Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Czas przestac uprawiac PSJwitez napisał(a):Dziękuję za pomoc, Leon już zdrowy, wystarczyło wyczyścić turbinę,
Naprawićpiotrp napisał(a): i nie wiem co z tym robić.
Tonny S napisał(a): Naprawić![]()
Inaczej sztanga i tez o niej było na forum ze zdjeciami.Roland napisał(a):"mieszek sterujący"
Za drugie 500 kupisz nowa turbineRoland napisał(a):Czy 5 stówek to dużo/przeciętnie czy mało?
piotrp napisał(a):Tylko co mam naprawić? Co jest przyczyną tego?
Roland napisał(a):"zapieczone kierownice" i "zawór/czujnik turbiny N75", "mieszek"
Najpierw zdiagnozuj czy winny nie jest N75 bo jest to on to nie musisz nic czyscic ale jak N75 sprawny to nalezy zdjac turbo i wyczyscić - wiecej niz 300 zł nie dał bym za ta operacjepiotrp napisał(a):A czyszczenie turbiny wystarczy??
piotrp napisał(a):Z czyszczeniem turbiny to do ASO jechać czy u zwykłego mechaniak też może być?
Podmienic na dobrypiotrp napisał(a):Jak sprawdzić czy czujnik N75 jest sprawny??
spons napisał(a):Nudzilo mi sie dzisiaj troche wiec postanowilem ze wytne sobie kata, przygotowalem sobie miejsce pracy i zadowolony poszedlem po klucze. Wrocilem wsciekly bo okazalo sie ze ojciec zabral wszystkie do robotyPo chwili dojrzalem stary, niesprawny N75, stwierdzilem ze co mi zalezy, pobawie sie z tym moze cos wyjdzie, warto bylo
Zaworek po reanimacji smiga jak ta lala, silniczek pracuje ciszej, a turbo swiszczy mniej niz na zaworku ktory mialem (ze 20kkm przelotu), przed reanimacja nie dalo sie na nim jezdzic, auto mialo mula i jezdzilo gorzej jak SDI.
Gdyby ktos chcial sie pobawic:
1. Sciagnac metalowa spinke laczaca lebek (to biale) z zaworkiem, mozna ja nawet pociac bo nie bedzie juz potrzebna.
2. Wyciagnac tloczek i sciagnac membrane.
3. Ladnie wyczyscic miejsce pracy tloczka (czyli sam zaworek w srodku), ja uzylem do tego paleczki do uszu i WD40.
4. U gory tloczka (tam gdzie byla membrana) jest dziurka, a w niej kolejny tloczek, nalezy wyczyscic ta dziurke z syfu, wcisnac tloczek i wpsikac tam WD poczym rozruszac naciskajac i wyczyscic. Czynnosc powtorzyc pare razy.
Po tym zabiegu, nalezy dmuchnac w ten tloczek, powietrze powinno przechodzic bardzo ciezko (czyli trzeba mocno dmuchac zeby tloczek sie wcisnal, jezeli dalej mozna dmuchac jak w pusta rurke nalezy powtorzyc pkt. 4).
5. Zalozyc membrane na tloczek i calosc wlozyc do zaworka (ja posmarowalem to jeszcze WD), ukladajac ladnie membrane w czarnym plastiku.
6. Sprawdzic droznosc kanalow w lebku i ewentualnie wyczyscic.
7. Zalozyc lebek i scisnac tak zeby dobrze dolegal do zaworka (ja uzylem do tego scisku stolarskiego) i do porzadku skleic, tak zeby bylo szczelne (uzylem kropelki). Poczekac az klej zaschnie, sciagnac scisk.
8. Zaworek jest gotowy do montarzu![]()
Nie wiem jak dlugo to podziala, narazie jest lepiej niz okPozyjemy zobaczymy. Calosc zajela mi ok 1h, mysle ze warto sprobowac, 160zl moze nie majatek, ale mysle ze lepiej miec jak nie miec
Tonny S napisał(a):Ani w ASO ani u zwyklego mechanika nikt ci tego nie zrobi tym bardziej dobrze
Tonny S napisał(a):Hmmm tylko po co zakładasz nowy temat![]()
Tonny S napisał(a):Najprościej to podjedz do Rob-a.
To robi automat scalajac tematy.wysmok napisał(a):No chociazby po to zebys mogl wykorzystac nazwe tematu, bo widze ze sie przydal.
No i żarty też masz kiepskie.wysmok napisał(a):Do Rob-a? Chyba cos dzis nie trybie...
wysmok napisał(a):Ktos z klubowiczy z Gdanska? Tylko nie ma na liscie nikogo o takim nicku. Jakas podpowiedz, pls.
pdebala napisał(a):Zatem w przypadku np przepływki może nie mieć to swojego potwierdzenia w postaci błędu?
pdebala napisał(a):Panowie wielkie dzięki za pomoc. Odwiedziłem dziś diagtronik i niestety to nie przepływomierz, a poczatki padu turbiny.
Zastanawia czy szykować się na regeneracje czy lepiej na kupno nowej. Skłaniam się bardziej do tej drugiej opcji ale perspektywa wydania 2 tyś czy nawet więcej troche mnie przeraża, tu pytanie do Was czy jest możliwość zdobycia turbiny za mniejsze pieniądze i czy jest sens bawić się w coś takiego?
michał kozak napisał(a):mops, kiedyś było o tym szarpnięciu :
viewtopic.php?t=2728&postdays=0&postorder=asc&start=0
mops napisał(a):p.s jezeli ten golf w podpisie to Twoj to bardzo ladna bryczka Wink
pdebala napisał(a):tu pytanie do Was czy jest możliwość zdobycia turbiny za mniejsze pieniądze i czy jest sens bawić się w coś takiego?
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości