Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
dudek_jd napisał(a):Witam,
mam prośbę żeby ktoś mnie trochę oświecił i podzielił się wiedzą na temat wydechów. Z góry przepraszam, jeśli swoją prośbą kogoś urażę ale jestem totalnie zielony w temacie, moja wiedza opiera się na materiałach dostępnych w internecie więc rozumiem czym jest downpipe, cat-back, axle-back itp i tyle, kwestia zastosowania tego w praktyce w leonie. Do rzeczy.
Posiadam Leona 5F 1.8 TSI w ST. Auto jest moim daily, które od czasu do czasu używam do przelotu większych i mniejszych tras (wyjazdy weekendowe, służbowe, wakacje itp.). W planach mam zmianę mapy, myślę też o poprawie dźwięku wydechu bo seryjnego auta nie słychać zupełnie. Nigdy nie zmieniałem wydechu w aucie. Dla celów edukacyjnych pomińmy ograniczenie budżetowe. Zostańmy przy "zdrowym rozsądku"- co robić warto a co jest przerostem formy nad treścią lub zwykłym wyrzucaniem kasy w błoto. Co wymieniać żeby auto dostało trochę pomruku (ale nie takiego żeby przy jeździe 140+ nie było słychać niczego innego tylko buczenia) i ewentualnie trochę przyrostu mocy w połączeniu ze strojeniem? Nie celuję w konkretne cyferki.
Catback? Razem z downpipe'em (pasuje od cupry do CJSA?)? Czy tylko końcowy? Czy muszę decydować się na wydech z obu stron jak chyba 90% forumowiczów (są z tego jakieś inne korzyści niż optyczne?) czy mogę pozostać tak jak w serii na końcówkach z jednej strony.
Dziękuję wszystkim za nawet najmniejsze skrawki informacjiPozdrawiam
jak wrażenia w trasie przy 130/150 km/h? Da się jechać ze stała prędkością bez buczenia, dudnienia?Limak9 napisał(a):Ok, dzięki to w Cupra 2.5 wiec pewnie stad inne doznania akustycznie , a aktualnie Milltek na 2 ostatnich tłumikach, tzn nie rezonowany.
na 400+ nie musi być po całości. Ja mam wycięty pierwszy tłumik i przelot wstawiony. Środkowa i końcowa puszka została seryjna. Oczywiście dp 3 cale.Limak9 napisał(a):Tylko tez zależy czy chodzi o sam wydech czybtez inne mody i moc. Ponad 400km wydech musi być juz 3” po całości.
johnson napisał(a):No i zostal tylko koncowy. Czas podmianki 30 min. Spasowanie igla. Totalne p&p.
Musze powiedziec ze auto gada mega.
W wolnej chwili musze wyskoczyc na autostrade zeby zobaczyc czy rezonuje mocno na tempomacie.
Value for money 10/10
brzooza napisał(a):Haha ty ale to całkiem fajne się wydaje xd
Miguel07 napisał(a):No wiem ale ponad 2k ojro
servo napisał(a):Miguel07 napisał(a):No wiem ale ponad 2k ojro
generator dźwięku za 9 KPLN do benzyny? W podobnej cenie można zrobić "prawdziwy" dźwięk innym wydechem i jeszcze w bonusie na mocy zyskać.
ok... ale założyciel wątku napisał wyraźnie:Miguel07 napisał(a):Ale to je dizeel
czapel napisał(a):mam fr 1.8 w dsg i chciałbym zmienic wydech
Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość