Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
a jak miałeśkornat napisał(a):Ja nie mam EGR to z ogrzewaniem na 20-21*C i dwie kreski osiągam po ok. 10-12km
yogger napisał(a): (...) czyli taki mały remont silnika
misiekN21 napisał(a):Witam , mam pytanie odnośnie temperatury silnika po ilu km silnik złapie 90stopni jak na zewnątrz jest -8stopnia. Ponieważ ja mam leona 1.9tdi 110km ASV i w tej temperaturze - 8 nie mogę wcale złapać 90 , a wąż dolny od termostatu zimny jedynie ten górny jest ciepławy. Na wskaźniku pokazuje tak pośrodku miedzy 60 a 90 stopni ( tak ok.75-80 ) . Nawiew mam nastawiony na 19,5 stopnia i tak ze 3-4kreski.
hmm..a od jakiej SKODY brałeś ten termostatTracer2 napisał(a): Pewnie Ci termosta przepuszcza. Mnie tak czy siak ASV rozgrzewa się do 90 stopni i jak je złapie to trzyma.
Termostat ze sklepu Skody.
misiekN21 napisał(a):a jak miałeśto jak długo Ci się grzał
?
misiekN21 napisał(a):hmm..a od jakiej SKODY brałeś ten termostatTracer2 napisał(a): Pewnie Ci termosta przepuszcza. Mnie tak czy siak ASV rozgrzewa się do 90 stopni i jak je złapie to trzyma.
Termostat ze sklepu Skody.ile Cie kosztowało ? Ja również mam świece do pogrzewania ale jak by przepuszczał termostat to by ten dolny wąż był ciepławy , a jest lodowaty. Nawet jak zbliżyłem się pod około 90 stopni to wąż lodowaty . A jest to możliwe żeby leciutko przepuszczał a wąż by był zimny
ok .dzięki , napiszę jak będę po .Tracer2 napisał(a):No niestety w ASV termostat jest nisko.
misiekN21 napisał(a):oryginał czyli jakiej firmy
ok ok .. dzięki , chyba sobie wymienię cały płyn to już nie majątek a mam dynagel2000.kornat napisał(a):misiekN21 napisał(a):oryginał czyli jakiej firmy
Oryginał był pakowany Berh. Jak będziesz sam wymieniał warto dokupić trochę płynu/koncentratu na dolewkę bo z pół litra może braknąć
misiekN21 napisał(a):a jak miałeśkornat napisał(a):Ja nie mam EGR to z ogrzewaniem na 20-21*C i dwie kreski osiągam po ok. 10-12kmto jak długo Ci się grzał
? bo teraz przy tych mrozach nie osiągam 90stopni , jedynie jak tak ostrzej pojeżdżę tak się troszkę zbliżę pod 90 ale przestane tak szalej i temp idzie do 75... Może być coś walnięte
czy tak maja TDi w zimie .
dovii napisał(a):i ewentualnie pytanie gdzie szukać go stojąc przodem do silnika w 1.9tdi AHF??
Ja EGR nigdy nie ruszałem , także powinien być nie zaślepiony. Dzisiaj kupiłem termostat w salonie VW i płyn jutro wymiana i się okażę .bzyniu28 napisał(a): Ja kolego miałem to samo też przy ASV, po wymianie termostatu wszystko wróciło do normy, tzn długo się grzeje ale to przez zaślepiony EGR
misiekN21 napisał(a):Ja EGR nigdy nie ruszałem , także powinien być nie zaślepiony.
Mati16 napisał(a):To raczej chyba norma ze diesel się dłużej nagrzewa w zimie.
Mati16 napisał(a):wczesniej benzynke to szybciej temp lapala.
mrówa napisał(a):Spotkał ktoś się juz z tym problemem ?
mrówa napisał(a):U mnie znowu bardzo ładnie łapie temperature do 90, ale tylko w trakcie jazdy. Wystarczy że stanę na światłach i temperatura leci w dół... a ogrzewanie jest co raz słabsze. Na postoju po odpaleniu silnika wskazówka temperatury bedzie ciągle leżała...nawet po godzinie ciągłej pracy. Nie jest to problem tylko w zime ale w lato tak samo.
Spotkał ktoś się juz z tym problemem ?
bzyniu28 napisał(a):A termostat wymieniałeś?
Jestem po wymianie termostatu , na dzień dzisiejszy jest dużo lepiej. Jeszcze zobaczę jutro z rana , ale dzisiaj przy -10stopni i po przejechaniu ok.6-7km i wskazówka na 90stopni i trzymała a na temperatura w samochodzie ustawiona na 22 i na 4kreskach. DZIĘKI panowieTracer2 napisał(a):Pewnie Ci termosta przepuszcza...
kurex napisał(a):bzyniu28 napisał(a):A termostat wymieniałeś?
Termostat. ? a to raczej nie grzałby wogóle skoro termostat uszkodzony. ?
kurex napisał(a):bzyniu28 napisał(a):A termostat wymieniałeś?
mrówa napisał(a):kurex napisał(a):bzyniu28 napisał(a):A termostat wymieniałeś?
Termostat wymieniłem na oryginalny z ASO i nowy płyn.
Dziwne bo w innych autach nawet na postoju wskazówka temperatury powoli rośnie do 90 stopni po czym włącza sie wentylator, mi nawet nie drgnie w lato... dopiero idzie w góre jak silnik ma obciążenie...czyli smigam
Mietek1502 napisał(a):Jaki termostat polecacie?
bobo napisał(a):sprężyna wchodzi w blok silnika?
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości