Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Regulacja drzwi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Regulacja drzwi

Postprzez Axee » 30 grudnia 2008, 16:03

cobra_1982 napisał(a):Czy ktoś możne mi napisać jak wygląda regulacja drzwi. z góry dziękuje.
Tak moze, regulacja jest na srubach przy zawiasach, czesta przyczyna opadniecia drzwi jest odkrecenie sie sruby w osi zawiasu. Dociagniecie drzwi i delikatne korekty robi sie na uchwytach zamkow zamocowanych na slupkach.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Re: Drzwi

Postprzez MisiekASV » 30 maja 2009, 16:49

odgrzeje troche temat, generalnie chodzą mi ciężko drzwi i właśnie nie dociągają przy zamykaniu. Moge prosić i jakaś fotkę, którą śrubę miałbym dokręcić? patrzyłem dzisiaj co może być tam poluzowane i nic nie mogłem znależć :/ A jak nie o śrubę chodzi to co można zrobić, żeby drzwi chodziły ładnie?
MisiekASV
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez MiCooL » 25 czerwca 2009, 09:38

dołączam się do prośby... u mnie dzwi jakby byly za nisko i przycieraja o próg jak to wyregulować?
MiCooL
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9 TDI 90

Postprzez Mega » 16 lipca 2009, 09:11

Ogrzeje temat.

Wymieniłem u siebie uszczelkę wokół przednich drzwi po stronie pasażera, jednak teraz jest problem z ich zamykaniem sie. Nie chodzą tak fajnie jak kiedyś - trzeba mocniej drzwiami machnąć a najlepiej przytrzymać podczas zamykania aby sie zamknęły. Wydaje mi sie, ze wynika to z fakty ze uszczelka nie jest oryginalna i jej wymiary sa nieco większe od oryginału. Zastanawiam sie czy można to jakoś wyregulować??

1) Słyszałem, ze lekka regulacje można wykonać jakimis śrubami koło zamku. Czy to prawda i jesli tak to gdzie znajdują sie te śruby (koło zamka na drzwiach, czy koło zamka w karoserii)?
2) Jesli jednak okaze sie, ze jest problem z zawiasami, gdyż sie wyrobiły to w jaki sposob mozna to poprawic? Czy istnieje jakas regulacja koło zawiasów, czy nalezy wymieniac jakis sworzen, czy raczej trzeba wymienic cały zawias?

Dzieki za wszelka pomoc...
pozdr
Mega
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez Staszek20VT » 16 lipca 2009, 10:05

Szczerze mówiąc, to regulacja na śrubach niewiele da skoro to uszczelka "wypycha" drzwi... Spróbuj założyć ją jeszcze raz, ale przy zakładaniu postaraj się ją dość ciasno zakładać, tak aby nie była naciągnięta, tylko "ściśnięta" - wiesz co mam na myśli?
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi A5

Postprzez Mega » 16 lipca 2009, 10:37

Kurcze, nie za bardzo.

Nie zakładałem sam tej uszczelki tylko zrobil mi to mechanik. A czy jest z tym duzy problem? Moze jest gdzies jakis instruktarz jak to zrobic?
Mega
Stella +
Stella +

Postprzez Staszek20VT » 16 lipca 2009, 11:02

Uszczelka jak każda jes zrobiona z gumy :) i przy nakładaniu na drzwi mogła się rozciągnąć przez co jest jej gdzieś za dużo i "odpycha" drzwi, ja proponuje ją zdjąć i założyć jeszcze raz "zagęszczając" ją, a nie naciągając... No nie potrafię tego jaśniej zobrazować :(
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi A5

Postprzez roosman » 16 lipca 2009, 12:23

Staszek20VT napisał(a): założyć jeszcze raz "zagęszczając" ją, a nie naciągając... No nie potrafię tego jaśniej zobrazować :(
odwrotnie jak z prezerwatywą..

możesz wyregulować sobie zamkiem, mi jak robili bok w aucie to poprosiłem o nowe uszczelki i potem też drzwiami trzeba było trzepnąć, jak mi to gość poprawiał to regulował właśnie zamkiem. a kręcił i przy drzwiach i przy futrynie, ale nie widziałem dokładnie co robił, bo nie lubie patrzeć na ręce, tak czy owak wyregulował.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez Mega » 16 lipca 2009, 12:39

Mi wydaje sie, ze regulacje zamkniecia drzwi mozna wykonac tylko przy futrynie, a sruby przy zamku w drzwiach sluza wylacznie do mocowania zamka a nie jego regulacji - ale tego nie wiem na 100% dlatego prosze o opinie.
Mega
Stella +
Stella +

Postprzez gadula007 » 17 lipca 2009, 12:44

Rozbierając bok drzwi odkręcałem zamek. W/g mnie nie ma tam regulacji. Śruby mają jakby prowadzenie, Ten otwór jest nie wielki, w który wchodzi sruba, więc nie sądzę aby była tam jakaś regulacja. Zdejmowałem boczek parę razy i tyle samo odkręcałem zamek. Nie zauważyłem różnicy w różnicy pracy drzwi. A jeżeli byla by tam jakaś regulacja to za każdym razem zamek byłby inaczej osadzony bo nie zwracałem uwagi przy jego montażu.
gadula007
Signo
Signo

Auto: LeonSedan ;-) 1.6AKL

Postprzez roosman » 17 lipca 2009, 12:51

Jako że dzisiaj mam faze na dzwonienie to pozwoliłem sobie zadzwonić do serwisu ponownie - pan mechanik powiedział mi że jest niewielka możliwość regulacji przy słupku, odkręcając dwie śruby można troszkę przybliżyć ucho (fachowa nazwa z Marana) i wtedy zamknie się delikatniej. Powiedział że albo jestem wyczulony z tymi drzwiami albo mi ktoś to naprawdę spitolił, zaprosił do serwisu i powiedział że chętnie mi to poprawią.
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez gadula007 » 17 lipca 2009, 13:00

roosman, po co mój cytat??
Ja pisałem o samym zamku w drzwiach, a Ty o futrynie. Nie widzę zależności. Ja potwierdziłem, że w zamku nie ma regulacji, a Ty, że jest w futrynie.
Tylko tak pytam po co to połączenie, bo mi trochę namieszało w głowie.
gadula007
Signo
Signo

Postprzez roosman » 17 lipca 2009, 13:05

gadula007 napisał(a):Tylko tak pytam po co to połączenie, bo mi trochę namieszało w głowie.
Bo ja zakręcony jak słoik z Nutellą jestem - wcześniej napisałem, że jest jakaś mozliwość regulacji ale nie wiedziałem dokładnie gdzie - jako że nikt inny nie odpisał, postanowiłem dopytać u znawców tematu z marana. Dopytałem, odpowiedź powyżej napisana
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez gadula007 » 17 lipca 2009, 13:08

roosman, OK, wszystko jasne
drobne ale, problem miał Mega, :)
Koniec spamu :x
gadula007
Signo
Signo

Postprzez tatian » 3 grudnia 2009, 15:53

A czy istnieje możliwość regulacji drzwi tak żeby otwierały się i zamykały ciut ciężej? Nie wiem czy zawiasy się wyrobiły czy to coś innego, ale chciałbym żeby drzwi nie otwierały się i nie zamykały tak lekko, bo denerwuje mnie takie majtanie.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez PiterEL » 14 czerwca 2012, 11:01

Chciałem was zapytać czy aby wymontować/wymienić dolny zawias przednich drzwi lewych drzeba rozbierać tapicerke drzwi i wyjmować całą blachę z podnośnikami ? Czy dostęp do wszystkich śrub jest od zewnatrz drzwi miedzy slupkiem a drzwiami ?

Może ktoś przedstawić sposób na wymianę zawiasu dolnego drzwi przednich ? Bo przy czesciowym otwarciu drzwi mozna podnosci i opadaja. Górny zawias wyglada ok, ze ta sruba jest dokrecona tam... Wydaje mi sie ze dolny ma luzy na czesciach tego zawiasu, jakis bolec.
Seat EXEO 2.0 TDI CR 170KM CAHA wersja FR - jest obecnie

Seat LEON 1M 1.9 TDI ASV+BOSCH 216+Turbo ASZ+Eibach Pro Kit+Tomason TN4
157 KM / 348 Nm Powered by BARTPOL/KINGSOFT - był ale sentyment pozostał :)
PiterEL
TopSport
TopSport

Auto: Exeo 2.0 TDI CR
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marcin7x5 » 14 czerwca 2012, 11:38

Nic nie musisz w drzwiach rozbierać. Jedynie co to musisz rozebrać ten caly boczek gdzie masz mocowaną dźwignię od otwierania pokrywy silnika. Opis jest chyba tutaj gdzies na forum.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Regulacja drzwi

Postprzez PiterEL » 14 czerwca 2012, 12:32

A czemu muszę rozebrać ten boczek przy dzwigni otwarcia silnika ?

PiterEL
TopSport
TopSport

Postprzez Barton » 14 czerwca 2012, 15:58

PiterEL napisał(a):A czemu muszę rozebrać ten boczek przy dzwigni otwarcia silnika ?

Bo pewnie pod nim znajdują się śruby montażowe dolnego zawiasu? :-P Jego demontaż jest prosty, odkręcasz 2 śruby od rączki otwierającej klapę, a następnie z wyczuciem pociągasz za boczek. Jest zamocowany na 3 zatrzaskach, strasznie ciężko cokolwiek połamać, także szarp bez większych obaw :wink:
Barton
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez PiterEL » 28 czerwca 2012, 06:44

Boczek to spoko wiem jak sie zdejmuje juz go przerabialem...tylko myslalem ze sruby zawiasu sa os zewnatrz slupka a nie od strony wnetrza auta...

-- 14 cze 2012, o 20:47 --

A jak odkrecic śrubę która widać na pierwszym zdjeciu ? Przez szparę miedzy blotnikiem i drzwiami tak jak zdjecie pokazuje nie wlozy sie raczej nasadki i grzechotki... Od strony miedzy slupkiem i drzwiami tez chyba sie nie da bo przeszkadza zawias sam w sobie...
Obrazek

Obrazek

Zastanawiam sie tez co za sruby sa od strony tego slupka co trzeba od strony raczki od maski rozebrać. Moze opisze ktos dokładnie jak zdemontować zawias a raczej wymienic. Da rade zrobić to w jedna osobe czy trzeba w dwie. Nie wiem czy jakos poprostu podebrzec drzwi od spodu... Czy musze ruszac gorny zawias ? Czy nie odkrecac nic w nim i tylko dolny ? Bo gorny mam ok. Sruba w nim jest dokrecona i tylko dolny ma luz jak drzwi sa delikatnie otwarte do jakby pierwszego ograniczenia. Juz od drugiego ograniczenia luzu nie ma...Drzwi nie da sie bujac gora dol... Prosze o pilna pomoc...

-- 28 cze 2012, o 07:44 --

No to jestem po wymianie zawiasu... Troszkę gimnastyki jest. Napewno trzeba to w dwie osoby zrobic. Opisze może komus się przyda. Na początku odkręcamy śrube górnego zawiasu tą od spodu pod zaślepką(chyba kluczem 6 lub 7). Zdejmujemy rączke otwarcia maski(dwie śruby krzyżak) i boczek plastikowy przy rączcce otwarcia maski( dwie spinki pod plastikiem-poprostu szarpiemy z umiarem od słupka a od progu w górę). Odpinamy pod nim wtyczki wiązki idącej do drzwi i zdejmujemy osłone gumowa miedzy drzwiami i słupkiem. Lekko ciągniemy przewody aby mieć luz( do zdjęcia drzwi). Odkrecamy dwie śruby mocujace zawias dolny do drzwi i zdejmujemy drzwi. Stawiamy je na jakichś kołkach coś miekkiego podkjładając aby sie nie pokaleczyły... Nastepnie od strony auta pod tym plastikiem co zdjelismy odkrecamy jedną srube mocująca zawias a później drugą od zewnątrz widoczną na moich fotkach w poście wyżej. Ta od zewnątrz była u mnie tak dowalona że masakra. Zaznacze że nie dojdzie sie tam raczej żadna grzechotką i ja robiłem to bitem SPLINE i kluczem oczkowym plaskim. Następnie składamy mocując zawias na śrube zewnętrzna na slupku i od wnętrza auta. Nie ma co dokecać mocno bo trzeba później regulować... U mnie było regulowane na nich i na śrubach do drzwi od dolnego zawiasu. Zakładamy drzwi na zawiasy łapiemy śrubami do drzwi i sprawdzamy zamykanie i wszystkie szpary... I korygujemy na zawiasach ( nie na zamku badz tym uchu zamka na slupku). To trzeba wyregulować na zawiasach. Musza sie ładnie schodzić z tylnymi drzwiami... Potem dociągamy śruby na słupku( tą od zewnątrz musiała u mnie jedna osoba dopychać palcem bita miedzy drzwiami a blotnikiem bo inaczej mozna bylo zerwac srube i wtedy to juz po zawodach). Nastepnie dociągnąc śruby do drzwi i wkrecić śrube górnego zawiasu. Oczywiście nasmarujcie sobie dobrym smarem zawias górny oraz dolny. Składamy plastikowy próg i przykrecamy rączkę od maski. To chyba wszystko...

PiterEL
TopSport
TopSport

Postprzez leszekpb » 28 czerwca 2012, 13:34

Witam,
Nie chciałem zakładać nowego tematu na taką głupotę, jednak zastanawia mnie jedna rzecz i chciałem zapytać czy inni mają tak samo a jako, że temat dotyczy drzwi, więc piszę tutaj...
U siebie w Leonie 1M mam taką sytuację, że dźwięk towarzyszący zamykaniu tylnych drzwi (obu) jest zupełnie inny aniżeli przednich. Jeśli do zamknięcia drzwi przednich i tylnych użyję takiej samej siły, tylne hukną jakbym chciał nimi bardzo mocno trzasnąć, tak głucho do tego...
Wiem, że temat jest śmieszny, ale jestem ciekaw czy macie tak samo...??
Pozdro!
leszekpb
Stella +
Stella +

Postprzez chlorek » 28 czerwca 2012, 13:35

leszekpb, drzwi tylne są lżejsze, może z przodu masz maty wygłuszające i stąd inaczej biją.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez Ohapara » 29 czerwca 2012, 13:47

PiterEL napisał(a):No to jestem po wymianie zawiasu... Troszkę gimnastyki jest. Napewno trzeba to w dwie osoby zrobic. Opisze może komus się przyda. Na początku odkręcamy śrube górnego zawiasu tą od spodu pod zaślepką(chyba kluczem 6 lub 7). Zdejmujemy rączke otwarcia maski(dwie śruby krzyżak) i boczek plastikowy przy rączcce otwarcia maski( dwie spinki pod plastikiem-poprostu szarpiemy z umiarem od słupka a od progu w górę). Odpinamy pod nim wtyczki wiązki idącej do drzwi i zdejmujemy osłone gumowa miedzy drzwiami i słupkiem. Lekko ciągniemy przewody aby mieć luz( do zdjęcia drzwi). Odkrecamy dwie śruby mocujace zawias dolny do drzwi i zdejmujemy drzwi. Stawiamy je na jakichś kołkach coś miekkiego podkjładając aby sie nie pokaleczyły... Nastepnie od strony auta pod tym plastikiem co zdjelismy odkrecamy jedną srube mocująca zawias a później drugą od zewnątrz widoczną na moich fotkach w poście wyżej. Ta od zewnątrz była u mnie tak dowalona że masakra. Zaznacze że nie dojdzie sie tam raczej żadna grzechotką i ja robiłem to bitem SPLINE i kluczem oczkowym plaskim. Następnie składamy mocując zawias na śrube zewnętrzna na slupku i od wnętrza auta. Nie ma co dokecać mocno bo trzeba później regulować... U mnie było regulowane na nich i na śrubach do drzwi od dolnego zawiasu. Zakładamy drzwi na zawiasy łapiemy śrubami do drzwi i sprawdzamy zamykanie i wszystkie szpary... I korygujemy na zawiasach ( nie na zamku badz tym uchu zamka na slupku). To trzeba wyregulować na zawiasach. Musza sie ładnie schodzić z tylnymi drzwiami... Potem dociągamy śruby na słupku( tą od zewnątrz musiała u mnie jedna osoba dopychać palcem bita miedzy drzwiami a blotnikiem bo inaczej mozna bylo zerwac srube i wtedy to juz po zawodach). Nastepnie dociągnąc śruby do drzwi i wkrecić śrube górnego zawiasu. Oczywiście nasmarujcie sobie dobrym smarem zawias górny oraz dolny. Składamy plastikowy próg i przykrecamy rączkę od maski. To chyba wszystko...

Brawo :brawo: chyba wreszcie sie za to zabiorę, dzieki za poradnik :-) rozumiem, ze luzu na drzwiach juz nie ma? ciezka byla regulacja , zeby drzwi spasowac?

leszekpb napisał(a):do zamknięcia drzwi przednich i tylnych użyję takiej samej siły, tylne hukną jakbym chciał nimi bardzo mocno trzasnąć, tak głucho do tego...

mam tak samo, chyba ten "typ" tak ma
Obrazek
Ohapara
Sport
Sport

Auto: STefan

Postprzez PiterEL » 29 czerwca 2012, 15:40

Regulacja calkiem spoko napewno nie ruszalem zamka i ucha od zamka na slupku...

PiterEL
TopSport
TopSport

Postprzez motyka8 » 29 czerwca 2012, 21:58

A co sie wyrabia w tym zawiasie ze trzeba wymienic? Nie mozna tego jakos naprawic?
motyka8
Sport
Sport

Auto: leon ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez PiterEL » 29 czerwca 2012, 22:00

Niestety nie da sie. Wyrabia sie jakby taka tuleja trzpien, nie wiem jak opisac i nie ma jak pokazac. Ja zobaczylem jak mialem zdjety zawias...

PiterEL
TopSport
TopSport

Postprzez motyka8 » 29 czerwca 2012, 22:02

Jaki koszt takiego zawiasu bo pewnie musze taki nabyc
motyka8
Sport
Sport

Postprzez PiterEL » 29 czerwca 2012, 22:04

ja dalem 30zl plus wysylka oczywiscie uzywka w moim kolorze z anglika.... Nowy 280zl plus malowanie.

PiterEL
TopSport
TopSport

Postprzez Wrobel » 2 września 2012, 16:17

Nie będę zakładał drugiego podobnego tematu... może tutaj ktoś podpowie. :-)

drzwi pasażera, tak jakby źle spasowane (góra odstaje, dół za mocno dociągnięty)
oto zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

da się to poprawić? jak tak to którymi śrubami? :-)
Wrobel
Stella
Stella

Auto: Toledo

Postprzez PiterEL » 2 września 2012, 18:09

Na zawiasach gornym i dolnym...

PiterEL
TopSport
TopSport

Postprzez motyka8 » 3 grudnia 2012, 23:06

Czy taki zawias pasuje do leona??? http://moto.allegro.pl/zawiasy-drzwi-le ... 04375.html Od jakich samochodow jest wspolwymienny??? Czy przy zuzytum zawiasie jest wyczuwalny luz jak w starym maluchu bo drzwi w aucie mi opadly a luzu niema???
motyka8
Sport
Sport

Postprzez PiterEL » 3 grudnia 2012, 23:11

Taki pasuje z tego co pamietam ale niech inni potwierdza...

PiterEL
TopSport
TopSport

Postprzez RafRoo » 1 stycznia 2015, 23:03

Ja dziś również przerabiałem wymianę zawiasów od strony kierowcy. Trzeba używać samego bita plus płaska oczkowa grzechotka. Górny zawisa polecam rozkręcić i wymienić tę część pracującą, od strony drzwi zamiast pruć się do niego od wew. przy desce. Dolny zawias od wewnątrz w miarę łatwo się odkręca po odkręceniu cięgna otwierania klapy i zdjęciu czarnego plastiku.

Zdecydowanie polecam brać zawiasy z anglika - lewe drzwi kierowcy które wiadomo u nas najczęściej pracują w angliku to strona pasażera i można trafić dużo mniej wyrobione ;)) No i można trafić pod kolor (trzeba znać kod lakieru z wlepki z bagażnika lub VIN-u ) a wtedy to już w ogóle bajka.
DIESEL kopci, DIESEL czadzi, DIESEL nigdy Cię nie zdradzi!
Obrazek
RafRoo
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez Szat231 » 17 sierpnia 2015, 17:51

Witam serdecznie, mam pytanie czy ktoś wie gdzie można dostać zawias górny do lewych drzwi kierowcy? Dodam że zależy mi na nowym zawiasie ( o ile to w ogóle realne ). Szukałem na allegro ale tam w większości używane a na oko nie potrafię ocenić czy się do czegoś nada ten zawias... Ewentualnie po jakich samochodach szukać ?

edit

Czy to będzie pasować ?

Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/zawias-drzwi-passat-b5-1997-2002-gorny-lewy-i4960052067.html
Szat231
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I 2005 r.

Postprzez marcin7x5 » 24 sierpnia 2015, 18:01

Jeżeli nowy to tylko w aso.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez lucasnufc » 15 kwietnia 2016, 11:55

Opadły mi drzwi od strony kierowcy. Jest luz prawdopodobnie na górnym zawiasie. Wie ktos może co dokładnie mogło sie wyrobic w górnym zawiasie? Kupiłem nowy zawias i zastanawiam sie czy wymiana samej te części która przykręcona jest do drzwi pomoże i czy da rade to wymienić bez zdejmowania drzwi. Mam leona 1p ale nie chce zakładać nowego tematu
lucasnufc
Sport
Sport

Auto: seat LEON
Silnik: BXE 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne