę przed tym za nim Żona zwróciła mi uwagę na ten dzwięk, to bawiłem się pokrętłem od świateł i ustawiałem na wszelkie możliwe kombinacje, demonstrując Żonie jak przełączyć na przeciwmgielne, itp. rzeczy :) A później ten dźwięk.. Później prosiłem Żonę, żeby sprawdziała następnym razem po wyjściu z auta, czy na odpalonej klimie dalej coś "nadaje" - cisza! :) Nie sądzę żebyś też bawił się w przełączanie świateł, także pewnie to zbieg okoliczności i być może temat powróci ;) Jak odkryję prawdziwą przyczynę, to dam Tobie znać na priv ;)
PanJacek
Stella
Stella

Postprzez Tomektr » 28 sierpnia 2022, 10:01

Nie pomogę w sprawie dźwięku ale pozwolę sobie zwrócić uwagę że jak trwoga to na forum "zawracam wszystkim gitarę" ale jak znajdę rozwiązanie problemu sam to już cichosza, nic nie powiem. Forum tak nie działa :|
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM

Postprzez rafko1 » 28 sierpnia 2022, 19:59

Tak pracuje kompresor . W moim tak buczy od 9lat
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez mAsteR7 » 29 sierpnia 2022, 19:32

Witam, wracam z moim dzwiekiem, u mnie jest ciagly. Dzis po wjechaniu juz do garazu zauwazylem, ze pojawia sie on przy niskiej predkosci nawiewu. Podsylam link z moim przypadkiem.
https://youtube.com/shorts/2YuyBCwRaZM?feature=share

@PanJacek - sprobuj zwiekszyc sile nawiewu i sprawdz, czy jest roznica
mAsteR7
Stella +
Stella +

Postprzez PanJacek » 29 sierpnia 2022, 20:24

mAsteR7 napisał(a):Witam, wracam z moim dzwiekiem, u mnie jest ciagly. Dzis po wjechaniu juz do garazu zauwazylem, ze pojawia sie on przy niskiej predkosci nawiewu. Podsylam link z moim przypadkiem.
https://youtube.com/shorts/2YuyBCwRaZM?feature=share

@PanJacek - sprobuj zwiekszyc sile nawiewu i sprawdz, czy jest roznica

Rzeczywiście, dźwięk identyczny jak u mnie :) Możesz mieć rację.. U nas Leon ma cały czas włączoną klimę, ale zawsze był ustawiony na auto i tylko regulowaliśmy temperaturę, a dopiero od niedawna Żona jeździ na 1 lub 2 stopniu nawiewu (bo wtedy mniej Jej szumi w środku.. :) ). Wcześniej tego nie było, więc być może odkryłeś zależność - przyczyna skutek, gdzie przyczyną jest to co napisał rafko1 , czyli kompresor. Skoro Jemu chodzi tak od 9 lat i wciąż chodzi, to rozumiem że to normalny dźwięk i po prostu tak ma być ;)
Tomektr napisał(a):Nie pomogę w sprawie dźwięku ale pozwolę sobie zwrócić uwagę że jak trwoga to na forum "zawracam wszystkim gitarę" ale jak znajdę rozwiązanie problemu sam to już cichosza, nic nie powiem. Forum tak nie działa :|

W czwartek oddaję Leona na wymianę rozrządu (w końcu.. po ponad 8 latach od fabryki :) ) i innych pierdół, więc miałem zamiar o to zapytać mechanika, który z tego co mówi mi szwagier (jakiś Jego dobry ziomek) jest w miarę ogarnięty, także i tak miałem zamiar podzielić się tym w temacie i tak, ale zgadzam się z Tobą w 100%, bo sam nieraz odkopuję tematy na różnych forach, znajduję to czego szukam i z reguły nigdy nie ma zakończenia problemu.. ;) Gość zadał pytanie, uzyskał odpowiedzi i cisza w temacie. Ja mam trochę inne podejście, także spoko ;) Pozdrawiam!
PanJacek
Stella
Stella

Postprzez Jaro40 » 17 września 2022, 12:13

660 823 200 zadzwoń odpowiem....
Jaro40
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon III 5F 1.4
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez mAsteR7 » 18 września 2022, 11:11

Jaro40 napisał(a):660 823 200 zadzwoń odpowiem....

Jak w sprawie dzwieku, to napisz tutaj, kazdy chetnie uzupelni wiedze.
Sam jestem ciekaw, czy to cos normalnego, czy moze objawa kolejnych kosztow.
mAsteR7
Stella +
Stella +

Postprzez Jaro40 » 11 sierpnia 2024, 18:56

Jednym z dźwięków który jest słychać to sprężarka klimatyzacji.U mnie tak było.Wymieniono sprężarkę na gwarancji.Po wymianie cisza.Po krótkim okresie (2miesiące)znowu to samo.Minęło 8 lat eksploatacji .Sprężarka wydaje ten dziwny dźwięk dalej.Jest wszystko ok.Klima działa.
Jaro40
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon III 5F 1.4
Silnik: benzyna turbo inny

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna