Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
oo7 napisał(a):Lucjan napisał(a):Więc Panie i Panowie znajdziecie coś taniej????????????????myśle ze nikt nie wyłapie tego i mnie nie
![]()
![]()
Pozdro
A co to za źródła? One czasem z tira nie spadły ? Jeśli nie no to ładnie zarabiają... a jak to jest z VAT'em przy sprowadzaniu ?
od Sharana
docisk numer 038 141 025 H
tarczy sprzegła numer 038 141 032 R
luki-tdi napisał(a):Romano napisał(a):Luke555 napisał(a):Po przeczytaniu wypowiedzi na forum, widzę że mam do wyboru 2 opcje:
1) zamontować zestaw od Sharana (tarcza, docisk, koło 2 masowe) za koło 2 tyś zł
2) założyć docisk i tarczę organiczną Sachs Performance za około 2,5 tyś zł.
Bierz sachs race, dostaniesz je za 2100zł i to jest najlepsze rozwiązanie.Luke555 napisał(a):Czy w opcji pierwszej sprzęgło poradzi sobie z momentemI co jeszcze musiał bym zmienić poza kołem 2 masowym aby założyć taki zestaw
Czy trzeba/należy zakładać nowy siłownik?? Plusem takiego rozwiązania było by to, że za około 2 tyś mam wszystko nowe łącznie z kołem 2 masowym.
Poradzi sobie, trza zmianiac to co napisales docisk, tarcze, koloLuke555 napisał(a):Co do opcji drugiej to czy mógłby się ktoś wypowiedzieć czy taki zestaw wytrzymuje tyle co seria czy może znacznie krócej oraz czy nie sprawia kłopoty w codziennej jeździe (żona często śmiga autkiem, dlatego spiekowe tarcze odpadają)
Sachs race wytrzymie wszystko:D;).Luke555 napisał(a):No i przede wszystkim jaki wpływ by to miało na seryjne kołoCzy może najlepiej wymienić również koło dla świętego spokoju ?
Najlepiej byloby zalozyc nowe, ale po co? Jesli jest w dobrym stanie to bierz tylko sprzeglo.
1. Praktycznie nie ma różnic w wytrzymałości tych sprzęgieł, wiem to z doświadczenia. Praktycznie znam 4 - jedne z najmocniejszych tdi na ulice ktore maja sprzeglo od Sharana i działa super. Wiadomo, że po jakims czasie się zużywa ale raczej duży NM w granicach 450-460 po ponad roku ostrej jazdy daje sie we znaki. Sach Race jest również bardzo dobrym rozwiązaniem ktore po pierwsze wymaga mniejszego wysiłku zakładania i załatwiania ze sprzegłem. W dodatku teraz cena przystepna nie tak jak kiedyś drugie tyle trzeba było płacic.
2. Co do samej wymiany na sprzeglo od Sharana : oprocz koła zamachowego ważne jest załatwienie śrubek do docisku które są inne.
3. Ciekawostka jest to że Sachs race nie daje możliwości startu z 2biegu a od Sharana tak, przynajmniej kilkadziesiat razy mi się udało.
I lepiej szukajcie po forum bo wszystkie info było wałkowane milion razy
jaro4444 napisał(a):Kto jest producentem sprzęgieł i dwumasów dla ARL/ASZ w Leonie a kto w Sharanie?
Ja mam sprzęgło 240 mm od ARL produkcji Sachsa i docisk jest skręcany na 6 śrub do dwumasu. Jak jest więc w Sharanie?
Lucjan napisał(a):LUK lub SACHS
jaro4444 napisał(a):Lucjan napisał(a):LUK lub SACHS
To nie jest dokładna odpowiedź
Dlaczego więc mają nie pasować śruby od ARL do Sharana skoro są takiego samego wytwórczy (Sachs). Z praktyki wiem, że nie masują od LUK-a do Sachsa i odwrotnie. Ale od jedngo producenta przewaznie pasują.
JayZ napisał(a):ja zamowilem nowe zywkle sprzeglo do ARL'a produkcji SACHS.
Wymiana 24-go, zdam relacje co i jak.
Koszt: 570zł z wyspeglikiem.
Auto ma finalny program na: 190ps i 390Nm
JayZ napisał(a):Koszt: 570zł z wyspeglikiem.
oo7 napisał(a):To chyba jest koszt robocizny ?
Orzeł napisał(a):Różnie to bywa. Moje seryjne sprzegło padło dość szybko, ale miałem nadpalone i przy niecałych 380 Nm w zimie juz puszczało, później po założeniu duzego turba trzymało 400 Nm ale powyzej 3500 rpm juz sie uślizgiwało.
Brat ma u siebie w golfie ASZ 194 ps i 388 Nm i zero problemów ze sprzegłem.
Trafiają sie egzemplarze co mają po 430 Nm i jeżdża bez problemu a inne przy 380 juz mówią papa.
Tutaj jest loteria i nie dowiesz sie do czasu zrobienia moda jak jest u Ciebie
Cheeroki napisał(a):Kupowałeś już coś tam? bo nawet duze hurtowanie jak intercars czy elit płacą wiecej za oryginały sachsa...
Cheeroki napisał(a):Kupowałeś już coś tam? bo nawet duze hurtowanie jak intercars czy elit płacą wiecej za oryginały sachsa...
biloowa napisał(a):dwumas LUK plus sprzegło sachs komplet 2400zł , a cały komplet firmy LUK czyli dwumas i kompletne sprzeglo 2600 zł brutto.
Orzeł napisał(a):Romano, ja go mam od ponad roku
bono napisał(a):steal1508 w tym temacie rozmawiamy o sprzęgle. Takie rozmowy to PW.
Orzeł napisał(a):biloowa napisał(a):dwumas LUK plus sprzegło sachs komplet 2400zł , a cały komplet firmy LUK czyli dwumas i kompletne sprzeglo 2600 zł brutto.
to teraz mamy do wyboru:
-sachs racing 2000 zł
-LUK + sachs od sharana 2400 zł
-Luk od sharana 2600 zł
Wiec co najlepiej wybrać??
A czy np do sachs racing można założyć dwumas luk?? czy pozostaje seria ARL?
luki-tdi napisał(a):Ja załatwiam od Sharana za 2300 i to sprzegło wytrzymuje jak narazie: 70tys, starty z drugiego biegu i 450nm a moze i wiecej
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości