Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

moduł komfortu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

moduł komfortu

Postprzez tomek138 » 29 listopada 2008, 18:23

witam wszystkich... mam takie pytanie... wiem, ze to może głupie,ale zaryzykuję... Co to jest moduł komfortu, gdzie sie znajduje i jak go zresetować?? dziękuję za pomoc.
tomek138
tomek138
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Reklama

Re: moduł komfortu

Postprzez kalumet » 29 listopada 2008, 21:16

http://www.allegro.pl/item487323823_mod ... skoda.html
tak to wygląda
odpowiada za sterowanie cz, el sterowanymi szybami i innymi bajerami tego typu
raczej się go nie da zresetować ale tego nie wiem na 100%
Obrazek
kalumet
Sport
Sport

Auto: na dopalaczu

Postprzez loozik » 29 listopada 2008, 22:53

reset modułu komfortu możesz wykonać w prosty sposób - odłącz akuma na 3-5 minut.
loozik
Sport
Sport

Auto: lełon 1.9 TDi ASV+

Postprzez Axee » 29 listopada 2008, 23:48

loozik napisał(a):reset modułu komfortu możesz wykonać w prosty sposób - odłącz akuma na 3-5 minut.
ciekawe... ja odlaczam akumulator na 3 sekundy, albo wyciagam bezpiecznik tylko w przypadku gdy modul komfortu sie zawiesi i nie ma komunikacji z vagiem. Reset modulu komfortu wykonuje sie vagiem, jak rowniez ustala sie jego rozne parametry (adaptacja i kodowanie) odpowiedzialne za funkcje w aucie.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez loozik » 30 listopada 2008, 09:56

Axee napisał(a):
loozik napisał(a):reset modułu komfortu możesz wykonać w prosty sposób - odłącz akuma na 3-5 minut.
ciekawe... ja odlaczam akumulator na 3 sekundy, albo wyciagam bezpiecznik tylko w przypadku gdy modul komfortu sie zawiesi i nie ma komunikacji z vagiem. Reset modulu komfortu wykonuje sie vagiem, jak rowniez ustala sie jego rozne parametry (adaptacja i kodowanie) odpowiedzialne za funkcje w aucie.

no a co ja napisałem?? odłączenie akuma na kilka sekund w przypadku zawiechy to nie reset?? Mi się wydaje, że właśnie to jest określenie resetu i nie mówię tu o powrocie do ustawień fabrycznych, bo o to chyba koledze tomkowi138 nie chodziło (to tak, jak reset w kompie - odłączenie zasilania i podłączenie). Poza tym reset można wykonać w innych przypadkach, nie tylko braku komunikacji. Miałem dziwną sytuację, kiedy to coś mi się przywiesiło w module komfortu i po zaryglowaniu drzwi z pilota, lampka w kabinie nadal się świeciła. Reset opisany przeze mnie wcześniej pomógł i wszystko wróciło do normy.
loozik
Sport
Sport

Postprzez Axee » 30 listopada 2008, 13:05

loozik, hehehe...
loozik napisał(a):no a co ja napisałem?? odłączenie akuma na kilka sekund w przypadku zawiechy to nie reset??
loozik napisał(a): odłącz akuma na 3-5 minut.

3-5 minut napisales, a nie 3-5 sekund :D :D :D
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez tomek138 » 30 listopada 2008, 15:53

Dzięki za pomoc, ale to nie rozwiązalo mojego problemu... widac mam uszkodzoną krańcówkę w zamku w drzwiach kierowcy... grubsza robota... jeszcze raz dzjęki za pomoc ;)
tomek138
tomek138
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez loozik » 30 listopada 2008, 21:05

Axee napisał(a):3-5 minut napisales, a nie 3-5 sekund

no ok :) sekund heh
loozik
Sport
Sport

Postprzez DAMiANO » 9 lutego 2009, 21:49

Witam, qrcze nie mogę się połączyć VAGiem z modułem komfortu, odłączyłem akumulator i dalej to samo... Może ktoś ma jeszcze jakiś sposób?
Ibiza Sport TDI ASV
DAMiANO
Stella +
Stella +

Auto: Ibiza TDI ASV

Postprzez Axee » 9 lutego 2009, 22:42

DAMiANO, a moze nie masz modulu komfortu? Sprobuj polaczyc sie z centralnym zamkiem (35). W razie czego zapraszam do Gliwic.
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez DAMiANO » 10 lutego 2009, 16:04

Axee moduł komfortu w Leonie jest zabudowany pod kierownicą to w 6K2 może jest podobnie, musiałbym sprawdzić... Wkładam kluczyk do drzwi i szyby się zamykają ale może ma na to wpływ centralny zamek? Dodam jeszcze, że w przyciskach szyb od strony kierowcy mam 10pinów a od strony pasażera bodajże 4piny. Do Gliwic mam blisko, w razie czego się zgadamy. Pozdro.
Ibiza Sport TDI ASV
DAMiANO
Stella +
Stella +

Postprzez Sammael » 10 lutego 2009, 17:00

DAMiANO, moduł komfortu w leonie jest pod fotelem kierowcy.
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Axee » 10 lutego 2009, 17:15

DAMiANO napisał(a):Wkładam kluczyk do drzwi i szyby się zamykają ale może ma na to wpływ centralny zamek?
Mam Golfa4 bez modulu komfortu (46), ma za to centralny zamek (35) i jak sie przekreci zamek w drzwiach na zakniety i przytrzyma, to sie szyberdach domyka, el. szyb w nim nie ma. Mysle, ze to funkcja centralnego zamka moze byc.
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez DAMiANO » 10 lutego 2009, 19:08

To niedobrze... liczyłem na to Axee, że uda mi się Twoim sposobem zaprogramować domykanie szyb :(
Ibiza Sport TDI ASV
DAMiANO
Stella +
Stella +

Postprzez budyś » 11 lutego 2009, 17:57

witam wszystkich.ja już pisałem w innym temacie ale tam cisza.
Auto leon TDI 130 Mam taki problem z centralnym zamkiem,że muszę wielokrotnie wciskać przycisk na pilocie żeby otworzyć auto,jak wcisnę 1raz to otworzy i od razu zamyka a powinien kierowcy drzwi otworzyć.jak już siedzę w środku to przy pomocy przełącznika na drzwiach zamyka i otwiera prawidłowo.jak myślicie co to jest bo zaczyna mnie to denerwować takie klikanie. :( dodam że podczas zamykania jest dźwięk tak jakby 2razy centralny się zamykał
Z góry dziękuję za pomoc.
tyllko ja leon
budyś
Stella
Stella

Auto: leon TDI

Postprzez Axee » 12 lutego 2009, 00:36

budyś, najprawdopodobniej mikroprzelaczniki w kasecie zamka drzwi kierowcy do wymiany.
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez budyś » 12 lutego 2009, 19:50

kurde wczoraj rozebrałem i się przeraziłem,nie ogarniam tego.bo jak zamykam i otwieram przyciskiem na konsoli drzwi kierowcy to działa git,a z pilota kicha,ja tam nie zauważyłem nic co by kwalifikowało sie do wwymiany,a jak sprawdzić te mikroprzełączniki?????? :(
tyllko ja leon
budyś
Stella
Stella

Auto: leon TDI

Postprzez MałaMi » 2 lutego 2017, 10:31

Wybaczcie za odgrzebywanie tematu :)
U mnie problem następujący: cz z pilota zaswieca i gasi światło w kabinie, ale drzwi ani jedne ani w te ani w te, kluczem tak samo. Aczkolwiek cyka, słychać go. Nie działają lusterka. Nie działa zamykanie i otwieranie przyciskiem od środka auta. Szyby normalnie i reszta też. Odpinaliśmy aku i nic to nie dało. Jak przekręcam kluczyk to szyby sie otwierają i zamykają. Odebrałam go od lakiernika, ale mówi ze nic nie spawali, nie odpinali, nie ruszali. Jakiś pomysl?
Nie mam nikogo z kompem kto umialby to ogarnac, jedynie mogą mi sprawdzić bledy w jakims warsztacie.
MałaMi
Signo
Signo

Auto: Seat Leon I
Silnik: ASV 1.9

Postprzez kfascik » 15 maja 2017, 20:55

Witam,

przepraszam z góry za odkopywanie tematu - wg mnie nie ma potrzeby tworzenia nowego.

Moja sprawa wygląda następująco:
Pewnego razu, po zamknięciu samochodu pilotem, nie dało się już go niestety otworzyć - nie reagował na kliaknie.
Wraz z kumplem spróbowaliśmy zaadaptować pilot VCDSem, jednak po każdej próbie pilot dalej nie działał. Dodatkowo nie zawszę udawało nam się połączyć z modułem.
Gość w firmie zajmującej się dorabianiem kluczyków (po sprawdzeniu lutów w pilocie, przelutowaniu jednego elementu) spróbował połączyć się VCDSem z modułem komfortu, jednak bezskutecznie. Stwierdził, że to oznaka początku końca modułu.

A teraz moje pytanko: Czy da się jakoś na szybko sprawdzić, czy to faktycznie moduł jest zapsuty podmieniając na taki sam (widziałem aukcje z modułem w Krakowie). Czy jeśli ma ten sam numer seryjny, to potrzeba coś adaptować, czy tylko np. VCDSem zaprogramować pilot?

Nr seryjny mojego modułu to: 1co 959 799 e.

Z góry dzięki,
Mateusz :)
kfascik
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez marcin7x5 » 19 maja 2017, 13:45

I mnie dziś spotkała niespodzianka z tym modułem (chyba). Otóż z pilota nie otwiera/zamyka mi drzwi pasażera. To samo jest z kluczyka włożonego do drzwi kierowcy. Ale jak przekręcę kluczykiem w drzwiach pasażera (tych nie działających) wówczas otwieram i zamykam wszystkie drzwi. Kopertówki działają, domykanie szyb kluczykiem działa. Drzwi pasażera mogę otworzyć/zamknąć tylko z kluczyka. Nawet klamką od wewnątrz ich nie otworzę. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

I jeszcze jedna rzecz: po odłączeniu aku na 8 h wszystko wróciło do normy ale tylko do momentu kiedy otworzyłem drzwi z pilota ale bez fizycznego ich otwarcia co skutkuje ich zamknięciem automatycznym/samoczynnym. Po tym znowu nie mogę otwierać drzwi pasażera.
Czy to wina komfortu?
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne