Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zmiana radia..

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zmiana radia..

Postprzez Damien123 » 11 maja 2024, 14:00

Cześć, chciałem wymienić radio w swoim Leonie z 2013r. Czy jest taka możliwość bez żadnych komplikacji? Na zasadzie pług and play? Co realnie da mi wymiana takiego radia? Czy bez problemu podłącze do tego kamerę cofania?

https://ibb.co/YPG36mQ tak u mnie wygląda schowek
https://ibb.co/r0dtvth takie radio chciałbym kupic
https://ibb.co/9s5r5wn takie radio mam
Damien123
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon 5f1
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Zmiana radia..

Postprzez Karollo » 11 maja 2024, 17:32

Po pierwsze to co chcesz kupić to jest sam wyświetlacz bez głównej jednostki.
Po drugie p&p nie będzie bo z nowego trzeba będzie zdjąć ochronę komponentu i zaprogramować je pod Twoje auto.
Po trzecie trzeba dołożyć dodatkową przejściówke do podłączenia nowego radia.
To tyle tak na szybko.
Karollo
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Tak
Silnik: inny

Postprzez Damien123 » 15 maja 2024, 11:10

Tak wiem, może prościej i na pewno taniej będzie zmienić radio na jakiegoś chińczyka? Widziałem że kierownica działa jeśli odpowiednio się poklikać, ale co z ASR, ustawieniami świateł itp.. czy w chińczyku jest to możliwe? Czy może ktoś polecić jakiegoś chińczyka?

Mam propozycję zmiany na mib2 za 3000zl to już kwota końcowa z wszystkim, ale wydaje się dość drogo.
Damien123
Stella
Stella

Postprzez Karollo » 15 maja 2024, 15:28

Jeżeli 3k pln za komletny montaż z wszystkimi gratami i programowaniem to cena nie jest jakaś straszna. Co do chińczyka jeśli dobierzesz właściwie to wszystko da się z niego ustawić. Robiłem podmianke w Peugocie 308 t9 na chinola i wszystkie funkcje samochodu były zachowane, więc tu też się da
Karollo
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 16 maja 2024, 08:52

3100 płaciłem za Pioneera AVH-Z 9200 DAB plus 100 PLN za montaż, zakładałem to do Fabii 1, później dokładałem kamerę cofania oraz antenę DAB, aby wszystkie funkcje działały potrzebny jest jeszcze jeden adapter i masz sterowanie z kierownicy oraz wszystkie funkcje związane z samochodem…
Mam Leona FR a w nim radio MIB 2 z nawigacją i CarPlay oraz Android Auto przewodowym… w Pioneerze jest bezprzewodowy i w niektórych przypadkach lepiej to działa niż MIB 2 np łączność CP i AA…
Sporo moich znajomych oraz siostrzeniec założyli tzw chińskie cuda i to za nie takie małe kwoty, wspólnym mianownikiem jest słabe radio FM, różnie jest z ekranami…
Mając porównanie z tymi dwoma radyjkami kupiłbym coś markowego niekoniecznie Pioneera ale np Alpine i ważne abyś dał sobie zrobić dodatkowy przyciski resetowania radyjka po zasilaniu(sterowanie)z kluczyka, po to aby w trasie jak się zawiesi na szybko wyłączyć i włączyć, bo w trakcie zawieszenia niekoniecznie działa przycisk POWER.
Twardy reset jest zawsze możliwy w każdym radyjku spinaczem od przodu ale wtedy resetujesz większość ustawień np godzina i data, pochylenie ekranu i inne , w nocy niemożliwe trafienie w otwór do hard resetu.
W MIB 2 przytrzymując przycisk resetujesz radyjko i po chwili wszystko zaczyna działać.
Porównanie Pioneer a MIB 2 to na korzyść Pioneera lepszy ekran, szybsze łączenie z CP i AA bezprzewodowe, lepsza regulacja siły głosu pomiędzy radiem a nawigacją, możliwość regulacji linii z kamery cofani z poziomu radyjka.
Zawiechy CP lub AA porównywalne po dodaniu przycisku do resetowania szybsze resetowanie w Pioneerze.
Radio FM w MIB 2 jest chyba najlepsze jakie miałem w samochodach ma na to wpływ napewno również antena FM, w Fabii 1 kupiłem oryginalną w Skodzie i nie jest tak dobrze jak Leonie, nie wiem jak zagrałby Pioneer w Leonie ale myślę że źle by nie było.
Powiedziałem sobie że jeśli kiedyś uszkodzi mi się oryginalne radyjko w Leonie i nie będę miał możliwości naprawy lub wymiany to założę Pioneera również tej klasy co mam w Fabii
To tak na szybko co mi przyszło do głowy…
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez Karollo » 16 maja 2024, 13:34

W tym Pioneerze ekran jest niemal identyczny jak w MIB2 (WVGA). Sam MIB posiada grafiki w niskiej rozdzielczości. U siebie mam dołożonego pełnego android boxa, i puszczając filmy z YT czy amazona/netflixa obraz jest rewelacyjny, bardzo ostry i szczegółowy. Przy okazji mogę zrobić fotkę jeśli ktoś będzie chciał zobaczyć jak to wygląda. Pozostałe kwestie Pioneerka na plus i rzeczywiście mocno warte rozpatrzenia.
Karollo
Stella +
Stella +

Postprzez Damien123 » 16 maja 2024, 15:16

Chętnie bym zobaczył jak to radio u Ciebie wygląda. Na radiu FM mi nie zależy bo nie słucham go w ogóle, jak znacie jakieś fajne radia które są kompatybilne z Leonem, nie koniecznie chińczyki to podajcie tutaj nazwy. Dzięki!
Damien123
Stella
Stella

Postprzez Karollo » 16 maja 2024, 16:33

Kilka fotek w pełnej rozdzielczości, niestety w pełnym słońcu, zero cienia w miejscu gdzie jestem.

https://drive.google.com/drive/folders/1kxcfugP6K5ENrLw9otcbP2H8-GrZH4Xf
Karollo
Stella +
Stella +

Postprzez Damien123 » 16 maja 2024, 17:46

Wygląda jak zwykle radio od Leona, a jaki to model jeśli można wiedzieć?
Damien123
Stella
Stella

Postprzez Karollo » 16 maja 2024, 18:17

Radio zwykłe, MIB2, dodatkowo wpiętego mam android boxa.

[url]
https://a.aliexpress.com/_EyhUrm7[/url]
Karollo
Stella +
Stella +

Postprzez Damien123 » 16 maja 2024, 19:03

Znalazłem takie radio, wydaje się super. Czy znacie kogoś z okolic oswiecima, ew bielska białej kto podjąłby się montażu takiego radia?

https://www.amazon.pl/samochodowe-syste ... 101&SN=8-1
Damien123
Stella
Stella

Postprzez MarkusD » 17 maja 2024, 18:26

http://www.db-audio.com.pl/oferta.html
https://allegro.pl/oferta/pioneer-avh-z ... 3400936263
https://allegro.pl/uzytkownik/dBaudioPs ... O_FALLBACK
Podałem Ci linki do gościa ze Pszczyny, u niego kupowałem tego Pioneera i dałem zamontować bo bardzo niską cenę montażu wziął przy kupnie u niego stacji multimedialnej.
Niektóre radyjka w cenie mają montaż. Na swojej stronie nie ma wystawionych radyjek, ja znalazłem gościa przez Allegro i zrobiłem trasę z Bytomia do Pszczyny i uważam że było warto…
Zadzwoń i zapytaj się co ma na stanie i ewentualnie możesz się umówić, to co jest wystawione na Allegro na 100% ma na sklepie.
Ja miałem mu porobić zdjęcia deski rozdzielczej i klapy bagażnika, on zamawiał pod samochód i radio ramkę…
Pojechałem z córką zostawiłem samochód i poszliśmy zwiedzać zamek oraz samą Pszczynę, po zakończonym montażu zadzwonił i przyszliśmy odebrać samochód szybka prezentacją i pomoc w ustawieniu podstawowych funkcji… i w drogę gra już rok i nie ma żadnych problemów.
Na sklepie ma nie tylko firmowe sprzęty ale również np GMS…
Ja bardzo polecam…
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Damien123 » 18 maja 2024, 08:13

Tego Pioneera montowales w fabii a ja chcę wiedzieć czy jak zamontuje takie radio to będę mógł włączyć wyłączyć ASR w samochodzie... I czy nie stracę innych funkcji które da się ustawić tylko z ekranu. Ten Dynavin który podeslalem zachowuje w 100% wszystkie funkcje.
Damien123
Stella
Stella

Postprzez MarkusD » 18 maja 2024, 08:40

Damien123 napisał(a):Tego Pioneera montowales w fabii a ja chcę wiedzieć czy jak zamontuje takie radio to będę mógł włączyć wyłączyć ASR w samochodzie... I czy nie stracę innych funkcji które da się ustawić tylko z ekranu. Ten Dynavin który podeslalem zachowuje w 100% wszystkie funkcje.

Zadzwoń i się dopytaj, wyszukaj ew. kogoś bliżej Siebie i zapytaj się czy montują radia kupione przez klienta…
MarkusD
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat