Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Po czyszczeniu przepustnicy falują obroty, silnik gaśnie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Po czyszczeniu przepustnicy falują obroty, silnik gaśnie

Postprzez siaraps » 23 grudnia 2007, 22:51

No cóż, z wiadomych powodów dokonałem czyszczenia przepustnicy. Po całym zabiegu zauważyłem, że obroty silnika falują w zakresie 1200 - 1600. Czytałem wiele informacji na ten temat podanych przez użytkowników tego forum i miałem nadzieję, że tak jak wielu z Was zauważyło po około tygodniu komputer wyreguluje obroty i będzie po "sprawie". Jednak po upływie tego czasu, nawet sporo dłuższego nadal obroty są na tym samym poziomie. Nadmienię, że nie jeżdżę autem dużo, raczej w tej chwili są to dojazdy z domu do pracy. Co może być przyczyną tego problemu? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam.
siaraps

Reklama

Re: Problemy z obrotami po przeczyszczeniu przepustnicy?

Postprzez oczkolek » 23 grudnia 2007, 23:34

siaraps,

1. Albo źle wyczyszczona przepustnica
2. Albo niezaaptowana przepustnica.
3. Albo uszkodzona przepustnica (a konkretnie - układ ustalania wolnych obrotów - może być pęknięte "kólko: sterujące z zapadką ustalającą miejsce gdzie maja byc wolne obroty.

Przyczyny podałem wg kolejności sprawdzenia. Nie lekceważyłbym punktu 1 nawet jeżeli wydaje Ci się że przepustnicę wyczyściłeś dobrze. Nawet drobny brud, paproch może powodować że przy wolnych obrotach przepustnica nie będzie się domykała do końca i wtedy występują problemy o których piszesz. Na VAG-u kąt rozwacia przepustnicy na wolnych obrotach powinien być mniejszy niż 1 stopień.

Problem zresztą ten był poruszany na forum. Poszukaj na forum.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Marcin_TDI » 25 grudnia 2007, 20:12

jaki masz silnik, kto ta przepustnice czyscil. nalezy poddac ja po takim zabiegu adaptacji koniecznie, ale rowniez istanieje taka mozliwosc jesli syf polecial dalej ze jakis czujnik jest zabrudzony...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez siaraps » 26 grudnia 2007, 12:55

Marcin_TDI napisał(a):jaki masz silnik, kto ta przepustnice czyscil. nalezy poddac ja po takim zabiegu adaptacji koniecznie, ale rowniez istanieje taka mozliwosc jesli syf polecial dalej ze jakis czujnik jest zabrudzony...

Silnik 1.6 8 zaworowy, przepustnicę czyściłem samodzielnie. Możesz przybliżyć mi co masz na myśli przez adaptację przepustnicy? Pozdrawiam.
siaraps

Postprzez oczkolek » 26 grudnia 2007, 13:02

siaraps napisał(a):
Marcin_TDI napisał(a):jaki masz silnik, kto ta przepustnice czyscil. nalezy poddac ja po takim zabiegu adaptacji koniecznie, ale rowniez istanieje taka mozliwosc jesli syf polecial dalej ze jakis czujnik jest zabrudzony...

Silnik 1.6 8 zaworowy, przepustnicę czyściłem samodzielnie. Możesz przybliżyć mi co masz na myśli przez adaptację przepustnicy? Pozdrawiam.

Ustawienie początkowej wartości położenia przepustnicy odpowiadającemu danej ilości wolnych obrotów. Tak to w skrócie można napisać, zaznaczam w skrócie.
Jeżeli przepustnicę czyściłes samozielnie to obawiam sie że "nawet drobny brud, paproch może powodować że przy wolnych obrotach przepustnica nie będzie się domykała do końca i wtedy występują problemy o których piszesz".
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez vortis » 26 grudnia 2007, 13:37

siaraps napisał(a):Możesz przybliżyć mi co masz na myśli przez adaptację przepustnicy?

Tutaj masz link do stronki użytkownika MenIB. W zakładce "kody adaptacyjne" masz zeskanowaną ksiązkę gdzie jest opisane m.in jak zaadoptować przepustnice. (zaczyna się na 36 stronie)

pozdrawiam Vortis
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez siaraps » 3 stycznia 2008, 00:02

vortis napisał(a):
siaraps napisał(a):Możesz przybliżyć mi co masz na myśli przez adaptację przepustnicy?

Tutaj masz link do stronki użytkownika MenIB. W zakładce "kody adaptacyjne" masz zeskanowaną ksiązkę gdzie jest opisane m.in jak zaadoptować przepustnice. (zaczyna się na 36 stronie)

pozdrawiam Vortis

Przepraszam, ale chyba zapomniałeś dać link o którym wspominałeś. Poproszę ponownie. Pozdro.
siaraps

Postprzez Kozak » 3 stycznia 2008, 00:08

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Falowanie obrotow po czyszczeniu i adaptacji przepustnicy.

Postprzez Runner79 » 19 marca 2009, 13:43

Hej!

Czy po czyszczeniu przepustnicy i adaptacji moga nadal falowac obroty biegu jalowego od 600 do 1000? Sugeruja jeszcze czyszczenie zaworu recyrkulacji spalin - czy to moze wyeliminowac problem, czy raczej jeszcze cos innego.

A drugie pytanie to jakie sa nominalne obroty biegu jalowego - leon 1.6 16 V 105 KM?

Pozdr
Runner79
Runner79
Signo
Signo

Re: Falowanie obrotow po czyszczeniu i adaptacji przepustnicy.

Postprzez grzechu83 » 19 marca 2009, 14:21

Obroty to ~700. Co do przepustnicy to niektórzy mówią, że nawet po adaptacji trzeba jeszcze tydzień pojeździć, żeby się "ułożyło". U mnie wyglądało to nieco inaczej - ostatnio po czyszczeniu przepustnicy pierwszy raz zrobiłem adaptację (zawsze po samym czyszczeniu obroty były od razu OK) i auto zaczęło trochę wariować z obrotami. Pomogło dopiero wprowadzenie nastawów podstawowych komputera i ponowna adaptacja.

A tak nawiasem mówiąc, to możnaby scalić, bo temat o czyszczeniu przepustnicy/falowaniu był już parę razy przerabiany. ;)
grzechu83
Signo
Signo

Auto: BCB + BRC

Postprzez Marcin_TDI » 19 marca 2009, 14:27

szukaj szukaj szukaj. pomogę : posty rossmana
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez roosman » 19 marca 2009, 14:33

Marcin_TDI napisał(a):szukaj szukaj szukaj. pomogę : posty rossmana
jak będziesz szukał w postach rossmana to raczej nie znajdziesz proponuję poszukać w postach roosmana bedzie łatwiej. Prawdopodobnie wgrywając nastawy nie rozgrzałeś auta maksymalnie i nie słyszałeś takiego trrrr charakterystycznego. Musisz silnik pogrzać do 90stopni zgasić i szybko wgrać nastawy. Przy otwartej masce będzie słychać jak przepustnica zapracuje. a Obroty około 800rmp.

Marcin_Tdi przestań już tą drogerię tak często odwiedzać :P
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez Runner79 » 19 marca 2009, 15:12

Adaptacja a wgranie nastawow to 2 inne sprawy? Jak sprawdzic czy koles to dobrze wszystko zrobil? Nie chce byc madrzejszy od niego, ale lepiej by bylo zapytac czy wszystko zrobil jak nalezy?
Runner79
Signo
Signo

Postprzez roosman » 20 marca 2009, 07:28

roosman napisał(a):Musisz silnik pogrzać do 90stopni zgasić i szybko wgrać nastawy. Przy otwartej masce będzie słychać jak przepustnica zapracuje.
zmiń w tym zdaniu "wgrać nastawy" na "przeprowadzić adaptację" i masz odpowiedź -poszukaj sobie w moich postach a znajdziesz dokładna instrukcję. Pozdrawiam
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez grzechu83 » 20 marca 2009, 09:04

Adaptacja i nastawy podstawowe to dwie różne rzeczy. Normalnie robi się tylko to pierwsze, ale u mnie pomogło dopiero drugie.
grzechu83
Signo
Signo

Postprzez Runner79 » 20 marca 2009, 12:24

Bylem jeszcze raz u elektromechanika. Gosc zrobil wszystko od poczatku - nastawy/adaptacja, silnik rozgrzany - generalnie tak jak w procedurze krok po kroku. Bez zmian - faluje caly czas. Bledow EGR brak. Innych tez nie ma. Sprawdzilismy zawor recyrkulacji spalin - tez ok. Stwierdzil, ze musze przejechac jakies 1000 km zanim sie calkowice zaadoptuje. Mozliwe, ze po takim dystansie sytuacja sie zmieni i wszystko wroci do normy???

Pozdr
Runner79
Runner79
Signo
Signo

Postprzez Marcin_TDI » 20 marca 2009, 12:29

raczej nie. a przepustnica czyszczona na silniku czy wyjmowana do czyszczenia ?
jakieś błędy na VAG-u ??

[ Dodano: Pią 20 Mar, 2009 ]
roosman napisał(a):Marcin_Tdi przestań już tą drogerię tak często odwiedzać

ja nie wiem co mi jest, ja w empiku kupuję :jezor:
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Runner79 » 20 marca 2009, 12:51

Wyjmowana. Sprawdzilem - faktycznie czysciutko wewnatrz. Bledy - brak.
Runner79
Signo
Signo

Postprzez Marcin_TDI » 20 marca 2009, 13:30

na postoju tylko tak się dzieje ?
co podczas jazdy, nie przerywa Ci ?
do ilu sie kręci ?
nie wzrosło spalanie ?
śmierdzi nie przepalonym paliwem ?

może poprostu przepustnica jest do wymiany ale może to coś zupełnie innego.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Runner79 » 20 marca 2009, 13:43

Jak jezdze to wszystko OK. Tylko na biegu jalowym faluja. Miedzy 500 a 1000 obrotow.
Najlepsze jest to, ze czasami sa stabilne (okolo 600) a czasami faluja.
Runner79
Signo
Signo

Postprzez roosman » 20 marca 2009, 13:47

a poczekaj - bo o najważniejszym zapomnieliśmy - czy po wyczyszczeniu a przed "vagowaniem" pojezdzileś z tydzień??
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez Runner79 » 20 marca 2009, 14:04

Czyszczenie i od razu na rozgrzanym adaptacja.

Do tej pory przejechalem moze ze 300 km.
Runner79
Signo
Signo

Postprzez grzechu83 » 20 marca 2009, 14:16

Runner79 napisał(a):Gosc zrobil wszystko od poczatku - nastawy/adaptacja

Znaczy zrobił i nastawy podstawowe i adaptacje, czy tylko jedno?
grzechu83
Signo
Signo

Postprzez roosman » 20 marca 2009, 14:16

a to Ci się nie wgra... :) mówiłem, poszukaj i przeczytaj mój temat. Polataj z tydzień i dopiero jedz na kompa :0 nie panikuj - tak ma być!! Pozdo.
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez Marcin_TDI » 20 marca 2009, 14:39

a jak adaptował Ci to ?
w jaki kanał wchodził ?
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Runner79 » 20 marca 2009, 14:58

Runner79
Signo
Signo

Postprzez jonson22 » 6 lipca 2010, 15:44

zrobiłem czyszczenie przepustnicy i teraz nie mogę zrobić jej adaptacji (może jest ktoś z wawy kto to umie zrobić w silniku 1.8 20 V agn na protokole KWP-1281) po podłączeniu przepustnicy i paru próbach jej adaptacji wyskakują mi błędy

17973- regulator przepustnicy dolna granica nie osiągnięta brak osprzętu / nie związane ze sprzętem -błąd sporadyczny

17967- regulator wolnych obrotow - ustawienia pierwotne bra osprzętu/ nie związane ze sprzętem

18010- napięcie zasilania sterownika silnika 30 za niskie brak osprzętu/ nie związane ze sprzętem

na poczatku błąd 17973 był sporadyczny potem juz non spot wyskakuje razem z błędem 17967 odrazu po skasowaniu wyskakuje nadal i na zimnym i na ciepłym silniku i na włączonym i na wyłączonym błąd 18010 udało się skasować , jakieś sugestie co do błędów lub może wie ktos jak zrobić adaptację prawidłowo w tym silniku, biore polskiego VAGA 4.9 wchodzę w :

-silnik
-bloki danych (podaję blok 098)
- wciskam ustawienia fabryczne
na dole pojawia się napis ADAPTACJA PRZEPUSTNICY TRWA a za chwile NUMER BLOKU ZABRONIONY czekam chwile i dalej wraca w to samo:(

kurcze dzis znow walczylem z ta przepustnica i zauwarzylem ze nie otwiera sie do konca vag pokazuje ze otwarta jest w 85% (jeszcz enie zrobilem adaptacji ) sytuacja dość dziwna bo w niedziele ja wyjolem wyczysciłem odpaliłem i wracalem do wawy na wlaczonej klimie obroty byly spoko bo ok 1tys (przy klimie norma na biegu jalowym) po czym jak dojechalem do domu wylaczylem klime to podskoczylo do prawie 1500 i w takich okolicach pozostaje, czy to możliwe ze przepustnica zaadoptowala sie sama na poczet właczonej klimy i po jej wylaczeniu podnosi obroty jak spada obciążenie silnika?

czy na kółku na które zakłada się linkę od gazu przy przepustnicy powinien być luz?
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
jonson22
Signo
Signo

Auto: toledo 2

Postprzez Marcin_TDI » 7 lipca 2010, 08:49

a przepustnica nie jest uszkodzona ? napisz dokładnie jak co robisz na VAG - jak coś to zapraszam do Siebie
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez oczkolek » 7 lipca 2010, 13:05

jonson22 napisał(a):zrobiłem czyszczenie przepustnicy i teraz nie mogę zrobić jej adaptacji (może jest ktoś z wawy kto to umie zrobić w silniku 1.8 20 V agn na protokole KWP-1281) po podłączeniu przepustnicy i paru próbach jej adaptacji wyskakują mi błędy

17973- regulator przepustnicy dolna granica nie osiągnięta brak osprzętu / nie związane ze sprzętem -błąd sporadyczny

17967- regulator wolnych obrotow - ustawienia pierwotne bra osprzętu/ nie związane ze sprzętem

18010- napięcie zasilania sterownika silnika 30 za niskie brak osprzętu/ nie związane ze sprzętem

na poczatku błąd 17973 był sporadyczny potem juz non spot wyskakuje razem z błędem 17967 odrazu po skasowaniu wyskakuje nadal i na zimnym i na ciepłym silniku i na włączonym i na wyłączonym błąd 18010 udało się skasować , jakieś sugestie co do błędów lub może wie ktos jak zrobić adaptację prawidłowo w tym silniku, biore polskiego VAGA 4.9 wchodzę w :

-silnik
-bloki danych (podaję blok 098)
- wciskam ustawienia fabryczne
na dole pojawia się napis ADAPTACJA PRZEPUSTNICY TRWA a za chwile NUMER BLOKU ZABRONIONY czekam chwile i dalej wraca w to samo:(

kurcze dzis znow walczylem z ta przepustnica i zauwarzylem ze nie otwiera sie do konca vag pokazuje ze otwarta jest w 85% (jeszcz enie zrobilem adaptacji ) sytuacja dość dziwna bo w niedziele ja wyjolem wyczysciłem odpaliłem i wracalem do wawy na wlaczonej klimie obroty byly spoko bo ok 1tys (przy klimie norma na biegu jalowym) po czym jak dojechalem do domu wylaczylem klime to podskoczylo do prawie 1500 i w takich okolicach pozostaje, czy to możliwe ze przepustnica zaadoptowala sie sama na poczet właczonej klimy i po jej wylaczeniu podnosi obroty jak spada obciążenie silnika?

czy na kółku na które zakłada się linkę od gazu przy przepustnicy powinien być luz?

Coś mi się wydaje, że przepustnica może być do wymiany lecz ja bym spróbował jeszcze dokładniejszego przeczyszczenia, ale najpierw należy sprawdzić stan potencjometrów w niej.
Poszukaj na forum w benzynie 1M moje wątki dotyczące przepustnicy, przerabiałem podobne tematy.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez oczkolek » 7 lipca 2010, 13:06

jonson22 napisał(a):czy na kółku na które zakłada się linkę od gazu przy przepustnicy powinien być luz?

może być
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

[AKL] Gaśnie na wolnych obrotach po czyszczeniu przepustnicy

Postprzez alladyn_13 » 5 stycznia 2012, 22:45

Witam.
Informacje wyjściowe:
Leon 1.6 8v 100KM silnik AKL RP'00 przebiek 113 tys. km

Fakty:
zdarzało się, że zimny silnik gasł na wolnych obrotach zwłaszcza zimą i czasem były problemy z zapaleniem. Padła diagnoza - przepustnica do czyszczenia. Po czyszczeniu i adaptacji, na podpiętym małym VAG-u pojawiły się dziwne wskazania czujnika temp. wody - skoki w zakresie od 130 do 240 stopni Celsjusza. Oczywista diagnoza - czujnik temp. do wymiany. Z wymianą czekałem 2 tygodnie w tym czasie obroty silnika zwariowały - wolne obroty 1200 do 1500, pływanie obrotów w tym zakresie i szarpanie silnika na 3 i 4 biegu przy odpuszczeniu gazu podczas jazdy i spadku obrotów do około 1500.

Ważne:
Przed wizytą u mechanika nie było problemów z czujnikiem temp., po czyszczeniu i adaptacji przepustnicy wskaźnik temp. na desce rozdzielczej pokazywał max 75 stopni.

Kolejna wizyta u mechanika:
Wymiana czujnika temp. nic nie zmieniła, nadal szaleństwo obrotów i dziwaczne wskazania temp. na VAG-u. Zaczęliśmy szukać i okazało się, że jest dziura w przewodzie powietrza (z filtra powietrza do przepustnicy) na odgałęzieniu prowadzącym do kolektora ssącego. Niestety po zaklejeniu taśmą nadal występują te same objawy.

Obrazek

Ważne:
Temperatura na wskaźniku rośnie do 90 stopni ale podczas jazdy spada do ok. 75. Po wyłączeniu silnika i odczekaniu chwili, po włączeniu stacyjki wskaźnik pokazuje znowu 90 stopni.

Przepraszam za ten długi wywód ale chciałem dobrze naświetlić sytuację. Mam nadzieję, że komuś będzie się chciało to przeczytać w całości :)
Ktoś ma jakieś podobne doświadczenia?
alladyn_13
Stella
Stella

Auto: LEON 1.6 8V

Re: Problemy po czyszczeniu i adaptacji przepustnicy

Postprzez adii100 » 5 stycznia 2012, 23:44

Nie wiem u jakiego Ty mechanika byłeś,ale odnośnie temp to raczej termostat :-P
adii100
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8T & R6

Postprzez Marcin_TDI » 6 stycznia 2012, 10:41

możesz mieć uszkodzona przepustnice mimo że adaptacja sie udała.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez oczkolek » 6 stycznia 2012, 10:49

Po pierwsze przyjrzałbym się termostatowi, po drugie czy aby na pewno udała się adaptacja przepustnicy. Moim zdaniem nie.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez alladyn_13 » 6 stycznia 2012, 11:33

adii100 napisał(a):Nie wiem u jakiego Ty mechanika byłeś,ale odnośnie temp to raczej termostat :-P

Mechanik pracuje od wielu lat w autoryzowanym serwisie SEAT-a, znamy się długo bo pracowałem tam ponad sześć lat jako sprzedawca na salonie. Przebąkiwał też coś o termostacie ale dziwi mnie, że problemy z temperaturą wyskoczyły nagle po czyszczeniu i adaptacji przepustnicy. Oczywiście nie jestem mechanikiem więc nie znam się.

-- 6 stycznia 2012, 11:33 --

Marcin_TDI napisał(a):możesz mieć uszkodzona przepustnice mimo że adaptacja sie udała.
oczkolek napisał(a):Po pierwsze przyjrzałbym się termostatowi, po drugie czy aby na pewno udała się adaptacja przepustnicy. Moim zdaniem nie.

Ciekawa uwaga. Na czym właściwie polega adaptacja przepustnicy? To chyba tylko kilka kliknięć na VAG-u tak? Czy to może się nie udać doświadczonemu mechanikowi?
Jeszcze jedno. Czy to prawda, że po adaptacji przepustnicy silnik musi się sam "nauczyć" i ustawić obroty i to wymaga przejechania jakiejś ilości kilometrów? Tak twierdzi mechanik.
alladyn_13
Stella
Stella

Postprzez oczkolek » 6 stycznia 2012, 12:37

alladyn_13 napisał(a):Czy to prawda, że po adaptacji przepustnicy silnik musi się sam "nauczyć" i ustawić obroty i to wymaga przejechania jakiejś ilości kilometrów?

Przy prawidłowej adaptacji przepustnicy nie ma takiej potrzeby.

alladyn_13 napisał(a):To chyba tylko kilka kliknięć na VAG-u tak?

Tak, ale urządzenie (przepustnica) też musi wykonać swoje "czynności" - dla minimalnego kąta wychylenia przepustnicy (odpowiadającemu minimalnym wolnym obrotom) znaleźć (przypisać) punkt na potencjometrze opowiadający określonej rezystancji - czyli wolnym obrotom poniżej których one nie powinny spaść (gdzieś to na forum dokładnie opisywałem). Jeżeli to nie będzie zrobione (np. w wyniku uszkodzonego potencjometra w przepustnicy) to adaptacja nie została przeprowadzona prawidłowo i silnik nie trzyma wolnych obrotów.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez Leoo » 9 stycznia 2012, 17:23

A może to problem złej pracy silniczka krokowego, który steruje położeniem przepustnicy.
oby nigdy nie zabrakło drogi
Leoo
Stella +
Stella +

Auto: seat

Postprzez ajni » 10 stycznia 2012, 12:25

Leoo, Silnik AKL ma przepustnice na linkę. Tam jest tylko TPS który czyta jak dużo jest otwarta.
Wg mnie niech ten mechanik zrobi tak aby było dobrze, przed czyszczeniem było OK teraz nie. Sprawa jasna coś skopał przy okazji.

Uszczelkę pod przepustnica założył nową? Bo może cięgnie lewe powietrze i jaja wychodzą.
Jak się zna to po podciśnieniu w kolektorze powinien dojść czy jest dziura w dolocie czy nie.
ajni
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: AXP 1.4

Postprzez marcin7x5 » 10 stycznia 2012, 12:36

W tych silnikach czasami zdarza sie także , że pada sterownik. A dokładnie moduł sterownika odpowiedzialny za wolne obroty i sterowanie przepustnicą.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez alladyn_13 » 10 stycznia 2012, 21:02

ajni napisał(a):Leoo,
Wg mnie niech ten mechanik zrobi tak aby było dobrze, przed czyszczeniem było OK teraz nie. Sprawa jasna coś skopał przy okazji.

Co racja to racja.
alladyn_13
Stella
Stella

Postprzez grzechu83 » 11 stycznia 2012, 14:43

Jeśli chodzi o adaptację po czyszczeniu przepustnicy, to nie każdy silnik tego wymaga. U siebie nie robię tego nigdy - w trakcie jazdy się ustawia sama. Raz zrobiłem i komp zwariował (nie pamiętam już dokładnie co się działo), ale pomogło dopiero "wprowadzenie nastawów podstawowych komputera" i potem adaptacja przepustnicy i EGRa. Może warto by było spróbować z tym "resetowaniem" kompa?
Co do czujnika temperatury, to z tego co pamiętam (jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi), to jeśli jest uszkodzony, to pojawia się stosowny błąd sygnalizowany "check'iem".
grzechu83
Signo
Signo

Postprzez alladyn_13 » 24 stycznia 2012, 20:55

Witam ponownie.
Wczoraj byłem znowu u mechanika. Wymienił uszkodzony przewód powietrza, wykręcił ponownie przepustnicę, sprawdził uszczelkę pod nią. Sprawdzał różne przewody powietrza, odpiął przewód od filtra węglowego skraplającego opary paliwa (chyba dobrze to nazwałem), odpiął nawet sondę lambda i sprawdził przewody masowe pod akumulatorem i nic :!: :!: :!: Nadal na małym VAG-u wskazania temperatury wahają się od 244 do około 165 stopni a obroty nie spadają poniżej 1200 i czasem pływają między 1200 a 1500 :evil: Za cholerę nie wie co jest grane. Błagam podpowiedzcie coś bo jutro znowu mam do niego jechać i przymierza się do sprawdzenia styków komputera głównego co się wiąże z rozbebeszeniem podszybia, wycieraczek itd. Ja uważam że to jest szukanie od dupy strony i zbędna robota ale to on jest mechanikiem więc nie będę mu mówił co ma robić. Ratujcie :!: :beksa:
alladyn_13
Stella
Stella

Postprzez Klikoś » 24 stycznia 2012, 21:00

Wymień czujnik temperatury. Powinno pomóc. Generalnie jest taka zasada w N/A, jak coś się psuje wymieniasz czujnik temperatury, jak nie pomaga, szukasz przyczyn dalej. ;)
Klikoś
Sport
Sport

Auto: O3 + CTR FK2

Postprzez alladyn_13 » 24 stycznia 2012, 21:05

Nie czytałeś od początku :) Czujnik już dawno wymieniony.
alladyn_13
Stella
Stella

Postprzez Klikoś » 24 stycznia 2012, 21:09

Ok, szejm on mi. Mi scuzi. Natomiast w tym silniku są dwa czujniki temp czy jeden? Jaka wartość V pierwszej sondy na Vagu?
Klikoś
Sport
Sport

Postprzez alladyn_13 » 24 stycznia 2012, 21:12

Odp. na pytanie 1 - jeden.
Odp. na pytanie 2 - nie mam zielonego pojęcia :shock: A o co to jest za wartość? Może coś podpowiem mojemu magikowi.
alladyn_13
Stella
Stella

Postprzez Klikoś » 24 stycznia 2012, 21:19

Wartość napięcia sondy. Może sonda śmietnik. Chociaż po odpięciu takie samo zachowanie? Skoro wyeliminowaliście problem lewego powietrza, co jest przyczyną podwyższonych obrotów, czujnik zmieniony, przepustnica ok, to jeszcze ewentualnie sonda. Komputera bym nie dotykał, chyba że masz na podmiankę. Masz kata? Może zasyfiony? Zamiast sprawdzać kompa niech zdejmie kolektor ssący. Co z EGRem poza adaptacją. Wypinaliście wtyczkę?
Klikoś
Sport
Sport

Postprzez alladyn_13 » 24 stycznia 2012, 21:21

Widzę, że wchodzimy w obszary bliższe mojemu mechanikowi, ja tylko te samochody sprzedawałem :) Ale w skrócie co to jest kat i EGR?
alladyn_13
Stella
Stella

Postprzez Klikoś » 24 stycznia 2012, 21:24

Kat - katalizator. EGR - zawór recyrkulacji spalin. A i jeszcze jedno, sprawdź rozrząd czy nic nie przeskoczyło. Inny silnik ale w 1.2 12V ibizach 6L szalejące obroty brały się z tego, że rozrząd lubił sobie skoczyć o parę ząbków. ;)
Klikoś
Sport
Sport

Postprzez alladyn_13 » 24 stycznia 2012, 22:02

Katalizator oczywiście jest, EGR-a brak. Troszkę się już pozapominało, nie pracuję już w tej branży ponad 6 lat. Pamiętam natomiast, że silnik 1,2 12V ma łańcuch rozrządu, co nie jest dosyć częstym rozwiązaniem ale to tak na marginesie. Hmmm z tym rozrządem to raczej nie widzę związku. Problemy zaczęły się po czyszczeniu i adaptacji przepustnicy i tu bym szukał przyczyny problemu tylko już nie mam pomysłu.
alladyn_13
Stella
Stella

Następna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna