przez MarkusD » 16 maja 2024, 08:52
3100 płaciłem za Pioneera AVH-Z 9200 DAB plus 100 PLN za montaż, zakładałem to do Fabii 1, później dokładałem kamerę cofania oraz antenę DAB, aby wszystkie funkcje działały potrzebny jest jeszcze jeden adapter i masz sterowanie z kierownicy oraz wszystkie funkcje związane z samochodem…
Mam Leona FR a w nim radio MIB 2 z nawigacją i CarPlay oraz Android Auto przewodowym… w Pioneerze jest bezprzewodowy i w niektórych przypadkach lepiej to działa niż MIB 2 np łączność CP i AA…
Sporo moich znajomych oraz siostrzeniec założyli tzw chińskie cuda i to za nie takie małe kwoty, wspólnym mianownikiem jest słabe radio FM, różnie jest z ekranami…
Mając porównanie z tymi dwoma radyjkami kupiłbym coś markowego niekoniecznie Pioneera ale np Alpine i ważne abyś dał sobie zrobić dodatkowy przyciski resetowania radyjka po zasilaniu(sterowanie)z kluczyka, po to aby w trasie jak się zawiesi na szybko wyłączyć i włączyć, bo w trakcie zawieszenia niekoniecznie działa przycisk POWER.
Twardy reset jest zawsze możliwy w każdym radyjku spinaczem od przodu ale wtedy resetujesz większość ustawień np godzina i data, pochylenie ekranu i inne , w nocy niemożliwe trafienie w otwór do hard resetu.
W MIB 2 przytrzymując przycisk resetujesz radyjko i po chwili wszystko zaczyna działać.
Porównanie Pioneer a MIB 2 to na korzyść Pioneera lepszy ekran, szybsze łączenie z CP i AA bezprzewodowe, lepsza regulacja siły głosu pomiędzy radiem a nawigacją, możliwość regulacji linii z kamery cofani z poziomu radyjka.
Zawiechy CP lub AA porównywalne po dodaniu przycisku do resetowania szybsze resetowanie w Pioneerze.
Radio FM w MIB 2 jest chyba najlepsze jakie miałem w samochodach ma na to wpływ napewno również antena FM, w Fabii 1 kupiłem oryginalną w Skodzie i nie jest tak dobrze jak Leonie, nie wiem jak zagrałby Pioneer w Leonie ale myślę że źle by nie było.
Powiedziałem sobie że jeśli kiedyś uszkodzi mi się oryginalne radyjko w Leonie i nie będę miał możliwości naprawy lub wymiany to założę Pioneera również tej klasy co mam w Fabii
To tak na szybko co mi przyszło do głowy…