Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Lampka podsufitki z ambiente

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Lampka podsufitki z ambiente

Postprzez Kryki88 » 21 marca 2024, 09:27

Mam pytanie odnośnie lampki podsufitki...
Chciałem wykonać sobie taki mod, aby po włączeniu podświetlenia wszystkich przycisków w samochodzie, włączała się również dioda zamontowana w lampce podsufitki. Coś a'la ambiente aby oświetlała przestrzeń środkowego tunelu. Rozwiązania takie są w Passatach, bodajże w Suberbach i innych Vagach.

Kiedy zabierałem się za zakup wszystkich gratów znalazłem na allegro lampki podsufitki, które mają prawdopodobnie takie odświetlenie w oryginale.

https://allegro.pl/oferta/seat-leon-iii-lampka-podsufitki-5f0947105r-12820176171?reco_id=4d4a5b5e-e75c-11ee-ad6e-c6f3c2c89a3d&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5

Możecie potwierdzić, że Leony 5F mialy taką opcję ?

Ja posiadam "zwykłą" lampkę taką jak ponizej.

https://allegro.pl/oferta/seat-leon-iii-lampka-podsufitki-1k0947105ac-14809918492?reco_id=4d4a5b5e-e75c-11ee-ad6e-c6f3c2c89a3d&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5

Zapewne lampka będzie pasowała P&P, ale myślicie ze diody ambiente będą również swiecić po zamianie lampki na tą z diodami ? czy trzeba coś przerabiać w kostce ?
Kryki88
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Seat Leon III ST
Silnik: DDYA 1.6

Reklama

Re: Lampka podsufitki z ambiente

Postprzez verton91 » 21 marca 2024, 10:24

Potwiedzam, że mój FR z 2015 roku ma lampkę z tym czerwonym ambientem :)
to oświetlenie daje jedynie taką poświatę czerwieni gdzieś w okolicy skrzyni biegów, nie spodziewaj się, że to świeci jakoś mocno ;)

kostka wygląda na P&P, ilość pinów również taka sama, więc powinno po prostu świecić bez żadnych kombinacji
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Kryki88 » 21 marca 2024, 10:46

verton91 napisał(a):

Potwiedzam, że mój FR z 2015 roku ma lampkę z tym czerwonym ambientem :)
to oświetlenie daje jedynie taką poświatę czerwieni gdzieś w okolicy skrzyni biegów, nie spodziewaj się, że to świeci jakoś mocno ;)

kostka wygląda na P&P, ilość pinów również taka sama, więc powinno po prostu świecić bez żadnych kombinacji

Nie oczekuje ze to oswietli cały samochód.. zbyt duzo swiatla przeszkadzaloby w jezdzie...
Chce tylko taka małą poswiatę tak jak napisałeś.

Diody swiecą kiedy uruchamia się czujnik zmierzchu ?

Zauwazyłem, że te lampki z diodami mają oprócz kostek jeszcze takie 2 płytki, które prawdopodobnie odpowiadają za te diody

Obrazek
https://ibb.co/5RrPdYJ

Lampka bez diód nie posiada tych płytek w środku.

Obrazek
https://i.imgur.com/DFrx8bX.png
Kryki88
Stella +
Stella +

Postprzez grabania » 21 marca 2024, 14:04

Zaczynając od początku... ;)

Zakładam że masz wersję wyposażenia Reference, Copa albo Style, na pewno nie FR, Xcellence ani Xperience. W tych niższych poziomach wyposażenia lampka centralna nie posiada ambientnego oświetlenia oraz chromu dookoła "światełek do czytania".

To ambientne oświetlenie o które pytasz odpala się razem z całą resztą "oświetlenia ambientnego", czyli wtedy kiedy zaczynają podświetlać się wszystkie przyciski i przełączniki w samochodzie i np ambienty w drzwiach (o ile samochód jest w nie wyposażony). Jeśli Twoja lampka centralna ma przyciski, które są podświetlone po zmroku to tak naprawdę wystarczy że wymienisz lampkę na taką, która ma te ambienty i wszystko powinno zadziałać.

P.S. tak wygląda ten moduł elektroniczny, który zawiera w sobie przyciski, "światełka do czytania" i diody ambientnego oświetlenia (zaznaczone w kółku). Jakbyś chciał więcej fotek to pisz, akurat mam rozebraną taką jedną lampkę ;)

Obrazek
grabania
Signo
Signo

Auto: Leon 5F HB

Postprzez Kryki88 » 21 marca 2024, 14:24

grabania napisał(a):Zaczynając od początku... ;)

Zakładam że masz wersję wyposażenia Reference, Copa albo Style, na pewno nie FR, Xcellence ani Xperience. W tych niższych poziomach wyposażenia lampka centralna nie posiada ambientnego oświetlenia oraz chromu dookoła "światełek do czytania".

Mam wersję wyposażenia Style. Moja lampka centralna nie ma podświetlonych guzików.

Kupiłem tą lampkę https://allegro.pl/oferta/seat-leon-iii ... 3325512446

Spróbuję ją podłączyć P&P i zobaczę czy będzie wszystko świecić.
W razie większych problemów czy przeróbek zwrócę ją sprzedawcy.
Kryki88
Stella +
Stella +

Postprzez grabania » 21 marca 2024, 14:34

Kryki88 napisał(a):Mam wersję wyposażenia Style. Moja lampka centralna nie ma podświetlonych guzików.

W miarę możliwość sprawdź czy w 6-pinowej kostce którą wpinasz do tej lampki posiadasz przewód w pinie numer 1 (powinien być szary, skrajne piny są opisane na wtyczce). Jest to plus odpowiedzialny za podświetlanie przycisków i w przypadku tej lampki również od oświetlenia ambientnego.
grabania
Signo
Signo

Auto: Leon 5F HB

Postprzez Kryki88 » 25 marca 2024, 08:34

Lampka zamontowana Plug & Play. W pinie 1 był kabelek i na szczęście obyło się przeróbek :)

Obrazek

Obrazek
Kryki88
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat