co do tych opiłków.. ciekawy temat, muszę o tym poczytać.
co do kąta, to przy roboczej temperaturze. Zresztą, źle nie źle - mieści się w granicy dopuszczalnej więc co najwyżej nieptymalnie a nie źle - tak na logikę.
Marcin_TDI:
Czy kąt np. 70 jest ważny przy odpaleniu tylko, czy później kiedy komputer sobie steruje wtryskami również widzi te 70? Jak to się odbywa? Wydaje mi się że w momencie kiedy auto chodzi nie ma to znaczenia, ale mogę się mylić - co myslisz?
Co do mojego problemu:
Dziś bo diagnozie w warsztacie powiedziano mi, że i owszem mogą rozebrać nastawnik (bo według nich to to jest problemem a nie mój kąt 67-70 - chyba mówili 5,8 sotpnia)
ale:
Jak doleję Mixol i pojeżdżę tak ze dwa baki może trzy i nic się nie zmieni, to ich rozbieranie nastawnika też nic nie pomoże a dodatkowo za to zapłacę. Myślę że uczciwie podeszli do tematu - co myślicie? Zasugerowali że jesli po tej operacji nic nie ulegnie zmianie, to czeka mnie wymiana nastawnika za ok. 1000zł (wlałem dziś Mixol-S.. trochę tańszy od tego 1k zł

)
[ Dodano: Pią 25 Gru, 2009 ]Dla ciekawości potomnych:
Mierzyłem ostatnio amperomierzem cęgowym pobór prądu rozrusznika w moim ASV i w innym AFN.
Badanie po nocy.
Spostrzeżenia:
- ASV: pierwszy rozruch = ~400A , drugi ~290A
- AFN: pierwszy rozruch = pomiar się nie udał , drugi ~340A
I tutaj zapytanie dla znawców: Ile faktycznie powinien pobierać rozrusznik i czy możliwe że w ASV jest inny pobór mocy niż w AFN?
[ Dodano: Sob 26 Gru, 2009 ]Marcin_TDI: Tutaj znalazłem ciekawy art. o kącie wtrysku. Przeczytaj cały. Ciekawe spostrzeżenia tam się wyłaniają:
http://toledoclub.vipserv.org/stcforum/ ... 927.0.html