Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB+LPG] Problem z gazem w Leonie 1.6

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB+LPG] Problem z gazem w Leonie 1.6

Postprzez sprajt » 15 listopada 2009, 20:01

Witam. Założyłem gaz w samochodzie i mam nie mało problemów od których firma zakładająca gaz umywa ręce tłumcząc "samo się naprawi" :zniesmaczony:
Po 1. Zauważyłem że przy rozgrzanym silniku słychać dziwne dzwięki z reduktora przypominające lekkie stukanie. Dzieję się to wtedy gdy gwałtownie dodaje gazu. Może miał ktoś taki przypadek?
Po 2. Na jakim poziomie powinno byc spalanie gazu? Jesli się nie myle to do 20% większe od LPG?
Po 3. Czy może ktoś wie ile mozna przejechąc na rezerwie lpg? Bo tankując za 90zł pełen zbiornik 50 litrowy przejechałem zaledwie 220km i zapaliła się czerwona lampka?
sprajt
Stella +
Stella +

Auto: LEON II

Reklama

Re: Problem z gazem w Leonie 1.6

Postprzez roosman » 16 listopada 2009, 07:30

sprajt napisał(a):Po 1. Zauważyłem że przy rozgrzanym silniku słychać dziwne dzwięki z reduktora przypominające lekkie stukanie. Dzieję się to wtedy gdy gwałtownie dodaje gazu. Może miał ktoś taki przypadek?
nie - wymienić na gwarancji
sprajt napisał(a):Po 2. Na jakim poziomie powinno byc spalanie gazu? Jesli się nie myle to do 20% większe od LPG?
kwestia intensywności użytkowania prawego pedału. Mi pali 8 - 10 (1M)
sprajt napisał(a):Po 3. Czy może ktoś wie ile mozna przejechąc na rezerwie lpg? Bo tankując za 90zł pełen zbiornik 50 litrowy przejechałem zaledwie 220km i zapaliła się czerwona lampka?
tak - bo napisałeś wcześniej w poście że instalację masz od kilku dni i masz ją jeszcze nie zestrojoną. wypal 4 pełne zbiorniki (około 1000km) jak się wszystko ułoży to jedź jeszcze raz i Ci dokładnie wystroją wszystko.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Re: [PB+LPG] Problem z gazem w Leonie 1.6

Postprzez pirzol » 16 listopada 2009, 09:41

Witam

jak juz pisalem w PW.

ad.1 do regulacji / wymiany, nie ma prawa stukać,
jezeli sie zadlawi lub odetnie LPG przy zbyt duzym przylozeniu . samo odcinanie przy bardzo ostrym garowaniu to jeszcze nie tragedia jezeli zrobi to plyninie przeskoczy z LPG na E95, to sie moze zdazyc. (pisze o starcie od 0km/h pod górę i dokladanie do ponad 6k obr/min, tak sie nie jezdzi na LPG ;) )

samo stukanie jest conajmniej podejrzane !

ad2. w zaleznosci od stylu jazdy, dobrze zestrojona instalacja sekwencyjna, ktorej nie czuc zapachu LPG i auto jest neizauwazalnie slabsze to okolo 20-30% wiecej LPG niz E95, jezeli bedziesz mial blizej 1:1 spalanie to w niedlugim czasie zobaczysz kontrolke "CheckEngine" ktora zasygnalizuje problemy z sonda lamda i katalizatorem, to efekty zbyt ubogiej mieszanki.

dla Toledo III spalanie LPG wypada pomiedzy 9,5 a 13 l/100km, regularna jazda po miescie to okolo 10-11 l /100km

ad3. wskazania pojemności zbiornika LPG nie biez doslownie, to nie plynna benzyna, plynny gaz czasem pokazuje wiecej czasem mniej, zalezy od cisnienia atmosferycznego i temperatury otoczenia,
po wypaleniu przynajmniej 3 bakow bedziesz wiedzial na ile srednio starcza km i tego sie trzeba trzymac.

jezeli instalacja jest nowa, to radze tez sprawdzac stan plynu chłodzącego czy nie ubywa, u mnie serwis dopiero po dolaniu 5-ego litra zgodzil sie ze gdzies jest wyciek, byl na trojniku zasilajacym parownik

pozdrawiam
P

[ Dodano: Wto 17 Lis, 2009 ]
Witam

z ostatnich pomiarów wychodzi mi coś takiego:
spalanie LPG = (spalanie E95 * 1,25) + (1 litr E95 / 100km)

tabelka z tankowaniami i km pod linkiem:
http://www.rc-wheels.info/toledo/LPG-2.xls

pozdrawiam
P
pirzol
Signo
Signo

Auto: Leon II
Silnik: BLS 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna