Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI VP] Notlauf przy równo 3000 obrotów

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [TDI VP] Notlauf przy równo 3000 obrotów

Postprzez joker66 » 28 marca 2011, 23:41

Panowie podepnę się pod temat.
Otóż gdy dodaję gazu jadąc to słychać delikatny świst turbiny,szybka zmiana biegu obroty spadają i słychać przez chwile jak by się coś obcierało o siebie. Turbina???
Czasami złapie muła ale to sporadycznie.

Czy to początek zacinających się kierownic, czy może coś innego?
Turbina nie bierze oleju,ładnie ciągnie ,autko nie kopci.
Tylko to dziwne obcieranie, jest mi to trudno opisać, ale może ktoś wie o co chodzi?
Power by MR MOTORS
135,8 KM----307,7 Nm
NO CAT
joker66
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M

Reklama

Postprzez sławek » 29 marca 2011, 06:31

Pewnie turbo surge, czy to taki dźwięk?
http://www.youtube.com/watch?v=Pfg0EVcLkaA
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez joker66 » 29 marca 2011, 08:32

Tak to ten sam dzwięk, tylko nie tak głośno.

Co to znaczy????
Power by MR MOTORS
135,8 KM----307,7 Nm
NO CAT
joker66
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez sławek » 29 marca 2011, 15:36

Dźwięk jest spowodowany falą zwrotnego ciśnienia, nie wróży nic dobrego. Wpisz w google "turbo surge" - jest o tym zjawisku trochę tematów.
Szczególnie jest to słyszalne gdy nie ma katalizatora.
Czasami też miałem coś podobnego, po czyszczeniu VNT dźwięk już się nie pojawił.
Jak łapie muła, to coś jest nie tak. Wrzuć logi dynamiczne 011.
sławek
FR
FR

Postprzez pembuk » 29 marca 2011, 16:15

Podepnę się pod temacik bo coś zaczyna mi łapać notlafy ostatnio :/

Turbo było czyszczone jakieś dwa lata temu i mam nadzieje, że to jednak nie zapiekające sie kierownice.

Generalnie sztanga chodzi gładko, nie zacina się poruszana ręcznie. Dzisiaj trochę nad tym posiedziałem bo pomyślałem sobie, że może delikatna regulacja sztangi pomoże. No niestety, nie pomogło. Notlauf jest zawsze w tym samym czasie ok 3000rpm. Z ciekawości robiłem logi podczas prób w gr011. Zaczynając od lewej sztanga bez poprawek/sztanga skrócona/sztanga wydłużona

Ok, ekspertem nie jestem, ale dziwi mnie to, że pomimo iż MAP sensor pokazuje 2,5bar to ECU nie zamyka N75. O ile dobrze kombinuje ostatnia pozycja jest w logu wskazuje na procent otwarcia zaworu ( niejako bo to przecież sterowanie PWM ). Każdy regulator przy takim stanie rzeczy (maks ciśnienie) zacząłby zamykać zawór, żeby je zbić. Jaki może być powód tego, że u mnie się tak nie dzieje?

Jak mnie coś wzruszy (a pewnie tak) to zamienie jeszcze N18 z N75, ale to dopiero pojutrze.

Proszę ekspertów o radę, zanim zacznę "ciułać" na czyszczenie turbawki.

Pozdrawiam, Przemek

Moje LOGi
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Auto: SIGNUM 3.0

Postprzez sławek » 29 marca 2011, 17:03

Właśnie że N75 zbija ciśnienie do granic swoich możliwości, bezskutecznie - tak duże masz przeładowanie.
Problem leży w łopatkach lub gruszce.
sławek
FR
FR

Postprzez pembuk » 29 marca 2011, 17:17

Rozumiem w takim razie, że to procentowe wskazanie jest jakby odwrotne, tak? Czyli im bliżej 100% tym N75 bardziej otwarty, gruszka bardziej zassana i ciśnienie powinno być mniejsze? W takiej sytuacji bez podciśnienia w gruszce turbina jest wysterowana na maksymalne ładowanie? (sorki próbuje dojść raz a dobrze jak to ustrojstwo działa). Teraz mam chyba maksymalnie wydłużoną sztangę a wg tej teorii powinna być krótsza (im krótsza sztanga tym mniejsze podciśnienie potrzebne to przesunięcia łopatek), albo jak najkrótsza :)

Proszę o potwierdzenie mojego wywodu :)

sławek,

Chyba może być jeszcze tak, że teoretycznie N75 jest maksymalnie otwarty, ale jak się przycina, albo wężyk podciśnienia jest kaput to chyba objaw byłby ten sam wg powyższej teorii.
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Postprzez LoozaQ » 29 marca 2011, 19:19

pembuk napisał(a): W takiej sytuacji bez podciśnienia w gruszce turbina jest wysterowana na maksymalne ładowanie?

Raczej odwrotnie... bez podciśnienia kierownice wysterowane są pionowo do wirnika. Maksymalne doładowanie jest gdy podciśnienie zasysa gruchę i sztanga porusza się do gruchy, a kierownice układają się prostopadle do wirnika.
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez pembuk » 29 marca 2011, 19:30

Dotychczas też mi się tak wydawało. Jak w takim razie tłumaczyć wskazanie w gr011 N75 na 94% przy przeładowaniu czy jako 94% zamknięcia czy 94% otwarcia zaworu ?
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Postprzez sławek » 29 marca 2011, 19:46

Jak jest gruszka zassana to jest max. doładowanie- minimalna wartość procentowa N75, im bardziej sztanga jest wysunięta tym większa jest wartość procentowa N75 -ograniczając doładowanie.
sławek
FR
FR

Postprzez pembuk » 29 marca 2011, 19:51

OK, rzecz jest jasna.

Pozostaje tylko odpiąć gruchę i zobaczyć jak wyjdą logii
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Postprzez LoozaQ » 29 marca 2011, 19:53

Na logikę wychodzi, że przy maksymalnym doładowaniu, zawór jest otwarty i całe wytworzone podciśnienie zasysa gruchę. Przy wzroście obrotów zawór się zamyka, podciśnienie jest zbijane i grucha powinna przesuwać sztangę w kierunku do do turbiny by wysterować kierownice na minimalne doładowanie czyli pionowo do wiatraka.
W Twoim przypadku N75 wydaje się być zamknięty praktycznie cały, ale przez zapieczone kierownice nie mogą się one ustawić.
Najlepiej to sprawdzić przy uruchamianiu silnika. Przy tworzącym się podciśnieniu kierownice ustawiają się na maksymalne doładowanie, sztanga ze stanuy spoczynku powinna przesunąć się ze 2 cm w kierunku gruchy.
Na moje oko po Twoich logach wychodzi, że kierownice nie mogą zejść do pozycji maksymalnego doładowania, do 1800 obrotów nie ma nic, a później jest wbicie w fotel i przeładowanie następuje już przy 2000. 6-8 sekund i notlauf. Poruszają się one w bardzo małym zakresie, gdzieś pomiędzy 20 a 30 % skali wychylania kierownic (0 to maksymalne doładowanie). Tylko czyszczenie pozostaje a później regulacja sztangi.
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Postprzez pembuk » 30 marca 2011, 12:27

Przy okazji ostatniego grzebania zrobiłem mały filmik podczas próby statycznej (ON/OFF dla zaworu N75)

http://www.youtube.com/watch?v=FUln-GLi1BQ

Czy zakres pracy jest prawidłowy? Zdaje się, że podczas ruchu powrotnego pod sam koniec jest jakby spowolnienie, ale czy to może być przyczyną aż takiego przeładowania?
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Postprzez LoozaQ » 30 marca 2011, 12:35

Faktycznie coś jest nie tak pod koniec i nie wraca na swoje miejsce. Mnie się wydaje, że również nie zaciąga sztangi przy pełnym podciśnieniu. Looknij na filmik z linku... jest tam turbo prawdopodobnie z naszego typu silników i fajnie gościu wszystko pokazuje. Może po tym zorientujesz się jak to faktycznie u Ciebie pracuje.
http://www.youtube.com/watch?v=7v94DGI2h7I

Tutaj kolejne animacje:
http://www.youtube.com/watch?v=Gc2awh0O ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=KgVrpiFf ... re=related
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Postprzez pembuk » 30 marca 2011, 22:04

No to was zaskoczę :peace:

Nowe super Logi

Grzebałem dzisiaj dalej bo mi żyć to nie dało - spać nie mogłem :/

Ostatecznie czyściłem N75, specjalnego syfu nie było ale na złe pewnie nie wyszło. Później ustawiłem sztangę na jak najdłuższą. Wg logiki sprężyna gruszki wywiera wtedy największy nacisk na ramię mechanizmu kierownic. To chyba była ostatnia deska ratunku. Zajarany, że na jałowym nie słychać już wcale świstu turbawki pojechałem na logi. Na dojeździe wyglądało obiecująco, ale pierwszy log wyszedł jak zwykle z przeładowaniem przy 130km/h , aż dostałem światłami od TIRa za mną. Tylko, nie wiem czy za prędkość czy czasem nie zostawiłem tam bąka. No nic załamany pokasowałem błędy, i na powrocie postanowiłem ostatecznie przegonić auto na trójce jak guru Rob555 kazał ( gaz-bez gazu-gaz-bez gazu...) i o dziwo ciśnienie nie wychylało się ponad 2200mbar :o W takim razie zapiąłem 4kę i gaz - trzymał pięknie 2100 do 160 km/h :jupi:

Zrobiłem jeszcze dwie takie rundki, z których logi widnieją powyżej.

Pojeżdżę tak kilka dni i skręcę skrócę trochę sztangę, żeby nie mieć za dużego laga po odpuszczeniu i ponownym wbiciu gazu.

Jak na razie jestem cały zajarany i chyba dzisiaj też nie zasnę :D

Chłopaki dzięki za pomoc.
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Postprzez LoozaQ » 31 marca 2011, 06:32

Wygląda o niebo lepiej :) Tylko dół trochę jeszcze nie chce wstać do 2000 RPM. Z tym przeganianiem go na trójce miałem podobnie, z tym że ja tak zaliczyłem trasę Jaworzno -> Zator -> Jaworzno. Tryby awaryjne minęły i zaczął fajnie ciągnąć już od 1500 RPM, bez czkawki i na całej długości do 4000 RPM. Sztanga też "na oko" chodzi lepiej. Niestety nie miałem kiedy go zlogować i to był chyba błąd. To był styczeń, teraz radocha minęła bo suszarka zaczęła mi od dwóch tygodni głośniej chodzić i potrzeba regeneracji stała się faktem. Całość z wymianą oleju i czyszczeniem dolotu mam nadzieję, że zmieści się w dwóch klockach, ale jak to mówią "nadzieja matką...". TurboTec niestety nie jest tani, ale jakość kosztuje :] Licząc się z wymianą oleju, zalałem teraz do pełnego baku STP do wtryskiwaczy. Wyjeżdżę cały bak i może jeszcze przed świętami turbawka i dolot zaliczą SPA :]
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Postprzez pembuk » 31 marca 2011, 08:54

Jesteś pewien co do tej turbiny? Sprawdzałeś luzy za wirniku? Może po prostu odkręciła Ci się śruba kontrująca na sztandze i sztanga się samoczynnie skróciła. U mnie przed wydłużeniem sztangi turbina świstała już na jałowych obrotach, teraz jak wydłużyłem sztangę to jest cisza. A też swojego czasu myślałem, że się turbina będzie kończyła.

Ja ma wirusa już od 50kkm jak widać od jakiegoś czasu jeżdżę z przeładowaniem i turbo jeszcze żyje, kręcę do 4500rpm i białej chmury nie zostawiam więc chyba jeszcze tak źle nie jest. Ja z regeneracją bym się mocno zastanowił i doskonale upewnił, że to na pewno konieczne.

Za trochę ponad 2kPLN masz już zupełnie nowe tubro z pełną gwarancją i to nie z allegro.
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Postprzez LoozaQ » 31 marca 2011, 09:14

Najpierw muszę zrobić logi i faktycznie sprawdzić luzy na wirniku. Generalnie wolę się przygotować na najgorsze niż później się dołować bardziej niż to potrzebne. A co do oddania turbo to regeneracji to zrobię to tylko jeśli będzie naprawdę konieczne. Samochód nie dymi, ciągnie ładnie, choć od momentu gdy pojawił się głośniejszy świst nie butuje go już tak jak wcześniej. Świst pojawia się od 3 biegu tak od 2000, a od 2500 jest jeszcze głośniejszy. Dalej niż 3000 go nie kręciłem bo mam cykora :P
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Postprzez Tomciu » 31 marca 2011, 09:59

Prosty test, po odpięciu podciśnienia auto jedzie jak sdi do około 3000rpm. Turbina nagle wstaje po przekroczeniu tych obrotów i ciągnie do 4000 z hakiem. Niestety doświadczyłem tego dzięki uszkodzonemu wężykowi.
Podpis zgodny z regulaminem.
Tomciu
Sport
Sport

Auto: SAABinka
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez pembuk » 31 marca 2011, 10:10

LoozaQ,

Jest jeszcze opcja, że masz nieszczelność w dolocie i jak ECU widzi za niskie ciśnienie to kręci turbo na maksa, stąd ten świst.
Zrób logi to będzie wiadomo.
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Postprzez LoozaQ » 31 marca 2011, 10:21

Wychodzę za założenia, że nieszczelność w dolocie = zwiększone dymienie, a u mnie czyściutko. Z drugiej strony, stało się nagle... wyjeżdżałem z ronda, 3 bieg, gaz w podłogę i zacząłem słyszeć świst od 2500 RPM pomimo włączonego radia i wiatraków wentylacji na full.
Faktycznie tak jakby coś nagle popuściło. Niestety nie mam teraz dostępu do kanału, ale na dniach coś pokombinuje
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Postprzez pembuk » 31 marca 2011, 10:31

Zrób logi to wyjdzie wszystko. Mi się rozszczelnił dolot na złączu IC, turbo wyło jak głupie, dymienia nie było.
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 10 kwietnia 2011, 16:40

Bardzo proszę o ocenę logów, kanału 11, gdyż odcinana jest turbina.
Samochód to Touran 2006, silnik 105KM.

http://vaglog.rtnet.pl/r_42618.html
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez pembuk » 10 kwietnia 2011, 17:22

Ten log może nie jest idealny (lekkie przeładowanie ok. 10%), ale nie powoduje odcięcia turbiny. Co dziwne to to, że następne cykle loga pokazują, że turbo nie osiąga zadanej wartości ciśnienia w wyższych partiach obrotów. Być może, że masz jakąś nieszczelność w układzie dolotowym. Dobrze jakbyś zrobił też logi parametrów z przepływomierza.
Możesz szerzej opisać objawy, jakieś wzmożone dymienie, dlaczego sugerujesz, że turbo odcięte-błędy z ECU, głośniejsza praca turbiny?
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 10 kwietnia 2011, 18:01

pembuk napisał(a):Ten log może nie jest idealny (lekkie przeładowanie ok. 10%), ale nie powoduje odcięcia turbiny. Co dziwne to to, że następne cykle loga pokazują, że turbo nie osiąga zadanej wartości ciśnienia w wyższych partiach obrotów. Być może, że masz jakąś nieszczelność w układzie dolotowym. Dobrze jakbyś zrobił też logi parametrów z przepływomierza.
Możesz szerzej opisać objawy, jakieś wzmożone dymienie, dlaczego sugerujesz, że turbo odcięte-błędy z ECU, głośniejsza praca turbiny?

Podczas logów nie odcięło turbiny, ale wcześniej miało to miejsce. Gaz do dechy i po 5 sekundach odcinało. Turbina pracuje dość głośno przy spadaniu z obrotów (świst).
untaztood
FR
FR

Postprzez pembuk » 10 kwietnia 2011, 18:30

Czekamy na logi z przepływki. Sprawdz też błędy silnika.
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Postprzez sławek » 10 kwietnia 2011, 20:55

untaztood napisał(a):Bardzo proszę o ocenę logów, kanału 11, gdyż odcinana jest turbina.
Samochód to Touran 2006, silnik 105KM.

http://vaglog.rtnet.pl/r_42618.html

Gdzieś chyba jest nieszczelność.
sławek
FR
FR

Postprzez rumianko » 10 kwietnia 2011, 21:47

nieszczelność diagnozuje się w połączeniu z gr 3 i 11,

ciekawe jak by wyglądała gr 10 - 4 kolumna w tym logu wyżej bo mam małe wątpliwości.
13,3et tdikiem by brk-tuning
rumianko
Sport
Sport

Auto: ibiza
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez jackold » 12 kwietnia 2011, 20:28

Panowie i mnie dopadł Notlauf i myslałem gdzie zlogowac auto zeby wiedziec gdzie leży przyczyna. W miedzy czasie wymian oleju i filtra oleju. Wyjazd od mechanika i brak jakich kolwiek Notlaufów. Przeciagam auto powyzej 3000 obrotów i nadal brak Notlauf. Moze to być jakos powiazane ze soba?
meble biurowe, projektowanie, wizualizacja pomieszczeń

wiecej info napisz maila
jackold
Sport
Sport

Auto: leon

Postprzez pembuk » 13 kwietnia 2011, 15:56

3000 rpm to za mało. Zrób probe dynamiczna na 4-biegu od ok 1500rpm gaz w podłogę i trzymaj do pow. 4000 rpm. Nawet bez podłączonego kompa. Jeśli nic specjalnego się nie stanie to możesz spać spokojnie.
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

brak mocy poniżej 3000 obr/min

Postprzez Piotreck » 17 kwietnia 2011, 20:57

Cześć,

Chciałem Was prosić o pomoc w zdiagnozowaniu mojego problemu z ARL-em. Kompletnie nie znam sie na mechanice ale nie da sie ukryc ze brakuje mu mocy i przyspieszenia. Czasem w trakcie jazdy odzyska jak sie rozgrzeje lub jak go podkrece 2-3 razy do ok 3000 obr/min. Ciężko osiągnąć prędkość powyżej 120 km/h.

- Nie kopci
- nie zauwazylem wiekszego zuzycia paliwa. (Tankuje tylko Verve lub Ultimate).
- nie rozpoznalem jakichś dziwnych dzwięków (ale jak zaznaczalem nie znam sie)
- czasem pomagało mu ponowne włączenie silnika

Proszę o jakies podpowiedzi?

Czy w moim przypadku problemem może być przepływomierz? Jakaś nieszczelność?

Ps.Jesli taki temat już był gdzies na forum to proszę o namiary. Uprzedzam lojalnie ze troche czasu spedzilem na szukaniu informacji zanim napisalem tego posta.

Pozdrawiam.

temat scaliłem, funkcja szukaj na forum jest jeszcze sprawna. Jackold
Piotreck
Stella
Stella

Auto: TOP SPORT

Postprzez PaVLo » 17 kwietnia 2011, 21:13

PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez chmielu » 17 kwietnia 2011, 21:30

U mnie były podobne objawy + częsty notlauf i okazało się że popsuła się gruszka turbiny.
chmielu
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: diesel inny

Postprzez raptor » 22 kwietnia 2011, 14:44

witam. Chcialem sie jeszcze państwa zapytac o zdanie a mianowicie, dzis przyjechalem z trasy ok 20km, zostawilem go w garazu na 3 min az turbo ostygnie, i potem go wygasilem, w momencie jak wygasilem przy otwartych szybach bylo slychac delikatnie jak w turbince wirnik sie kreci. Czy to normalne?mam sie przejmowac?
Let's Rock!
raptor
Sport
Sport

Auto: seat

Postprzez transit_master » 22 kwietnia 2011, 15:07

Jak sie nic poważnego nie dzieje(nie kopci, ma moc) to jeździć i się nie przejmować.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez raptor » 22 kwietnia 2011, 15:31

Jak rano odpalam to tylko dymka niebieskiego pusci, ale pozatym nic sie nie dzieje, moc jest, oleju nie bieże.
Let's Rock!
raptor
Sport
Sport

Auto: seat

Postprzez sławek » 22 kwietnia 2011, 15:46

raptor napisał(a):witam. Chcialem sie jeszcze państwa zapytac o zdanie a mianowicie, dzis przyjechalem z trasy ok 20km, zostawilem go w garazu na 3 min az turbo ostygnie, i potem go wygasilem, w momencie jak wygasilem przy otwartych szybach bylo slychac delikatnie jak w turbince wirnik sie kreci. Czy to normalne?mam sie przejmowac?

Od razu wirnik się nie zatrzyma, tak ma być.
sławek
FR
FR

Postprzez canigggia » 25 maja 2011, 08:52

czy ktoś z forumowiczów mógłby mi napisać, gdzie w Trójmieście mogliby mi łatwo, szybko pomóc w temacie notlaufa? Który warsztat, firma, etc.? Kto robi to rzetelnie, sprawnie? Będę wdzięczny za info. :peace:
Punk's Not Dead!
canigggia
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo

Postprzez Tomciu » 25 maja 2011, 09:14

Myślę, że na pewno ta firma: http://www.tune-up.pl/index.php
Podpis zgodny z regulaminem.
Tomciu
Sport
Sport

Auto: SAABinka
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez canigggia » 25 maja 2011, 09:53

dzięki :piwo:
Punk's Not Dead!
canigggia
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo

Postprzez adi_g84 » 19 czerwca 2011, 15:31

Hejka,podłączyłem się tu ponieważ nie che zakładać nowego tematu.
Jak można to też bym prosił o diagnozę logów turbo (bo obawę mam że umiera)

http://vaglog.rtnet.pl/adi_g84_49225.html (drugi log z kolei co jest był nie udany ;) )

A teraz objawy
-turbo czasem potrafi wydać pisk szczególnie na pierwszym biegu
- mocny syk buczenie na biegu jałowym (jak by rozszczelnienie
- no i też przy dodawaniu gazu hmm jak by to nazwać terkotanie (dźwięk przypomina na by delikatnie metal o metal obijał)
- a i na najważniejsze brak notlauf (jak na razie)
adi_g84
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez Marcin_TDI » 19 czerwca 2011, 21:07

tak jak pisałem, lekkie przeładowanie przy max momencie obr a później jest jak ta lala
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez jaro0011 » 27 czerwca 2011, 17:55

Witam
Może ktoś zerknąć na moje logi:
http://vaglog.rtnet.pl/jbator_49972.html

Miałem ostatnio przeładowanie, trochę przegoniłem auto, teraz jest niby ok ale przy ok 3k obrotów auto jakby na chwile przestaje ciągnąć

Nie wiem czy logi dobrze zrobione - robiłem 1szy raz.
Z góry dzięki za odp.

PS. TU jeszcze jeden log: http://vaglog.rtnet.pl/jbator_49973.html
TDI 1.9 ASV 110@111,6KM :P
jaro0011
Stella
Stella

Postprzez transit_master » 28 czerwca 2011, 12:52

Przy ok 3 tysiach przepływka zaczyna obcinać. Stąd pewnie Twoje odczucie że nie ciągnie.
Jeśli sie mylę niech mnie ktoś poprawi.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez Marcin_TDI » 28 czerwca 2011, 13:02

tak - przelywka tnie. zakupić BOSHA i jeździć dalej.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Górek » 12 grudnia 2011, 23:56

Witam,

podepnę się pod wątek, bo mam pytanie w tym temacie.
Od pewnego czasu Leon zaczął mi żygać olejem nie wiadomo skąd, pojawiły się notlaufy + skacze temperatura silnika (w dół)
Leon jest z 2003 r. po chipie na początku z 90 na 110KM, przejechane 125 tys.
Podejrzewam turbinę, ale chciałbym zasięgnąć waszego zdania.

Z góry dzięki
Górek
Stella
Stella

Postprzez rumianko » 13 grudnia 2011, 00:28

Górek napisał(a):skacze temperatura silnika (w dół)

tu pewnie się popsuł czujnik temp, jeśli chodzi o resztę logi potrzebne.
13,3et tdikiem by brk-tuning
rumianko
Sport
Sport

Auto: ibiza
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez mlodyjacek » 9 stycznia 2012, 00:25

Witam, mam pytanko może ktoś podpowie po regeneracji turbiny wymianie przepływki, oleju filtrów autko nie ma mocy turbo załącza się gdzieś tak 2,5 tyś obr. jakies pomysły??? leon ARL dzięki z góry
mlodyjacek
Stella +
Stella +

Postprzez transit_master » 9 stycznia 2012, 07:58

Zrób logi i wstaw w odp. temacie. (turbo źle zregenerowane?)
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez untaztood » 7 lutego 2012, 10:07

Znów mam problemy z przeładowaniem turbiny. Jak co zimy, od 3 lat. Zresztą to ja rozpocząłem ten temat.... ;)
Do tego kiepsko odpala na zimnym. Czy to może być vakum pompa? (hamulce wg mnie są OK)
untaztood
FR
FR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel