Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Podświetlane klamki zewnętrzne

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Podświetlane klamki zewnętrzne

Postprzez grabania » 27 maja 2024, 20:10

Cześć wszystkim. Ktoś montował u siebie podświetlane klamki zewnętrzne od chińczyka? https://s.click.aliexpress.com/e/_Ddx24T5 ;)

Na jednym ze zdjęć widać numer części 55A837209 który w ETKA po wybraniu regionu FAW-VW wskazuje na uszczelkę stosowaną w VW CC, VW Tayron i VW T-Roc na rynek chiński.

Obrazek

Szukając dalej da się znaleźć klamki z kodem PR UD2 "Oświetlenie ambiente na zewnątrz, świecące elementy podkreślające stylistykę z boku i z przodu". Ich numery to 55A837205A, 55A837205B, 55A837206A oraz 55A837206B, ale na zdjęciu miejsce w którym znajdują się te numery jest jakby celowo uszkodzone (widać tylko początek 55A, za to dobrze widać logo VW ;)).

Obrazek

Klamka do T-Roca europejskiego ma taki sam numer jak klamka do Leona. Mam klamkę z Leona od znajomego więc mogłem sobie porównać wygląd z każdej strony i wyglądają na identyczne.

Na moje oko to te klamki wyglądają na OEM na rynek chiński. Jakimś cudem znalazły się na AliExpress i przez to reszta świata ma możliwość ich zakupu. Jakiekolwiek poszukiwania tych numerów w internecie kończą się niczym, więc AliExpress zdaje się być jedynym źródłem z którego można je nabyć.

Opcja zakupu kilku przewodów i wtyczek za 190zł jest raczej średnia więc od razu zrobiłem rozeznanie we wtyczkach i wydaje mi się, że 3C0973704 powinna pasować: https://s.click.aliexpress.com/e/_DkhyN5H.

Jakieś przemyślenia? Ktoś testował? Jak nie to może będę pierwszym, który ich spróbuje :mrgreen:
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Reklama

Re: Podświetlane klamki zewnętrzne

Postprzez mm.max » 28 maja 2024, 13:44

Kupuj, testuj :)
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez grabania » 1 września 2024, 08:35

mm.max namówił, no to kupiłem ;) Miałem obawy, że wydam pieniądze w błoto na jakieś "chińskie dziadostwo", ale okazuje się że nie jest tak źle. Ba, jest całkiem dobrze!

Ale po kolei. Paczka przyszła bardzo dobrze zapakowana, chyba mi się jeszcze nie zdażyło zamówić czegoś z AliExpress co byłoby tak schludnie i ładnie zapakowane. Sztywny karton owinięty dużą ilością taśmy klejącej, a na dodatek całe wnętrze wypchane folią bąbelkową.

Obrazek
Obrazek

Garść informacji:

• klamki są o 5g cięższe od oryginalnych klamek bez Kessy - nie są wykonane z mitycznego "gównolitu"
  • czarne klamki nie są w kolorze czarnym Leonowym (przypuszczam że podobnie będzie z białymi), więc z góry warto nastawiać się na lakierowanie
  • wykonałem klika pomiarów oraz oceny wzrokowej i klamki wydają się mieć identyczne wymiary, kształty i przetłoczenia co oryginalne
  • wtyczki 3C0973704 pasują idealnie
  • lampka po podpięciu do 5V zasilacza bez problemu się zapala
  • lampka trzyma się na dwóch Troxach i można ją bez problemu wyciągnąć, np do lakierowania
  • jakość wykonania naprawdę jest zadowalająca
Obrazek

Dodatkowo na klamkach jest dużo oznaczeń i numerów części które by sugerowały, że są to oryginalne klamki grupy VAG stworzone w Chinach i skierowane na rynek chiński.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie pozostało nic innego jak polakierować klamki i je zamontować. Popchnę temat do przodu to na pewno dam znać ;)

-- 24 sierpnia 2024, 13:23 --

Krótka aktualizacja w temacie podświetlanych klamek...

Moje klamki wylądowały na lakierni, po znajomości koszt ich polakierowania wyniesie 450zł. Dużo? Nie dużo? Ciężko wyczuć, ale jak już je kupiłem to głupio było by tego nie dokończyć. Czekam aż zostaną polakierowane i będę zabierał się za montaż!

Chłopaki z brytyjskiego forum podłapały temat i zaczęli retrofitować te klamki u siebie. Efekt mi się bardzo podoba i dodatkowo mnie zmotywował do skończenia tego moda ;) Załączam link jakby ktoś chciał poczytać więcej na ten temat: https://www.seatcupra.net/forums/thread ... es.476137/

Obrazek
Obrazek

-- 28 sierpnia 2024, 10:02 --

Dziś dostałem info z lakierni, że żeby nie było widać cieni w lakierze to muszę im dostarczyć również zaślepki. Nie zastanawiając się długo poszukałem w instrukcjach jak je demontować i mam kilka ciekawych informacji:

• bez narzędzia T40207 lub odpowiednio zakrzywionego pręta demontaż zaślepek jest wręcz niemożliwy
  • na szczęście da się kupić to narzędzie na AliExpress: https://s.click.aliexpress.com/e/_DkV8FeJ
  • po demontażu zaślepek z drzwi innych niż kierowcy klamki są po prostu luźne i da się je bez problemu wyciągnąć
Tutaj instrukcja demontażu zaślepek:

Obrazek
Obrazek

A na koniec pamiątkowe zdjęcie ;) Samochód stoi pod chmurką więc zdemontowałem klamki żeby nie kusiło przechodniów

Obrazek

-- 1 września 2024, 08:35 --

Finalnie i mój samochód doczekał się podświetlanych klamek! Na chwilę obecną modyfikacja jest ukończona w 75% (dzięki za słowa pocieszenia mm.max :mrgreen:)

Póki co jestem bardzo zadowolony z modyfikacji. Światełka są jasne, ale nie przytłaczająco jasne. Wszystko zadziałało "od kopa" (podpięte pod pin od oświetlenia otoczenia, więc działa razem z coming/leaving home), a spasowanie klamek jest naprawdę niezłe. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to dopasowanie klamki kierowcy do zaślepki zamka - da się wyczuć palcami różnicę w wysokości między nimi, ale nawet na zdjęciu z bliska tego nie widać, więc może troszeczkę przesadzam ;) Pozostałe klamki są wręcz idealne i nie do odróżnienia od fabrycznych.

Obrazek
Obrazek

Link do filmiku prezentującego działanie: https://imgur.com/Qs1y3gt
grabania
Signo
Signo

Postprzez Tomektr » 1 września 2024, 12:01

:brawo: :brawo: :brawo: Wpinałeś się w sterowniku drzwi czy pod kierownicą?
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez grabania » 1 września 2024, 13:45

Tomektr napisał(a):Wpinałeś się w sterowniku drzwi czy pod kierownicą?

Pin 1 w 16-pinowej kostce w sterownikach drzwi. W Atece czy Golfie odpowiada za oświetlenie otoczenia więc nadaje się idealnie do tej modyfikacji. Do tego trzeba aktywować bit 0 w bajcie 1 w obydwóch sterownikach.

Tylne drzwi niestety nie mają osobnych sterowników więc trzeba było przeciągać kable z przednich drzwi przez próg, do słupka B i robić nowe połączenie w harmonijce, ale to nie problem bo jest tam od groma wolnych pinów. Przy okazji pociągnąłem plus i LIN do ambientów na tył ;)
grabania
Signo
Signo

Postprzez mm.max » 2 września 2024, 08:08

W realu wygląda naprawdę profi i kozacko - Gratulację za wytrwałość, dobrze że pogoda sprzyjała pracom na świeżym powietrzu :)
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Gonzolos » 5 marca 2025, 21:00

Super robota! Można wiedzieć jakich konektorów użyłeś/jakie są potrzebne?
Gonzolos
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 5F FR ST
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez grabania » 10 marca 2025, 12:47

Gonzolos napisał(a):Super robota! Można wiedzieć jakich konektorów użyłeś/jakie są potrzebne?

Klamki bez keyless potrzebują konektora o numerze 3C0973704. Ja kupowałem na AliExpress bo są znacznie tańsze niż w ASO: https://s.click.aliexpress.com/e/_oD6kEcl

Dla klamek z keylessem niestety nie ma takiego luksusu, bo potrzebna jest wtyczka 3G0973708. Jest droga zarówno w ASO jak i na AliExpress, dlatego polecam kupować klamki od razu z wiązką
grabania
Signo
Signo

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat