Hej, odgrzebie wątek bo mam podobny problem, pacjent Leon 4 ST (zakładam że nic się nie zmieniło w tym temacie od 3 generacji). Rano lub po dłuższym postoju dość mocno pachnie płynem w środku. Spryski same w sobie działają chociaż mam wrażenie że tylni trochę słabiej. Problem pojawił się po mrozach. Pomimo tego że wlałem płyn zimowy gdzieś w przewodach musiało zostać jeszcze trochę letniego. Pojechałem więc na grzany parking żeby spryski się rozmroziły. Przelałem dość dużo płynu zarówno z przodu jak i z tyłu i od tamtej pory (około tydzień) cały czas czuć zapach płynu w środku. Podejrzewam że któryś przewód mógł się wypiąć natomiast żadnych plam/wycieków wewnątrz na tą chwile nie zauważyłem. Próbuję ustalić w których miejscach są łączenia przewodów, na 7zap/webautocats są rozpisane poszczególne elementy ale nie znalazłem którędy idą przewody lub gdzie są łączenia. Zanim zacznę rozbierać pół auta to czy ktoś poratuje schematem (lub chociaż opisze) którędy idą przewody spryskiwacza (przód + tył) i gdzie znajdują się łącznia?
-- 17 sty 2026, o 17:05 --
Aktualizacja:
Przy okazji sprzątania udało się znaleźć wyciek. Okazało się że pod wycieraczką kierowcy całą podłoga mokra. Dzięki temu zlokalizowanie wycieku okazało się już proste. Rozłączyły się rurki za plastikowa osłona dźwigni otwierania klapy. Samo rozwiązanie problemu 5 min roboty. Wystarczyło wypiąć dźwignie otwierania klapy, zdjąć plastikową osłonę która zamocowana była na jeden plastikowy wykręcany zaczep i lekko wypiąć próg. Całość również dobrze opisana tutaj:
https://www.seatcupra.net/forums/threads/guide-on-how-to-fix-leak-at-bonnet-handle-due-to-the-connector-from-the-back-windscreen-wash-coming-off.472494/Tak to wygląda u mnie:

Zostawiam dla potomnych, może się przyda (oby nie

). BTW dużo osób pisało, że przy rozpięciu tego łączenia wyciek był widoczny na podstopnicy albo na wycieraczce. Wygląda na to, że w 4 generacji wydłużyli rurki (chyba że tak to wygląda tylko w moim egzemplarzu), bo łączenie znajduje się przy samej podłodze dzięki czemu nie widać wycieku na podstopnicy ale również nie zalewa kostek, które się tam znajdują.