Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
brzooza napisał(a):Ja będę wymieniał co każde 100tys. km
Komplet gratów z pompą wody w ASO ok. 1600 zł, a z wymianą chcieli ok. 4000 zł więc grzecznie, acz stanowczo im podziękowałem za usługę i kupiłem same części.verton91 napisał(a):Ja mam u siebie obecnie 156k km przejechane, silnik 1.4 CZCA, będę niedługo zamawiał komplet rozrządu z pompą wody.
Orientuje się ktoś, ile ASO bądź inne serwisy życzą sobie za wymianę?
verton91 napisał(a):3 godziny roboty dla laika...
verton91 napisał(a):Mając klucz dynamometryczny chyba ciężko urwać gwinty...
Robiłem teraz przy bardzo podobnym przebiegu i wieku - rozrząd był jak nowy, gdyby pompa wody nie ciekła, a chciałem to załatwić za jedną wizytą w serwisie to myślę, że spokojnie do 8 lat można jeździć na fabrycznym przy tak niskim przebiegu.Ciasny napisał(a):Ktoś wymieniał rozrząd w serwisie ostatnimi czasy?
Ja wyceniałem rozrząd i pompę wody w dwóch serwisach i całość z robocizną wychodzi około 3000-3200zł.
Dobra cena jak na ASO?
Zastanawiam się, czy w ogóle ten rozrząd robić. Z jednej strony tak, bo w styczniu autku strzeli 6 lat ale przebieg to raptem(?) 80 000 km.
a to nie jest tak, że pompa wody w 5F 1.4 jest po stronie skrzyni a nie pod rozrządem?Michal88 napisał(a):gdyby pompa wody nie ciekła
Oczywiście, że tak, ale od strony pompy wody montuje się blokadę wałków przy wymianie rozrządu - trzeba zdejmować obudowę koła napędu pompy. Poza tym chciałem ogarnąć dwa tematy za jedną wizytą w serwisie...Krzyzak napisał(a):a to nie jest tak, że pompa wody w 5F 1.4 jest po stronie skrzyni a nie pod rozrządem?Michal88 napisał(a):gdyby pompa wody nie ciekła
Zalecenia są dwa:
1. Przy przebiegu 180.000 km
2. Po osiągnieciu wieku 6 lat.
W zależności co nastąpi wcześniej przebieg lub wiek należy pasek rozrządu wymienić na nowy.
Możemy przygotować Panu koszty takiej obsługi ale potrzebujemy numer nadwozia.
Jeżeli będą jakieś dodatkowe pytania proszę o kontakt.
Czynność serwisowa zajmuje ok 6 godzin.
Napisałem 4 posty wyżej Conti albo Dayco, nie jest tak, że jeden rocznik idą tylko paski jednego producenta.lukaszzawila napisał(a):Witam, orientuje się ktoś z jakiej firmy był montowany oryginalny pasek rozrządu w leonie 1,4 122 konie rok 2014
brzooza napisał(a):Tak w 1.4tsi (bynajmniej CZCA i czea) pompa jest od strony skrzyni biegów (sprawdzone przed chwila w etce
Problem w tym, że 95% tych pomp cieknie i jak najbardziej należy je wymienić na poprawioną wersję... Rok temu za pompę w ASO płaciłem ok. 750 zł po rabacie i nie radzę kupować nic innego niż oryginał. Ta "pompa" to tak naprawdę pompa + obudowa termostatów z wszystkimi króćcami + 2 termostaty obiegu głowicy i bloku silnika stąd cena 750 zł wcale nie jest jakaś wygórowana.ggregorii napisał(a):Ile ci krzykneli ? MI aso powiedzialo jakies 900 zl rozrzad i 900 zl papa. Przy czym powiedzieli ze pompy sie nie rusza jak sie z nia nic nie dzieje. Powiedzieli ze jeszcze zadnego CZEA nie mieli na wymianie rozrzadu
Na oryginalnej nie ma oznaczeń żadnego producenta, tylko znaczki VW Audi i numer oryginału. Tak w zamienniku można kupić pompę bez reszty bambetów chyba, ale imho to bez sensu, albo całość albo wcale. Można ją wymieniać niezależnie od rozrządu więc można sobie to rozbić na 2 lata, żeby koszty rozłożyć. Najpierw rozrząd, za rok pasek pompy wody z oryginalną pompą.ggregorii napisał(a):No właśnie bo na necie stoją i po 400 ale wydaje mi się że one są bez właśnie tej obudowy i termostatów. A nie pamiętasz jaki producent stał za pompa?
ggregorii napisał(a):Ile ci krzykneli ? MI aso powiedzialo jakies 900 zl rozrzad i 900 zl papa. Przy czym powiedzieli ze pompy sie nie rusza jak sie z nia nic nie dzieje. Powiedzieli ze jeszcze zadnego CZEA nie mieli na wymianie rozrzadu
niedzwiedz11 napisał(a):Dzisiaj też wyceniałem komplet rozrządu w 1,4 tsi czca- kwota ponad 4 tys zł... powariowali
Wymieniał ktoś pompę na Hepu? działa to później czy faktycznie nastawiać się na całą nową pompę z ASO?
Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość