Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Pianim napisał(a):Wg ASO 210tys.
to ciekawe co na to właściciele cupry 2.0 i 1.8 cjsa (które mam ja), 1.4 140km z początków 5f chyba to samo...komoornik napisał(a):Tyle że silniki w 5F mają rozrząd na pasku..
dudek_jd napisał(a):ato ciekawe co na to właściciele cupry 2.0 i 1.8 cjsa (które mam ja), 1.4 140km z początków 5f chyba to samo...komoornik napisał(a):Tyle że silniki w 5F mają rozrząd na pasku..
tatian napisał(a):Popiskuje Ci dlatego, że ta rolka Gatesa jest wadliwa. Jest nawet TPI wymiany na nią, przynajmniej tak jest w VW. Jak jest w Seacie nie wiem, ale powinno być podobnie. Mi dofinansowali jej wymianę w VW, zaczęło się oczywiście po gwarancji, bo na niej wymieniają ją oczywiście za free.
Przy jednym rozbieraniu od razu wymieniłem pasek, pompę I resztę by mieć św. spokój. Teraz nastała cisza.
PS. ta popiskująca rolka ponoć może się zatrzeć, wolałem nie ryzykować.
mczelny2401 napisał(a):U mnie w 2.0 tdi z 2013r przy 100 tys.km. na zimnym już słychać rolki z rozrządu. W zimie to nawet jedna popiskuje przez chwile
Krzyzak napisał(a):Paski Conti skrzypią już w opakowaniu, więc tego też nigdy nie zakładam.
alehandro napisał(a):mczelny2401 napisał(a):U mnie w 2.0 tdi z 2013r przy 100 tys.km. na zimnym już słychać rolki z rozrządu. W zimie to nawet jedna popiskuje przez chwile
U siebie tego problemu przy 135 nie mam, ale tez do 210 jak zaleca serwis (zadzwoniłem z ciekawości zapytać) nie mam zamiaru czekać i przy 145-150 wymieniam choć może ze względu na trasy nie jest tak obciążany.Krzyzak napisał(a):Paski Conti skrzypią już w opakowaniu, więc tego też nigdy nie zakładam.
Miałem 2x w bkd i pierwszy po wyjęciu (przejechał ok 100k) wyglądał jak nowy, a drugi przez kolejne 20-30 nawet nie jęknął więc co do zestawu conti osobiście jestem przekonany.
u siebie miałem raz pasek osprzętu i skrzypiał strasznie, oddając do sklepu chcieli mi wcisnąć kolejny, to im pokazałem jak skrzypi nowyalehandro napisał(a): co do zestawu conti osobiście jestem przekonany
Krzyzak napisał(a):u siebie miałem raz pasek osprzętu i skrzypiał strasznie, oddając do sklepu chcieli mi wcisnąć kolejny, to im pokazałem jak skrzypi nowy
No wszystko zależy od punktu odniesienia - jak pisałem mam 3 auta japońskie, każde min. 20 lat i dla mnie normą jest, że część wytrzymuje 500 000* km a nie 70mczelny2401 napisał(a):U mnie Conti na osprzęcie zaczął skrzypieć przy 90 tys. km u kolegi przy 70 tys. km. Wizualnie był jak nowy więc jak na te kilometry to moim zdaniem nie jest źle
Krzyzak napisał(a):No wszystko zależy od punktu odniesienia - jak pisałem mam 3 auta japońskie, każde min. 20 lat i dla mnie normą jest, że część wytrzymuje 500 000* km a nie 70mczelny2401 napisał(a):U mnie Conti na osprzęcie zaczął skrzypieć przy 90 tys. km u kolegi przy 70 tys. km. Wizualnie był jak nowy więc jak na te kilometry to moim zdaniem nie jest źle
*- nie dotyczy blach
bayerman napisał(a):Trochę odświeżę. Jakiej firmy polecacie zestaw? Może ktoś wymieniał w ostatnim czasie?
Jaki jest koszt w ASO?
chlorek napisał(a):Tutaj się nie zgodzę. Olej to olej i to też zależy jak i gdzie jeździsz.
Rozrząd spokojnie wytrzymuje tyle ile podaje producent. Znam wiele aut gdzie pierwszy raz wymieniany był przy 200tys.
Pojazd: Seat Leon Cupra
Rok: 2018
Typ nadwozia: Sports Tourer
Silnik: CJXC
Przebieg: 138708 KM (...)
P001100 - Rząd 1, przestawianie wałka rozrządu, opóźnienie Nieosiągnięta wartość wymagana
ramzei napisał(a):Dawno nic nie grzebałem przy mojej cuperce... Zaczęła mi szarpać przy zmianie biegów (DQ250). Sprawdziłem nastawy i przy okazji błedy ogólne i...Pojazd: Seat Leon Cupra
Rok: 2018
Typ nadwozia: Sports Tourer
Silnik: CJXC
Przebieg: 138708 KM (...)
P001100 - Rząd 1, przestawianie wałka rozrządu, opóźnienie Nieosiągnięta wartość wymagana
Więc oczywiste, że łańcuszek... Sam będę się za niego brał, mam swój warsztat i zaprzyjaźnionych mechaników więc czemu nie. Jednakże ani ja ani mój diler części nie możemy dojść do ładu i składu z zestawami rozrządu dla silników EA888 Gen 3B CJXC... Czym do diaska różnią się zestawy rozrządów ORI VW od np FAI Automotive... cena tego pierwszego to 2k+ a "zamienik" to i nawet mi może ogarnąć za 850zł...Co najlepsze, 90% części w zestawie "zamiennym" jest od producenta poddostawcy VW... Jak ktoś coś bardziej liznął temat to niech się wypowie. A nawiązując do tego, że sam będę brał się za rozrząd to polecam każdemu taki wypoczynek przy silnikach tsi. No może prócz 150KM ACT bo tam trza komputerem ustawiać rozrząd ale w pozostałych to fajna zabawa.
https://www.youtube.com/watch?v=vp6e1x60hDY
https://www.youtube.com/watch?v=tP8ekkGzBt0&t
Potrzebujesz:
instrukcji co jest na LEONCLUB
zestawu blokady rozrządu 200pln lub zaporzyczyć za flachę
tubka silikonu do pokrywy
kobyłek pod przód
podnośnik z deską pod silnik
zestawu kluczy...
Jeśli potwierdze, że zestaw rozrządu zamienika za 850zł jest ok... To ogarnę rozrząd do cupry 300KM za 850zł i flachę...
-- 31 lipca 2022, 17:30 --
Rozrząd przed
Rozrząd po
Moje wykonanie:
od góry: Odpięcie zbiorniczka płynu chłodzącego, wyciągnięcie poj. spryskiwaczy, podwieszenie silnika na belce, odkręcenie łapy silnika, demontaż bagnetu, odkręcenie górnej obudowy rozrządu, odkręcenie zaworów magnetycznych rozrządu, odkręcenie mostu rozrządu, ustawienie znaków na kołach rozrządu, założenie blokad rozrządu.
od dołu: demontaż osłony dolnej oraz nadkola, demontaż zbiornika spryskiwaczy, (między czasie upuszczamy olej silnikowy!) ściągnięcie paska i odkręcenie tłumika drgań wału, wkręcenie śruby z podkładką w wał, odkręcenie dolnej pokrywy rozrządu, demontaż napinacza łańcucha wałków rozrządu, demontaż napinacza łańcucha wałków balansujących (do tego trzeba przerobić sobie nasadkę 27), demontaż napinacza łańcucha pompy olejowej, odkręcenie ślizgów, ściągamy łańcuchy w kolejności: "łańcuch pompy olejowej" "łańcuch wałków rozrządu" " łańcuch wałków balansujących"
Montaż rozrządu: Ustawiamy prawy wałek balansujący na znaki (kręcimy kilka krotnie aż się zejdą), zakładamy górny ślizg oraz łańcuch na prawym wałku balansującym a lewy tak ustawiamy aby "trafić" znakiem w łańcuch, dolny znak na łańcuchu powinien się zgadać z znakiem na zębatce wału, zakładamy ślizgi "dolnego rozrządu" wkręcamy napinacz "dolny". Zakładamy "górny" łańcuch na znaki wałków rozrządu (przy dobrze założonych blokadach wejdą bez problemu), zakładamy łańcuch na wał (tam znak powinien trafić idealne jak nie to znaczy, że coś sknocone przy łańcuchu wałków balansujących), zwalniamy blokady rozrządu (będzie łatwiej z montażem ślizgów), zakładamy prawy ślizg, górny, lewy, sprawdzamy czy wszystkie znaki są ok tj "dwa górne wałków rozrz., wałka korbowodowego, wałka balansującego prawego i lewego i ponownie wałka korbowodowego, zakładamy łańcuch pompy olejowej, montujemy napinacz łańcucha pompy olejowej, napinacz łańcucha wałków, odbezpieczamy napinacz, kręcimy pół obrotu wałem i sprawdzamy czy gdzieś nie "odstaje łańcuch" Skręcamy wszystko z powrotem.
Moje tipy: Kupić sobie nową pokrywę rozrządu i śrubki do niej koszt ok 200pln, pokrywa zamontowana jest na silikonie i łatwo ją pokrzywić i może przeciekać lub będzie trzeba władować mnóstwo silikonu... Blokadę rozrządu ogarnąć sobie do dokładne waszej wersji 1.8, 2.0 TSI/TFSI, ja musiałem wymieniać bo nie pasowały do zaworów magnetycznych wałków rozrządu... Wymienić śrubę wału korbowego (ma tam fabrycznie uszczelkę która się zrywa przy demontażu). Nasadkę obciąć aby można odkręcić i zakręcić napinacz do głębokości 3-4mm.
Myślę, że wszystko
blokada rozrzadu z allegro za 100zł + ciut umiejętności, nic skomplikowanego.Fredi88 napisał(a):Orientujecie się czy w 1,4 tsi czca 125km na pasku jest jakaś skoplikowana wymiana rozrządu? Jakieś ustawianie komputerem itp? Można to zlecić każdemu mechanikowi czy musi być ktoś w temacie?
Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość