Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana lamp halogen na full Led Leon 5f

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana lamp halogen na full Led Leon 5f

Postprzez wafelxxx » 20 maja 2018, 08:41

Witam :-)

Poszukuje osób które posiadają wiedzę na temat przekładki lamp.
Widziałem posty na ten temat lecz z nich nie ma co wywnioskować finalnie nikt nie opisał pełnej przekładki, co jak z czym połączyć krok po kroku.

Zapraszam do dyskusji na ten temat fajnie byłoby zebrać konkretną wiedzę na ten temat w jednym poście pozdrawiam
wafelxxx
Stella
Stella

Region: świętokrzyskie
Auto: leon 5f
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Wymiana lamp halogen na full Led Leon 5f

Postprzez mczelny2401 » 20 maja 2018, 09:29

wafelxxx napisał(a):Witam :-)

Poszukuje osób które posiadają wiedzę na temat przekładki lamp.
Widziałem posty na ten temat lecz z nich nie ma co wywnioskować finalnie nikt nie opisał pełnej przekładki, co jak z czym połączyć krok po kroku.

Zapraszam do dyskusji na ten temat fajnie byłoby zebrać konkretną wiedzę na ten temat w jednym poście pozdrawiam

W halogenach wystarczy wymienić żarówki na ledowe i po sprawie

-- 20 maja 2018, 10:29 --

Tu goście oferują przekładkę tylko cena troszkę z kosmosu http://allegro.pl/seat-leon-iii-full-le ... 69664.html przy okazji jest kilka fotek jak to wygląda. Jak widać lampy pasują bez przerabiania i z tego co wiem to pozostaje zmiana wtyczek plus kodowanie
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez wafelxxx » 20 maja 2018, 09:39

Tu niechodzi o założenie żarówek Led tylko wymianę całych lamp. Na drodze Leon debiutował już jakiś czas coraz więcej aut można kupić uszkodzonych w dobrej cenie i ja też tak zrobiłem także czy halogen czy Led lampy muszę kupić, zostaje kwestia podpięcia.
wafelxxx
Stella
Stella

Postprzez mczelny2401 » 20 maja 2018, 09:41

wafelxxx napisał(a):Tu niechodzi o założenie żarówek Led tylko wymianę całych lamp. Na drodze Leon debiutował już jakiś czas coraz więcej aut można kupić uszkodzonych w dobrej cenie i ja też tak zrobiłem także czy halogen czy Led lampy muszę kupić, zostaje kwestia podpięcia.

Lampy led w halogenach masz dopiero w modelu poliftowym
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez wafelxxx » 20 maja 2018, 10:10

Chodzi o wymianę lamp od świateł mijania i z tego co wiem to są w nich żarówki halogen a chce wymienić na full Led.
wafelxxx
Stella
Stella

Postprzez mczelny2401 » 20 maja 2018, 10:16

wafelxxx napisał(a):Chodzi o wymianę lamp od świateł mijania i z tego co wiem to są w nich żarówki halogen a chce wymienić na full Led.

Sorry w takim razie źle zrozumiałem temat postu :wink: Mam u siebie full led więc jeśli potrzebujesz jakieś nr lub zdjęcia wtyczek to podeślę. Ewentualnie podzwoń do gości z linku z allegro i podpytaj w co trzeba ingerować :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez maciek89 » 20 maja 2018, 13:16

Może wypadałoby najpierw poszukać, czy taki temat jest już jest, a jest co najmniej jeden. A potem zakładać nowy topic

https://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=87&p=601469

Jak skontaktujesz się z autorem ostatniego posta to pewnie wszystko będziesz wiedział :P
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez wafelxxx » 20 maja 2018, 15:56

Ogólnie osoby powiązane ze zmianą lamp z podanego postu ostatni login miały dawno temu więc ciężko złapać kontakt
wafelxxx
Stella
Stella

Postprzez arek89pl » 7 lipca 2018, 15:22

Witam

Ok wiec tak, sa 3 sposoby (zalezy jakie masz BCM i High Can)

1. Podlonczenie pod kable (mysle ze okolo 2h)
+kupic kostki 2x 10 pin i 2x 14 pinowe
+podlonczenie proste
+brak kodowania
- brak regulacji swiatla mijanie(przekretlo w lamie tylko)
-brak bledow
-po wlonczeniu dlugich po 10s wykakuje blad o spalnej zarowce

Niechcialo mi sie bardziej sprawdzac kabli to sobie darowalem.

2. Jezeli twoje BCM posiada piny 10B,21B, 22B, 23B to te podlonczenie jest mozlie (jezeli nie, zostaje wymiana na nowszy sterownik. Pamietaj maja ochrone konsumencka!!!! ) Mysle ze okolo 4-5h
+kostki 2x10 pin i 2x14 pin
+kupic piny do BCM
+kabel niewiem okolo 8 m do pociagniecia kabla pod kierownice
+brak bledow
-niewiem jak z sampoziomowaniem i kodowaniem (podobno minimalne kodowanie)

3. Musisz posiadac BCM wyzej wymienione i modul Can High z pinami 10 i 17.
*kostki
+kupic piny BCM i CAN
*regulator na tyl
*modul do samopoziomowanie(szukac odrazu z wtyczka)
+kabla sporo
+kodowanie

Mysle za kazdy by to ogarnol nie znajac sie na elektryce, ja sie nie znam.
Stworzylem caly schemat elektryczny podlonczenia(jak odzyskam lapa moze wrzuce)
Jak sprawdzic czy masz odpowiednie moduly?
Podloncz sie pod Kompa sprawdz nr sterownikow i zobacz w google
Co jesli nie masz? Albo kupujesz uzywki (licz sie z tym ze albo aso, albo magik jakis ci odblokuje) albo kupic nowe(wtedy nie ma problemu)

Udalo mi sie podlonczyc sposobem 1, niebardzo bylem zadowolony, chwile zajelo zanim zrobilem sosobem 3. Dziala w pelni jak orginal.
Koszta?
Niepamietam wiec na oko
modul sampoziomujacy 30
bcm 80
can 60
regulator tyl 80
kabel mialem
kostki 30
lampy 600 (uszkodzone mocowania byly, plus dziurka w jednej od strony auta, koszt naprawczych mocowan 80)

Dodam ze wymiana tylnych lamp jest prostrza
Pozdrawiam.
arek89pl
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez wafelxxx » 7 lipca 2018, 16:20

Kolego wyzej prosilbym o jakis kontakt na pw najlepiej podaj nr kom pozdro
wafelxxx
Stella
Stella

Postprzez matik1989wlkp » 19 lipca 2018, 22:22

przydała by się dokładna instrukcja montażu dla innych użytkowników, operacja nie jest trudna a koszt usługi u specjalistów od doposażania aut VAG ogromny !! ja mam stłuczony prawy reflektor i bez zastanowienia bym wymienił na ledy :)
matik1989wlkp
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Seat Leon 5F Kombi

Postprzez mm.max » 24 lipca 2018, 12:20

Niedawno wraz silver dokonywaliśmy zmian H7 na LED i faktycznie nie jest to kosmiczna technologia pod warunkiem iż ma się doświadczenie i jakąś wiedzę w tym zakresie.

Nawiązując do postów powyżej, kolega arek89pl, opisał faktycznie różne opcje montażowe - choć w treści powyższej są pewne nieścisłości i błędy dot. np. nr pinów itp.

Wymiana reflektorów na full led powinna odbyć się tak aby jak najbardziej zbliżyć się do rozwiązań fabrycznych czyli głównie chodzi tu o montaż układu samopoziomowania reflektorów.

Na miejscu każdego kto chce dokonać takiej modyfikacji na początku zdiagnozował bym stan wyjściowy aby przyjąć jaką drogą należy podążyć aby zrobić taką modyfikację czyli:
1. Sprawdzamy jaki rodzaj BCM i Gatwaya mamy w samochodzie
a) auto scan vcds to podstawa - jeżeli dodatkowo okaże się ze mamy poprawny sterownik fajnie zrobić sobie i zapisać sobie mapy adaptacji tych dwóch sterowników
b) nie mamy vcds lub obd11 to możemy dość wstępnie określić czy mamy sterowniki w wersji high w następujący sposób
- mamy line assist - mamy BCM High i Gateway High
- nie mamy line assist a mamy pakiet zimowy (spryski reflektorów) mamy BCM High

2. Aby zadziałać z modyfikacjami musimy mieć minimum:
a) BCM (skrót oznacza moduł zarządzający elementami elektrycznymi w samochodzie) w wersji co najmniej MID lub HIGH (preferowana HIGH)
b) Gateway (kolokwialnie mówiąc moduł wymiany danych i diagnostyki podsystemów w samochodzie) - potrzebny jest on nam do poprawnego działania i komunikacji z modułem poziomowania reflektorów. Można zamontować poziomowanie do wersji MID jednak z ograniczoną użytecznością (działa tylko podstawowe poziomowanie bez funkcji wydłużania wiązki świateł drogowych) tak więc jest niemal wymagana wersja HIGH

Każdy z tych modułów ma zastosowaną przez producenta aktywną ochronę komponentów - zabezpieczenie przed obrotem modułami poza serwisem. Ochronę komponentów można zdjąć tylko online w ASO lub serwisach niezależnych posiadających licencje do obsługi ochrony komponentów - w przypadku SEATA dość słabo z dostępnością takich niezaleznych serwisów lub pasjonatów posiadających licencje online (VW, AUDI, Skoda ma większy dostęp)

Teraz uwaga po wymianie sterownika z innego samochodu może się okazać ze nagle nie działa połowa funkcji świateł zewnętrznych gdyż np. nasz leon nie miał ledów z tyłu a ten sterownik miał więc zaczyna się dyskoteka ze światłami - tak więc konieczne są odpowiednie adaptacje (nie kodowania) świateł.
Można do tego się przygotować wcześniej zanim zdejmiecie ochronę komponentu podłączając nowy sterownik do samochodu i robiąc mapę adaptacji z exportem do pliku .csv - wtedy na spokojnie przy kawce przed kompem można w excelu porównać fabryczny sterownik i nowy oraz zaznaczyć te miejsca które należy zmienić aby zachować wszystkie dostępne funkcjonalności świateł i nie tylko.

3. Gdy mamy przygotowany samochód pod względem elektronicznym możemy przystąpić do zmiany reflektorów

4. Opisywane przez kolegę powyżej wtyczki, kable i czas pracy są mocno umowne - pamiętajcie ze wtyczki mają różne piny które trzeba mieć i to te odpowiednie a nie podobne. Musimy mieć oprócz odpowiednich pinów i wtyczek także wiedze i umiejętności względem tzw "przepinowania" obecnej wiązki. Kolejnym elementem jest położenie instalacji elektrycznej - o ile część okablowania już w samochodzie mamy to musimy przeciągnąć kilka przewodów - jeżeli zrobimy to dobrze na poziomie zbliżonym do fabryki to raczej 3-4 godziny będzie za mało aby przebić się od prawej lampy, prowadząc przewody w okolicy fabrycznej wiązki, przez ścianę grodziową do wnętrza wraz z podłączeniem do BCM

5. System samopoziomowania jest dość prosto zbudowany, ale musimy kupić czujnik poziomowania wraz z stelażem montażowym (są 2 rodzaje inny na belkę (do 150KM) inny na wielowahacz (180KM i wyżej). Okablowanie musi być pewne i poprowadzone w sposób jak najbardziej bezpieczny i trwały z tylnego zawieszenia aż do kabiny do sterownika poziomowania.

6. Sterownik poziomowania musi mieć dostarczoną wiązkę z każdego z silniczków z każdego z reflektorów + sygnał z czujnika poziomowania z tylnego zawieszenia.

7. Wymiana lamp jest dość prosta choć system montażu lampy też dla laika może sprawiać lekkie trudności.

8. Po poprawnym zamontowaniu i podłączeniu elektrycznym przychodzi czas na tzw. kodowanie - przy czym o ile w starszych konstrukcjach bazowaliśmy na tzw długim kodowaniu to o tyle w Leonach 5F wszystko dzieje się w adaptacjach - a tu potrzeba wiedza, doświadczenie oraz pewny sprzęt klasy vcds lub obd11.
Dla przykładu podam iż aby zaadaptować refelektory do opcji w pełni fabrycznej u mnie - musiałem sprawdzić lub zmienić 152 linie w adaptacji sterownika 09

Tak więc każdy kto chce zrobić u siebie coś fajnego przy Leonku i doposażyć go o LED zachęcam do podejścia systemowego do problemu i odpowiedniego przygotowania się. Napewno będzie dla was dużo bardziej nerwowo jak uznacie że zrobicie to w garażu z kolegą przy browarku w ciągu 4-5 godzin, umówmy się ze można to wykonać ale trzeba być dobrze przygotowanym i mieć doświadczenie odpowiednie narzędzia pomocne do tego typu modyfikacji.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez matik1989wlkp » 29 lipca 2018, 12:15

dziekuje bardzo za odpowiedź :)
znalazłem na allegro takie ogłoszenie co o nim myślicie??
https://allegro.pl/seat-leon-full-led-5 ... 93105.html

lepiej zastosować adapter czy przeróbke? macie może kogoś sprawdzonego w Wielkopolsce kto zrobi to dobrze i w "normalnej cenie" :)
matik1989wlkp
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 5F Kombi

Postprzez mm.max » 30 lipca 2018, 20:53

matik1989wlkp napisał(a):dziekuje bardzo za odpowiedź :)
znalazłem na allegro takie ogłoszenie co o nim myślicie??
https://allegro.pl/seat-leon-full-led-5 ... 93105.html

lepiej zastosować adapter czy przeróbke? macie może kogoś sprawdzonego w Wielkopolsce kto zrobi to dobrze i w "normalnej cenie" :)

Znam to rozwiązanie
Montowałem i testowane przez trochę - nawet mam "zbędny" jeden komplet
W założeniu fajnie to jest opisane i nawet jakoś tam działa ...
Moje uwagi
+ prosty montaż (po zdjęciu zderzaka i lamp nie mal plug and play)
+ moduły z przekaźnikami autorskiej konstrukcji sprzedającego solidnie zamontowane w hermetycznej puszcze - ale trzeba znaleść na to miejsce pod maską
+ do sporadycznie użytkowanego samochodu jeżdzącego bez obciążenia można zastosować

- nie działają wszystkie funkcje świateł led DRL (np. pasek LED DRL nie działa przy włączonych światłach mijania i drogowych - Leon mega słabo wtedy wygląda)
- jakość podzespołów lub montażu adaptera (modułu adaptera) pozostawia wiele do życzenia - lewy adapter przygaszał LED DRL po włączeniu kierunku prawy adapter wyłączał całkowicie LED po włączeniu kierunku - po włączeniu awaryjnych wyglądało to kuriozalnie
- brak poziomowania absolutnie wyklucza to z użycia w codziennym użytkowaniu samochodu chyba że jeździcie zawsze podkreślam zawsze sami bez żadnego bagażu ... Leony po mocniejszym załadowaniu świecą po drzewach bez poziomowania ręcznego lub automatycznego nie wyobrażam sobie jazdy
- brak funkcji świateł autostradowych oraz drogowych z wydłużoną wiązką światła....

Na plus można przyznać to iż sprzedający ostrzega o tym iż nie działa poziomowanie wiec ryzyko każdy sobie kalkuluje we własnym zakresie oraz to iż reflektory od niego kupowane są w naprawdę niezłym stanie jeżeli chodzi o szkła i odbłyśniki - uchwyty montażowe bywają czasami regenerowane ale w sposób profesjonalny wiec co do reflektorów nie można złego słowa powiedzieć
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez riczi82 » 28 lutego 2019, 08:11

Panowie zmieniam w swoim Leonie III przed liftem, światła na FULLED przód i tył z czujnikiem poziomowania itd, czy ktos mi może podpowiedzieć jak to zakodować wszystko VCDSem?
riczi82
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon III

Postprzez bober841 » 11 marca 2019, 09:29

Witam mam zamontowane ledy przód przez poprzedniego właściciela
Działają tak jak w opisie mm.max
Tak więc prawdopodobnie użyty ten zestaw z opisu
Proszę napiszcie czy jest możliwość adaptacji aby pasek led świecił się z mijania
I czy można podłączyć pooziomowanie pod manualną regulację
Posiadam obdeleven w wersji pro
Tu jest opisany mój problem
viewtopic.php?f=90&t=62705&start=700
bober841
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 1.6 tdi 110km
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez mm.max » 12 marca 2019, 12:26

bober841, czytając opis twojego problemu
Gdyż zbliża się przegląd a nie jestem w stanie powrócić do poprzednich ustawień :oops:
Może opiszę problem
Po pierwsze światła mijania świecą się same bez pozycyjnych lub jak kto woli drl.
Drugi problem to prawa lampa przy włączonych światłach do jazdy dziennej nie przygasa gdy włączam kierunek ale za to nie raz gaśnie całkowicie i zapala sie gdy wyłączę go

Domniemuję iż posiadasz dołożony moduł-przejściówkę z H7 na LED
Jeżeli tak to zapomnij o kodowaniu
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez marcinch » 12 marca 2019, 16:54

Ktos mi logicznie wyjasni jaki sens ma to januszowanie w aucie za tyle kasy?

Moj ma halogeny, jak go kupilem pojechalem ustawic swiatla bo byly rozregulowane, wrzucilem osram nightbreaker laser nextgen i w nocy tez elegancko swieca, barwe maja biala jak wrzucam na dlugie prawie roznicy nie ma

Pierwsze co jakbym kupowal auto i po vinie byloby inne wyposazenie, pierwsza mysl ze dzwon musial byc
marcinch
Signo
Signo

Region: zagranica
Auto: LEON ST FR

Postprzez mm.max » 13 marca 2019, 09:50

marcinch napisał(a):Ktos mi logicznie wyjasni jaki sens ma to januszowanie w aucie za tyle kasy?

Przecież kolega bober841, napisał że kupił taki samochód więc trzeba mu pomóc, a zmiana lamp to nie lot w kosmos, dużo FRek z rynku niemieckiego, fancuskiego itp nie ma full LEDów i każdy postępuje z samochodem jak chce ważne aby to było zgodne ze sztuką, przepisami i tylko o to trzeba teraz zadbać.

bober841, proponuję doprowadzić samochód do stanu fabrycznego. Więc przerobić instalację elektryczną do wersji fabrycznej + zrobić odpowiednie kodowanie, dołożyć moduł poziomowania i będzie to działało jakby z fabryki wyjechał z LEDami.
Póki co moduł który jest zastosowany oszukuje instalacje H7 aby obsługiwała full LED więc zmiana kodowania nic nie pomoże gdyż wyjścia z BCM będą miały po drodze ten "moduł" wiec trzeba z niego zrezygnować.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez bober841 » 13 marca 2019, 12:05

Ok dzięki za odp. Poszukam rozwiązania w serwisie lub u dobrego elektryka .
Do h7 na pewno nie wrócę nawet jak by miało zostać Tak jak jest.
Postaram się Was informować pozd.
bober841
Stella
Stella

Auto: Leon 1.6 tdi 110km

Postprzez mm.max » 13 marca 2019, 14:29

bober841 napisał(a):Ok dzięki za odp. Poszukam rozwiązania w serwisie lub u dobrego elektryka .
Do h7 na pewno nie wrócę nawet jak by miało zostać Tak jak jest.
Postaram się Was informować pozd.

Serwis bym odpuścił sobie na wstępie bo oni nie ogarną tematu skoro była modyfikacja.
Zanim pójdziesz w koszty daj znać co tak naprawdę się kryje pod maską.
Jeżeli od lampy idzie wtyczka 14 pinowa i przechodzi przez 10 pinowy adapter (podobna wtyczka), który łączy to z instalacją samochodu to na 100 proc masz założone adaptery o których piszę powyżej - w tym celu należy pozbyć się tego ustrojstwa i doprowadzić auto do stanu zbliżonego do fabryki. Kodowanie w tym wypadku nic nie da bo instalacja samochodowa nadal jest skonfigurowana pod H7/H15 a różnicę w PINach nie załatwisz kodowaniem.
Jeżeli natomiast nie masz adaptera i ktoś przepinował wtyczkę 10 pinową na 14 pin to jeżeli poprowadził przewody zgodnie ze sztuką to tylko kodowanie potrzebne.
Polecam ci zainwestowanie trochę czasu i pieniążków i zrobienie tego jakby samochód wyjechał z takimi reflektorami z fabryki - zwłaszcza iż jazda bez poziomowania reflektorów nie jest najlepszym rozwiązaniem a nie da się tego podłączyć do ręcznej regulacji
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Dlooogi » 14 marca 2019, 02:36

Hej Panowie. Posiada ktoś z was schemat pinow lampy full Led?
Dlooogi
Stella
Stella

Silnik: CEGA 2.0

Postprzez Tomektr » 14 marca 2019, 06:47

Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez riczi82 » 15 marca 2019, 06:56

A ktos może podać jak to zakodować? Jakie kodowanie po zmianie z H7 na FULLLED?
riczi82
Stella
Stella

Postprzez mm.max » 15 marca 2019, 09:08

riczi82 napisał(a):A ktos może podać jak to zakodować? Jakie kodowanie po zmianie z H7 na FULLLED?

Nie kodujesz jednym kliknięciem tylko musisz zmienić lub sprawdzić adaptacje w ok. 152 liniach kodu adaptacji w BCM zakładając iż sterownik w ogóle obsłuży taką zmianę
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez riczi82 » 15 marca 2019, 10:55

mm.max napisał(a):
riczi82 napisał(a):A ktos może podać jak to zakodować? Jakie kodowanie po zmianie z H7 na FULLLED?

Nie kodujesz jednym kliknięciem tylko musisz zmienić lub sprawdzić adaptacje w ok. 152 liniach kodu adaptacji w BCM zakładając iż sterownik w ogóle obsłuży taką zmianę

Wiem że to nie jest jedno kliknięcie i jak sie to odbywa, tylko chciałem by ktoś podpowiedział co i jak w Adaptacji sie zmienia.
riczi82
Stella
Stella

Postprzez mm.max » 15 marca 2019, 11:30

riczi82 napisał(a):
mm.max napisał(a):

Wiem że to nie jest jedno kliknięcie i jak sie to odbywa, tylko chciałem by ktoś podpowiedział co i jak w Adaptacji sie zmienia.

Jeżeli masz vcdsa w jakiejś sensownej wersji to mogę ci to zrobić zdalnie przez teamviewera - ale nie wcześniej niż po 27. marca

Tylko wyślij mi wcześniej mapę adaptacji sterownika 09 wyeksportowaną do *.csv
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez gzrybol » 8 maja 2019, 22:34

Hej
Kupiłem właśnie Leona 2018 rok wersja style + dodatki. Chciałbym zapytać czy ktoś przerabiał lampy na full led w samochodzie będącym na gwarancji, czy jest ewentualnie ktoś z okolic Krakowa +/- 200km kto mógłby ogarnąć temat wymiany (oczywiście nie na gębę). Przeczytałem cały ten wątek ale nic mi nie mówi kodowanie itp. Vin samochodu: VSSZZZ5FZJR183825. Samochód ma ledowe światła dzienne, spryskiwacze reflektorów, regulację wysokości świateł na wyświetlaczu radia, czujniku parkowania tył, przód z podglądem na radiu (bez kamery). Kolejna sprawa, to czy da się podłączyć kamerkę cofania (czytałem, że w nowych seatach nie ma większego problemu, ale pytanie czy to nie będzie kolidowało z wyświetlaniem na radiu?). I przy okazji czy można uruchomić nawigację w tym samochodzie? Mam full link ale z ciekawości pytam, to mój pierwszy seat.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
gzrybol
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: leon

Postprzez mm.max » 10 maja 2019, 10:15

gzrybol, odpowiadając na Twoje pytania.
Mam doświadczenie z przeróbkami lamp H7/15 na LED w Leonach przed FL.
Po FL z tego co kojarzę jest pewna różnica w instalacji elektrycznej ale to jest do ogarnięcia.
Bardziej interesuje mnie na ile Twój sterownik BCM jest porównywalny do samochodów przed FL (chodzi o zakres pozycji adaptacji)
Z grubsza biorąc potrzebujesz:
2 lamp kompletnych + ogarnięcia instalacji z wtyczkami do lamp i do BCM
Zestaw automatycznej regulacji zasięgi reflektorów czyli : sterownik, czujnik poziomu, okablowanie do BCM
Skoro masz pakiet zimowy to powinieneś mieć BCM High (to ułatwia sprawę)
Ale nie wiadoma jest jakiego masz Gatewaya - przy module MID może nie działać w pełni funkcjonalność świateł autostradowych. Oczywiście można zmienić Gatewaya na HIGH ale to wymaga zdjęcia ochrony componentu online.
Podsumowując da się to zrobić zgodnie z oryginałem, pytanie na ile jesteś przywiązany do gwarancji - bo teoretycznie tracisz ją na elementy które podlegają modyfikacjom :)
Kamera cofania żaden problem napisz do kolegi Silver http://leonclub.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=384 on nie jest zbyt daleko od Ciebie, a niedawno ogarniał kamerę cofania Octavii III a że to modele bliźniacze to myślę że nie bedzie problemu z Twoim.
Co do nawigacji to grubszy temat bo można ją odblokować tylko z poziomu fabryki kodami SWaP, które już potrafią coniektórzy crackować ale to także wiąże się z tym iż przy pobycie w serwisie i wgraniu jakieś aktualizacji którą serwis sobie wymyśli tracisz to co miałeś zmodyfikowane.
Jeżeli masz full linka to mapy poprzez telefon powinny być dla Ciebie wystarczające
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez lechu 76 » 10 maja 2019, 16:43

A ja moze zapytam o wymiane przednich lamp diodowych przed liftem na te po lifcie ,wiem ze trzeba z wiazka do lamp pokombinowac .
Znacie jakiegos magika do takiej przerobki?
lechu 76
Stella +
Stella +

Auto: leon FR

Postprzez gzrybol » 13 maja 2019, 16:29

mm.max bardzo dziękuję za odpowiedź. W chwili obecnej założyłem ŻRÓWKI OSRAM H7 NIGHT BREAKER LASER +150%. Mam zdjęcie jak było w oryginale i jak teraz - jest różnica ale na żywo różnica jest jeszcze większa. Lampy raczej sobie daruję na chwilę obecną ze względów finansowych. Ale kamerkę raczej zamontuje.
gzrybol
Stella
Stella

Postprzez mm.max » 14 maja 2019, 10:20

lechu 76 napisał(a):A ja moze zapytam o wymiane przednich lamp diodowych przed liftem na te po lifcie ,wiem ze trzeba z wiazka do lamp pokombinowac .

Myślę ze do ogarnięcia jest ... LEDY mimo wszystko to nie jest kosmiczna technologia w wolnej chwili przyjrzę się tematowi... wiec może sam taką modyfikację u siebie zrobię na poczatek :)
Pytanie brzmi czy po FL różnią się kształtem zewnętrznym od tych przez FL
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez sdss » 14 maja 2019, 11:17

Po lift o wiele lepiej świecą. Trzeba w elsa sprawdzić wtyczki.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Silnik: CDLA 2.0

Postprzez lechu 76 » 14 maja 2019, 17:19

mm.max napisał(a):
lechu 76 napisał(a):A ja moze zapytam o wymiane przednich lamp diodowych przed liftem na te po lifcie ,wiem ze trzeba z wiazka do lamp pokombinowac .

Myślę ze do ogarnięcia jest ... LEDY mimo wszystko to nie jest kosmiczna technologia w wolnej chwili przyjrzę się tematowi... wiec może sam taką modyfikację u siebie zrobię na poczatek :)
Pytanie brzmi czy po FL różnią się kształtem zewnętrznym od tych przez FL

To dzialaj ja pisze sie na takiego moda u Ciebie :-D
Ksztalt jest taki sam sprawdzone
lechu 76
Stella +
Stella +

Auto: leon FR

Postprzez gzrybol » 15 maja 2019, 22:57

A ktoś zakładał może h7 LED? Np coś takiego Osram LEDriving HL LED H7 Off-road 2 szt 6000K. Chodzi mi markowe żarówki.
gzrybol
Stella
Stella

Postprzez Rufi12345 » 17 maja 2019, 07:23

Czy lampy tylne led z kierunkami led będą pasować do bez kierunków mam ledy tylko tylko zwykłe żarówki

-- 17 maja 2019, 08:23 --

Seat leon 3 2014 jak coś
Rufi12345
Stella
Stella

Auto: Seat leon 3
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez jankes1234 » 22 maja 2019, 12:15

Witam!
Niedawno zakupiłem Leona III Fr (przed FL) z zwykłymi światłami, dodatkowo posiada tylne lampy Led oraz spryskiwacze przednich reflektorów. Aktualnie Leon jest kompletnie rozebrany, poprowadziłem już wiązkę z tylnego czujnika samopoziomowania do kabiny. Czy mógłby mi ktoś dokładnie opisać w który pin mam wczepić te kable? Na schematach jedynie znalazłem, że wiązka ma iść do J519.
Pozdrawiam!
jankes1234
Stella
Stella

Postprzez Tomektr » 22 maja 2019, 13:29

Masz schematy te które są na forum?? Jeśli tak to w nich zawsze jest opisany pin i wtyczka np T8a/3 to wtyczka 8 pinowa i kabel wchodzi pod pin 3
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez mm.max » 22 maja 2019, 14:13

A więc przeanalizowałem co i jak i wygląda to tak:
- Lampy po FL - wymagają innej instalacji elektrycznej przed FL jest to instalacja bardziej prądowa po FL wiekszość rzeczy wykonują sterowniki znajdujące się lampach w ramach sygnałów po CAN i podtrzebne tylko podstawowe zasilnie.
- Do wymiany oprócz lamp:
* sterownik zasięgu reflektów na taki po FL
* BCM na po FL i tu jest problem z ustaleniem nr bo można ustalić nr tylko po VIN samochodu który już ma LEDy lub kupując na alledrogo sterownik musi mieć rok produkcji po 2017 i mieć m.in. obsadzone PIN 22 i 23 we wtyczce A.
Po wymianie BCM konieczne kodowanie online - dopisanie kluczyków i ochrona componentu.
Nie wiem jak będzie wyglądać kodowanie BCM po FL ale myślę ze to jest do ogarnięcia mając wiedzę gdzie poszczególne punkty świetlne są opisane w BCM :)
Tak więc jak masz ochotę zbieraj graty można to ogarnąć :)
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez mm.max » 22 maja 2019, 14:16

jankes1234 napisał(a): już wiązkę z tylnego czujnika samopoziomowania do kabiny. Czy mógłby mi ktoś dokładnie opisać w który pin mam wczepić te kable? Na schematach jedynie znalazłem, że wiązka ma iść do J519.

W leonie przez FL czujnik podłączony jest do J431 wiec masz jakieś błędne dane
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez gzrybol » 10 listopada 2019, 00:07

Mi w Krakowie za wymianę lamp tak jak fabryka powiedzieli 4 tys. Za kamerę 1200 zł .
gzrybol
Stella
Stella

Postprzez jurek890 » 26 grudnia 2019, 19:54

Witajcie!
Szukałem leona z ledami jednak trafiła się dobra okazja i kupiłem bez :roll:
Czy jest ktoś kto mógłby mi to ogarnąć z małopolski, śląska czy podkarpacia? Ja jestem z nowego sącza ale mogę podjechać do 300-400 km jeśli trzeba.
Model mam przedliftowy. Lampy chciałbym założyć ledowe obojętnie jakie (chociaż nie ukrywam lepiej by było po lifcie)
Czy ktoś mi to ogarnie? Płacę ile trzeba byle by było zrobione przyzwoicie tzn z poziomowaniem :)

EDIT leon z 2015 przedlift
Wszystko co potrzebne kupie (lampy, wtyczki, silniczki itp alkohol także we wskazanej ilości :brawo: )
jurek890
Stella
Stella

Auto: 3st

Postprzez mm.max » 29 grudnia 2019, 19:41

jurek890, ogarniałem z kumplem (naszym ex klubowiczem) ze świętokrzyskiego (więc nie jakoś daleko od Ciebie) kilka konwersji Leonów H7-> LED napisz na PW a najlepiej na mm.max@interia.pl to spróbuję cię naprowadzić co i jak abyś zbierał "graty".
Czy masz vcds/odis/obd11 lub coś innego diagnostycznego żeby sprawdzić jakie moduły masz w aucie? (centralną elektrykę i gateway)?
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez snooper » 2 listopada 2020, 12:22

Cześć, podłączam się do tematu.
Mam Leona 1.2 TSI z grudnia 2017 w wersji COPA (światła halogenowe). Jest to model po FL. Czy istnieje możliwość zmiany świateł na FULL LED jak z fabryki ? Kto i gdzie w małopolsce wykonuje takie modyfikacje i w jakich pieniądzach.
snooper
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.2 TSI
Silnik: benzyna inny

Postprzez papaleo » 25 stycznia 2021, 15:54

Zmieniał ktoś reflektory LED z VFL na VL.
Zbieram graty do przekładni więc jak by ktoś miał już jakieś doświadczenie w tym i się nim podzieli.

Potrzebujemy.

Reflektory od FL
Modul świateł 3Q0907338
Gateway 3Q0907530 lub mój 5Q0 podnieś na index AM
Bcm 5Q0937084CF lub wyszy.
Przewody Can-bus do lamp.
Był Top Sport ARL
papaleo
Sport
Sport

Auto: leon ST FR

Postprzez mm.max » 10 lutego 2021, 14:26

papaleo, daj znać jak zrobisz przekładkę :) Czysto teoretycznie do tematu podchodziłem i wszystko się da zrobić jak fabryka :)
Pamiętaj że przy wymianie BCM należy dopisać kluczyki bo piloty nie będą działały :) Miałem kiedyś taką historię parę lat temu przy w pierwszym MQB - zdjąłem ochronę, sesja się zakończyła - piloty nie da się dopisać klasycznie bez online więc piloty kluczyków musiałem dopisać w kolejnej sesji :)
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez papaleo » 13 marca 2021, 18:18

Wszystkie części wyżej wymienione do przekładki już mam.

Co do kosztów.
Reflektory 200euro
Reperaturki reflektorów 20e
Moduły Reflektorow 30euro
Modol świateł z Ali nowy 20e
Gatewey z Ali nowy 23euro
BCM używany 60zl

Za moje stare reflektory dostałem na FB 300Euro

Kodowanie online zostawię dla ekipy z mqb coding.
Mam tylko jedno auto i nie mogę sobie pozwolić żeby
coś poszło nie tak.

Teraz tylko czekam na wolny czas.
Sam wychowuje syna do tego pracuje, więc na hobby nie ma czasu.

-- 13 mar 2021, o 18:52 --

Witam.
Juz jestem po swapie.
Ogólnie poszlo gładko z małym problemem wynikającym
Z błędu w Elsa.
FCM jest podlaczony pod kl.30
Nie jak Elsa podaje do kl.15
Przez to był blad samopoziomowania po ponownym uruchomieniu.

Obrazek

https://youtu.be/OV5QwTB23VA

Schemat lamp LED od FL
https://drive.google.com/file/d/1ObldFV ... p=drivesdk

Nowy BCM daje nowe możliwości

Obrazek
https://drive.google.com/file/d/1Ok6cRF ... p=drivesdk
Był Top Sport ARL
papaleo
Sport
Sport

Postprzez mm.max » 15 marca 2021, 09:29

papaleo, brawo :brawo:
Możesz dopisać dla potomności jakie koszty wygenerował mqb-coding.
No rozumiem że całą mechaniko-elektrykę związaną z przekładka robiłeś sam - więc koszt 0euro/pln :)
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez papaleo » 15 marca 2021, 11:27

Sama przekładka jest banalnie prosta.
Instalacja też gdyby nie błąd w Elsa.

Kodowanie było na 2 etapy
1 etap kodowanie i fleshowanie sterowników.
2 etap geko online (BCM i Gatewey 3Q0)
Razem gdzieś około 1godz zajęło, slaby internet (hotspot).

Koszt 100euro wszystko zdalnie. Wiem drogo na FB można znaleźć taniej ale tu już wiem co i jak z kim.
Był Top Sport ARL
papaleo
Sport
Sport

Postprzez mm.max » 22 marca 2021, 18:59

papaleo napisał(a):Sama przekładka jest banalnie prosta.
Instalacja też gdyby nie błąd w Elsa.

Kodowanie było na 2 etapy
1 etap kodowanie i fleshowanie sterowników.
2 etap geko online (BCM i Gatewey 3Q0)
Razem gdzieś około 1godz zajęło, slaby internet (hotspot).

Koszt 100euro wszystko zdalnie. Wiem drogo na FB można znaleźć taniej ale tu już wiem co i jak z kim.
Na czym błą w ELSA polegał?
Cena uczciwa jak na dobra i odpowiedzialną pracę codersów.
Wiele osób robi zdalnie za mniejsze pieniądze robote na sztukę...każdy wybiera to co uważa za ważniejsze jakość lub cena.
Brawo TY

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team