Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
jędrek napisał(a):Mi szarpało czasem ale właśnie miałem takie bąble na filtrze Filtrona założyłem Mana i kłopot znikł
konius740 napisał(a):Witam, mam mały problem z ASV od paru dni występuje dziwny objaw, mianowicie na 3-4 biegu gdy ostro się przyśpiesza od ok 2400 obr auto szarpie i słychać przerywane syczenie jakby z prawej części silnika, co to może być, jakiś wężyk czy coś innego?
tomix17 napisał(a):Mam problem z moim leonem z 2000 r. Przebieg: 210 tys km. Podczas przyspieszania na umiarkowanym gazie (lekko wciśniety pedał gazu) szarpie silnikiem. Dzieje się to w zakresie obrotów 1300 - 1800. Nie zawsze to występuje. Gdy wcisnę gaz mocniej w tym momencie to jest tylko lekkie szarpnięcie albo nie ma go wcale. Dzieje się to zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku. Gdy podłączyłem się pod VAGA to nie ma żadnych błędów. Skanowanie robiłem na postoju i Polski VAG 4.9 nic nie pokazał. Filtr paliwa wymieniony i dzieje sie to niezależnie od tego gdzie tankuję. Czy ktoś może miałby jakieś propozycje co może być przyczyną tego szarpania??
Ja właśnie jestem po wymianie sprzęgła kompletnego z dwumasem. Objawy miałem takie jak ty. Jak na 2 biegu przyspieszałem powoli to szarpało. Okazało się że tarcza sprzęgła się kończyła. Obecnie objawy ustały jak ręką odjąć
Sprawdź więc sprzęgło - u mnie objawy zaczęły się przy 215 kkm, wymianę zrobiłem przy 220 kkm, a mechanik powiedział że jeszcze miesiąc - dwa bym pojeździł i by sie rozsypało
florek napisał(a):albo uderzaj do Marcina.
polciu1 napisał(a):ok, trudno myślałem, że może ktoś już miał taki problem i to jakoś rozwiązał, jak będę miał możliwość zrobię logi i wrócimy do tematu. Będę miał czas i wolny budżet to dam do warsztatu bo sam jak na razie nie mam ani VAGa ani pojęcia o tym jak zrobić logi.
polciu1 napisał(a):untaztood, dziękuję za propozycję, odezwę się do Ciebie w przyszłym tygodniu bo będę w Wawie dopiero od środy chyba, że wcześniej będę musiał coś zrobić z Leonem bo dzisiaj było już bardzo źle. Mianowicie ruszałem dzisiaj w trasę odpalam Leona wyjeżdżam z garażu i nagle szarpnął raz drugi na dwójce tam między 1500 a 2000 obrotów potem chwila ok ale nawet na trójce zaczął potem poszarpywać. Następnie ruszam znów jedynka lekkie szarpanie dwójka chwilę normalnie przyspieszał i nagle taki mół dźwięk silnika taki jakby zgasł i jechał tylko na zapłonie gaz wciśnięty do połowy i po chwili wyrwał jak szalony i tak jechałem powoli bo była dziurawa droga jeszcze jakieś 300 m i tak poszarpywał cały czas już nie tak jakby zgasł, ale były odczuwalne przerywania podczas przyspieszania. Następnie wpadłem na pomysł odpięcia przepływki, odpiąłem i leon co prawda miał muła lekkiego ale przyspieszał płynnie nawet na delikatnym gazie. Przejechałem tak kilka km, auto się zagrzało, podpiąłem przepływkę i lekko jeszcze poszarpywało i potem przestało ujechałem następnie jeszcze około 100 km i było wszytko ok, a już myślałem, że to przepływka a teraz sam nie wiem.
Sorki za taki poemat, ale chciałem opisać jak najlepiej bo w szoku dzisiaj byłem jak aż tak bardzo szarpał i jakby sam gasł sam odpalał masakra :/ aż mnie to bolało
untaztood napisał(a):Według mnie, sprawdź filtr paliwa, lub bardziej prawdopodobne - wtryski. Mogę Ci pożyczyć moje, choć uszkodzone, ale dające zupełnie inny objaw - na pewno nie szarpią.
Najwyżej chwilę polatasz na moich, a swoje naprawisz, lub kupisz nowe
polciu1 napisał(a):untaztood, jeszcze raz wielkie dzięki za propozycję pomocy, byłem teraz w swoim rodzinnym mieście i przypomniałem sobie o koledze, który jest właścicielem firmy zajmującej się tuningiem i diagnostyką samochodów przede wszystkim z grupy VAG, zadzwoniłem, spotkaliśmy się, kolega siadł z laptopem jeździliśmy i badaliśmy LeonaSamochód oczywiście na złość nie szarpnął ani razu
Kolega ma już dość duże doświadczenie zostawiłem samochód do przejrzenia i został wyczyszczony cały dolot oraz okazało się, że EGR powoduje szarpanie, został usunięty mechanicznie i elektronicznie w programie i jak na razie jest wszytko O.K, testuję od wtorku, byłem w trasie 200 km, dużo jeżdżę po mieście i szarpania nie stwierdziłem, mam nadzieję, że tak już zostanie.
-- 22 mar 2012, o 08:17 --
podaję linka do firmy, w której to robiłem:
http://www.bartpol-hamownia.pl/2/menu/a ... nosci.html
osiouek napisał(a):Podłącze się pod temat. W czasie zimy w moim Leonie działo się takie zjawisko:
http://youtu.be/SITkoiwKcLM okolice 20s, potem ok. 1:30, jak widać silnik był zimny. Doszedłem do tego, że to chyba wina ładowania ponieważ jak go mocniej przegazowałem stojąc na światłach (zegary mocniej zaświeciły) to problem ustawał. Jakoś w zeszłym roku miałem regenerowany alternator. Teraz jak się ciepło zrobiło jednego dnia jest wszystko ok, a drugiego chodzi tak jak na filmiku. Macie jakiś pomysł co to może być? Mniej więcej razem z tym, a może trochę wcześniej samochód na wolnych obrotach stojąc zaczynał się lekko trząść i dzieje się to do tej pory. Po przeczytaniu tego tematu dzisiaj zrobiłem małe testy wciskając sprzęgło na postoju (minimalnie mniejsze drgania, ledwo wyczuwalna różnica) i przy prędkości 50km/h, V bieg i gaz w podłogę. Samochodem też trochę trzęsło ale ciężko mi określić czy to normalne czy nie. Czy to już czas na zmianę dwumasu? Silnik 1.9 TDI ALH 2000r. przebieg 313 000 km. Chciałbym go za niedługo sprzedać i zależy mi żeby go w miarę zrobić.
polciu1 napisał(a):postaram się dowiedzieć jak tylko będę się z nim widział, ale mówił, że musi zmodyfikować jakoś tam program nie wnikałem za bardzo
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości