Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Prosta rozbudowa oświetlenia ambiente

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Prosta rozbudowa oświetlenia ambiente

Postprzez hoozgo » 1 stycznia 2025, 22:41

Hej,

Pomyślałem że podzielę się swoim pomysłem na rozbudowę ambiente w Leonie 5F. To jest wersja prosta, niewymagająca żadnej ingerencji w elektronikę pojazdu więc może ją wykonać każdy.

1. Kupujemy pasek led z aukcji:
https://a.aliexpress.com/_Eya1UCY

Ja kupiłem wariant 35+110cm bo miałem od początku w założeniu montaż listy na dolnej krawędzi pod ekranem radia i po lewej stronie kierownicy. Ale gdyby ktoś chciał zastosować więcej paska to polecam kupić 2x110cm.

2. Do tego kupiłem kątowy przedłużacz usb (zasilanie wziąłem z tylnego portu usb:
https://allegro.pl/oferta/kabel-adapter ... 6885144324

Montaż nastepujacy: odmierzamy tyle paska ile chcemy lub potrafimy wcisnąć w szczelinę dekoru wokół radia i nawiewu po lewej stronie kierownicy.Odcinamy zważając żeby przeciąć pomiędzy ledami. Ja zdecydowałem się na wersje subtelną - tylko dolną krawędź. Zasilanie obu pasków zbiega się pod gumową osłoną kolumny kierownicy, dalej idzie w dół i do tyłu pod plastikami tunelu środkowego. Jedyna widoczna cześć instalacji to kątowo w dół skierowany kabel do portu USB.

Efekt jak na zdjeciach.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... p8i5xS4Gs3

Wg mnie czerwony idealnie pasuje do oryginalnego czerwonego z całej konsoli, dla osoby niewprawionej wygląda to jak fabryczne rozwiązanie. Kolorów i efektów świetlnych jest dużo więcej i ogólnie bardzo ładnie to świeci ale mnie interesował tylko czerwony:)
hoozgo
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Prosta rozbudowa oświetlenia ambiente

Postprzez grabania » 2 stycznia 2025, 10:30

Wygląda naprawdę nieźle! :brawo: Osobiście zrealizowałbym to na jakichś oryginalnych diodach RGB i wpiął się w fabryczną instalację, ale jeśli ktoś nie czuje się na siłach lub nie chce rozkopywać połowy samochodu to brzmi to jak naprawdę fajna i budżetowa opcja (jedna oryginalna dioda RGB potrafi kosztować ponad 100zł :x).

Podrzucisz fotki jak to wygląda w ciągu dnia, zarówno świecące jak i nie? Jestem ciekaw jak głęboko wcisnąłeś ten pasek między ramkę a deskę rozdzielczą żeby uzyskać taki efekt.
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Re: Prosta rozbudowa oświetlenia ambiente

Postprzez hoozgo » 2 stycznia 2025, 23:13

Pewnie że wolałbym się wpiąć w oryginalną instalację ale zawsze brak czasu na rozbieranie auta a przy okazji nie znalazłem nigdzie dokładnej instrukcji jak to zrobić w Leonie.
Co do widoku za dnia - zaktualizowałem folder na google drive o dodatkowe zdjęcia, mam nadzieję że wszystko widać:)
hoozgo
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat