Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wycieraczki - nie da się wyłączyć

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Wycieraczki - nie da się wyłączyć

Postprzez Tomekm_ 86 » 2 kwietnia 2013, 14:47

Bodzio232 Dziękuje za pomoc :wink:
Był Golf II 1.6 LPG '90r.
Było Audi A3 1.8 T '98r.
Jest Seat Leon 1.9TDI 4X4 '02r. :)
Tomekm_ 86
Signo
Signo

Auto: Seat Leon Cupra 4
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Postprzez Kamil000m » 30 sierpnia 2013, 12:38

Hej! Mam małe pytanie odnośnie usterki moich wycieraczek. Wycieraczki nie zatrzymują się na dole jak powinny ;/ tylko od 3 do 15 cm wyżej lub nie chcą sie wgl wyłączyć ;/ Czy powinienem wymienić silniczek wycieraczek? pozdrawiam
Kamil000m
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: ALH 1.9

Postprzez bodzio232 » 1 września 2013, 09:15

a wycieraczki chodzą z oporem powoli czy normalnie? może masz tulejki w mechanizmie zapieczone
bodzio232
Sport
Sport

Auto: LEON 1M Haldex
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez koko1987 » 2 września 2013, 00:11

krańcówka w silniczku
koko1987
Stella
Stella

Auto: leon ARL

Postprzez Kamil000m » 4 września 2013, 14:36

wycieraczki chodziły normalnie, tylko zatrzymywały się w dziwnych miejscach i czasem nie chciały się zatrzymać;/ byłem z tym u mechanika , podobno moduł 377 do wymiany
Kamil000m
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: ALH 1.9

Postprzez zumba » 4 września 2013, 15:41

Rozbierasz i zmieniasz płytkę stykową przekaźnika, u mnie pomogło była wypalona mikro dziurka i nie łączyło dobrze.
zumba
Signo
Signo

Auto: Leon I

Postprzez marttin87 » 8 września 2013, 18:17

Witam mam podobny problem jest czujnik deszczu wymieniłem już silniczek wycieraczki i dalej nic, znalazłem ten przekaźnik 192 rozebrałem i jeden styk był trochę czarny przypalony przeczyściłem i czekam na deszcz bo u mnie było tak że włączyłem na czasowe i jak zaczęły działać to nie mogłem wyłączyć jak dałem tylko sygnał to już cały czas chodziły musiałem kluczykiem w odpowiedniej chwili wyłączyć zapłon
marttin87
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez markus312 » 15 stycznia 2014, 13:24

To ja też pochwalę się nowym przekaźnikiem od wycieraczek. Objawy:

- sporadyczne nie załączanie się w ogóle wycieraczek przednich po naciśnięciu manetki
- zatrzymywanie się za wycieraczek 3 cm za wysoko od fabrycznego "miejsca spoczynku"
- po naciśnięciu manetki 1 raz wycieraczki latały z 8 razy po szybie

Posiadam w aucie czujnik deszczu, zatem powinienem zastosować 1J0955531A (192), jednak czujnik deszczu nie do końca działał tak jak chciałem więc postanowiłem zakupić przekaźnik do wersji bez czujnika 4B0955531C (377). Po wymianie przekaźnika wszystkie objawy ustały, wszystko pięknie działa :-D
markus312
Sport
Sport

Auto: Leon 1M2

Postprzez Ufo » 15 stycznia 2014, 13:32

a czujnik deszczu działa na tym, przekaźniku
markus312 napisał(a): 4B0955531C (377

?
-Piłeś?? Nie jedź!!
-Nie jedziesz to możesz się napić!

Moja Furmanka-> viewtopic.php?f=32&t=38119 Obrazek
Ufo
TopSport
TopSport

Auto: Leon 1M

Postprzez markus312 » 15 stycznia 2014, 13:37

Nie ufo22222, teraz mam wycieraczki czasowe bo tak jak napisałem czujnik deszczu nie zawsze reagował kiedy tego potrzebowałem zatem funkcja dezaktywowana :-) Tak informacyjnie jeszcze, jeśli ktoś posiada spryskiwacze reflektorów a nie chce mieć czujnika deszczu to powinien zastosować 4B0955531C (389).
markus312
Sport
Sport

Postprzez DzieX » 15 stycznia 2014, 16:53

377 - zwykły
389 - spryski świateł
192 - spryski świateł, czujnik
SEAT Toledo .:R32 4x4 DSG facebook blog | SEAT Leon
DzieX
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M V6 BHE
Silnik: benzyna inny

Postprzez markus312 » 15 stycznia 2014, 18:13

DzieX napisał(a):377 - zwykły
389 - spryski świateł
192 - spryski świateł, czujnik

To samo napisałem post wyżej :-)
markus312
Sport
Sport

Postprzez ScoobyDoo » 28 stycznia 2014, 12:06

Witam panowie . Przyszła zima i Leonik zaczął się na mnie obrażać.
Mój problem polega na tym że po uruchomieniu wycieraczek po dłuższym postoju na minusowej temperaturze przednie wycieraczki zatrzymały się w połowie szyby i to z dużym oporem. Ręcznie przeciągnąłem je do pozycji wyjściowej i przestały działać. Nie słychać nawet pracującego silniczka. Pytanie czy to może być kwestia przekaźnika, bezpiecznika czy silniczka?
Druga sprawa być może powiązana , włączając manetkę na spryskiwacz przód lub tył włącza się tylna wycieraczka :|

Miał ktoś podobny problem lub doradzi coś?
ScoobyDoo
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez misiekbig » 28 stycznia 2014, 21:11

Musisz rozebrać mechanizmi przesmarować wszystko, miałem to samo w tamtym roku, roboty na jakieś 1,5 godz. Po całej operacji wycieraczki jak chodzą jak nowe. Tu masz troche pomocy z TCP http://www.toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=431
misiekbig
Stella +
Stella +

Auto: toledo
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez ScoobyDoo » 29 stycznia 2014, 12:05

Dzięki kolego , zastanawia mnie tylko fakt czy na przekaźniku coś nie jest walnięte i pomimo tej akcji regeneracji przy wlaczeniu sprysków nadal bedzie działała tylko tylnia wycieraczka.
ScoobyDoo
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez misiekbig » 29 stycznia 2014, 20:53

Bedziesz musiał to sprawdzić i może jeszcze dżwignie bo może w niej coś jest nie tak.
misiekbig
Stella +
Stella +

Auto: toledo
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Zenwalk » 17 grudnia 2014, 17:04

Hej. Co musze zdemontowac zeby dostac sie do przekaznika 377?
Zenwalk
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez Axee » 18 grudnia 2014, 00:18

Zenwalk, klapke boczna bezpiecznikow i oslone pod kierownica, 4 sruby z boku pod klapka, 3 sruby pod kierownica, gora przy kierownicy na 2 zatrzaskach, nalezy wyciagnac kluczyk przed ich rwaniem.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Zenwalk » 13 lutego 2015, 13:03

Dwa pytania. Rozumiem ze niezbedne jest odkrecenie tej plastikowej, szarej osłony pod kolumna kierownicy? Jaki klucz bedzie mi potrzebny do odkrecenia kierownicy?
Zenwalk
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez [gypsymh] » 13 lutego 2015, 13:25

Nie potrzebujesz demontować kierownicy. Wystarczy rozebrać tyle co napisał kolegaAxee Do tego wypinasz kostki od regulacji świateł i pokrętła i robi się pełno miejsca.
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M

Postprzez Tuchola_BDG » 13 lutego 2015, 13:26

Kierownica jest przykręcona na śrubę spline m12, ewentualnie można użyć torxa o rozmiarze chyba 50, nie pamiętam dokładnie. Najlepiej jak w dziale download poszukasz instrukcji montażu tempomatu, albo na forum tematu o wymianie manetki kierunków, w jednym i drugim temacie masz wszystko ładnie opisane co trzeba zrobić by dobrać się do manetek.
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Grzejnik » 13 sierpnia 2018, 20:51

Witam serdecznie,

Mam problem z moim Leonem 1M1, a konkretnie z tylną wycieraczką. Chodzi o to, że cały czas pracuje gdy tylko przekręcę zapłon mino, na manetce jest wyłączona.
Dodam że pracuje mimo wyciągniętego przekaźnika (377) i odłączonej manetki (przełącznik zespolony). Wymontowałem silnik i sprawdziłem styki oraz poprawiłem luty dla pewności. Sprawdziłem również wiązkę, która idzie do kostki w bagażniku i wszystko jest w porządku. Na kostce od silnika wycieraczek na pierwszym pinie jest ok. 11,5V a pozostałe trzy 0. Po uruchomieniu manetki w tryb pracy wycieraczki na pierwszym pinie jest 11,5V a na pozostałych 1,5V. Dodam jeszcze, że spryskiwacz tylnej szyby działa poprawnie a krańcówka w klapie również działa bo na desce rozdzielczej pali się odpowiednia kontrolka.
Proszę o pomoc bo szału już dostaje.
Grzejnik
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Seat Leon 1M1
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Axee » 16 sierpnia 2018, 19:19

Hey!
Aby wyłaczyc tymczasowo tylna wycieraczke wypnij z silnika wtyczke, albo wyciagnij bezpiecznik nr 27 z boku deski.

We wtyczce silnika sa 4 styki:
1 - GND masa (brazowy)
2 - WW/53c sterowanie (zielono-czerwony)
3 - INT/Wiper sterowanie (zielono-bialy)
4 - 15 napiecie +12V po zaplonie (czarno-brazowy)

Zasadniczo w grupie VW sterowanie wycieraczki tylnej jest realizowane na 2 przewodach i ma 3 funkcje: 1. Spryskiwacz przedni, 2. spryskiwacz tylny, 3. wlaczenie wycieraczki tylnej (stale lub czasowe).

Zakladamy ze masa i +12V po zaplonie na tylnej wycieraczce sa obecne.

Gdy manetka jest w pozycji 0 na styki 2. i 3. nie jest podawana masa, ani +12V. Pomiedzy stykami wystepuje tylko rezystancja uzwojen silniczka pompki spryskiwacza.
Gdy manetke pociagniemy do siebie na styk 2. podane jest +12V, a na styk 3. masa, powoduje to wlaczenie silniczka pompki w kierunku przednim. Ruch wycieraczek przednich realizowany jest przez przekaznik wycieraczek.
Gdy manetke odepchniemy na pozycje raz od siebie na styk 2. podawana jest masa, na styk 3. nic nie jest podawane, powoduje to prace wycieraczki tylnej.
Gdy manetke odepchniemy na pozycje dwa od siebie na styk 2. podawana jest masa, na styk 3. podawane jest +12V, powoduje to wlaczenie silniczka pompki w kierunku tylnym, jak i prace wycieraczki tylnej.

Zatem styki 2. i 3. sa przedluzeniem stykow silniczka dwukierunkowego pompki spryskiwacza (przedniego i tylnego).
Praca tylnej wycieraczki i spryskiwacza steruje manetka, a nie przekaznik wycieraczek.

Jesli tylna wycieraczka pracuje caly czas, a jej uklad sterujacy nie jest uszkodzony, manetka nie jest uszkodzona, to prawdopodobnie przetarl sie przewod od styku 2. i przywiera gdzies do masy.
Manetka wycieraczek na 0, odpinamy wtyczke od silniczka tylnej wycieraczki, zaplon wlaczony, kontrolka pomiedzy styk 4. i 2. jesli swieci to przywarcie przewodu ze styku 2. do masy.
Jesli nie swieci, to wlaczamy manetke na raz od siebie i powinna swiecic.
Kontrolka pomiedzy styki 2. i 3. manetka raz do siebie lub dwa od siebie kontrolka powinna swiecic, a spryski przedni i tylny pracowac.

Mozesz sprobowac zakleic waskim paskiem tasmy izolacyjnej styki 2. i 3. wlozyc wtyczke i wlaczyc zaplon. Jesli wycieraczka chodzi tylko na masie i +12V tzn. jest uszkodzona, albo elektrycznie uklad sterujacy, albo mechanicznie mechanizm powrotu wycieraczki w pozycje krancowa.

Jak jest u Ciebie? Pozdro Ax!

Grzejnik napisał(a):Witam serdecznie,

Mam problem z moim Leonem 1M1, a konkretnie z tylną wycieraczką. Chodzi o to, że cały czas pracuje gdy tylko przekręcę zapłon mino, na manetce jest wyłączona.
Dodam że pracuje mimo wyciągniętego przekaźnika (377) i odłączonej manetki (przełącznik zespolony). Wymontowałem silnik i sprawdziłem styki oraz poprawiłem luty dla pewności. Sprawdziłem również wiązkę, która idzie do kostki w bagażniku i wszystko jest w porządku. Na kostce od silnika wycieraczek na pierwszym pinie jest ok. 11,5V a pozostałe trzy 0. Po uruchomieniu manetki w tryb pracy wycieraczki na pierwszym pinie jest 11,5V a na pozostałych 1,5V. Dodam jeszcze, że spryskiwacz tylnej szyby działa poprawnie a krańcówka w klapie również działa bo na desce rozdzielczej pali się odpowiednia kontrolka.
Proszę o pomoc bo szału już dostaje.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Tomix1987 » 2 lipca 2019, 17:02

Witam odkopie temat. Niech mi ktos powie gdzie sie znajduje przekaznik wycieraczek w seat leon 2 rozerbrale. Oslone pod kierownica i nie widze tego
Tomix1987
Stella
Stella

Auto: Seat leon 2

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne