Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.2 TSI dziwny dźwięk przy rozruchu silnika.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.2 TSI dziwny dźwięk przy rozruchu silnika.

Postprzez TomTG » 19 listopada 2013, 11:42

Witam. Mam pewien problem. Mianowicie od jakiegoś roku (Leon na 3 lata) słyszę przy rozruchu silnika pewien dziwny dzwięk. Trwa on może z 1 sekundę, dwie i znika. Dzwięk trudny do opisania ; chyba można go okreslić jako lekko metaliczny, "szorstki" jakby chrobotanie. Pojawia się on zaraz po uruchomieniu silnika i potem bezpowrotnie znika, aż do następnego rozruchu silnika. Jesli silnik jest ciepły to praktycznie nie występuje to zjawisko, a nasila się na zasadzie: im auto dłużej stoi nie ruszane tym pewniejsze że zachrobocze przy rozruchu. Ale nie ma ścisłej reguły. Raz jest raz go nie ma (na zimnym silniku).
Czy mam się czegoś obawiać?.... bo postraszył mnie pewien mechanik (u którego robiłem okresową wymianę oleju i filtrów) że może dojść do zniszczenia silnika - zabrzmiało groźnie... :|
Dodam, że podobne zjawisko występowało w mojej Astrze II, które to zjawisko komlpetnie zbagatelizowałem (za namową serwisu) i zrobiwszy 160 tys. km autko sprzedałem ze sprawnym silnikiem :wink:
Jesli ktoś coś wie będę wdzięczny za opinie.
TomTG
Stella
Stella

Auto: Leon II 1.2TSI

Reklama

Re: 1.2 TSI dziwny dźwięk przy rozruchu silnika.

Postprzez marcin7x5 » 19 listopada 2013, 12:52

W silnikach TSI lubia siadać tzw wariatory rozrządu co w konsekwencji może prowadzić do kolizji tłoka z zaworami. Poczytaj sobie o tym szczególnie w silnikach 1,4 to wystepowało i objawiało się to własnie takim metalicznym chrobotaniem po rozruchu zimnego silnika. Koszt naprawy niemały bo ok 3000zł.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez stefdeath » 22 listopada 2013, 09:24

standard silnikach tsi - poczytaj sobie te tematy co prawda dotyczą 1.4 ale w 1.2 jest podobnie
http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=2 ... &start=150
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=44276
stefdeath
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: CJSA
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez sylwek12 » 10 stycznia 2014, 10:28

Miałem takie same objawy. W ASO wymienili mi łańcuch rozrządu i napinacz łańcucha. Od tego momentu problem zniknął. Nadmieniam, że wymianę dokonali w maju i do dzisiaj jest OK :D .
Sylwek12
sylwek12
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2 1,2 TSI

Postprzez rodzyn889 » 10 stycznia 2014, 11:11

jeżeli po nocy na zimnym silniku "zgrzy" nie trwa dłużej niż 5sekund ASO nie ma podstaw do naprawy na gwarancji lub partycypacji w kosztach, za hajs mogą wymienić łańcuch i oczywiście napinacz. Pojawia się to dlatego, ze olej schodzi po nocy i zanim dotrze do góry silnika do sobie zgrzytnie :)

Miałem wiele przypadków, ze pompa oleju była nie wydajna w pierwszych sekundach i dlatego uszkadzał się napinacz itp
rodzyn889
Sport
Sport

Auto: LEON FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez srebrnyas » 10 stycznia 2014, 22:20

sylwek12 napisał(a):Miałem takie same objawy. W ASO wymienili mi łańcuch rozrządu i napinacz łańcucha. Od tego momentu problem zniknął. Nadmieniam, że wymianę dokonali w maju i do dzisiaj jest OK :D .

Może być i w maju. W tym przypadku okres użytkowania nie ma większego znaczenia... tylko przebieg.
Piszcie Panowie przy jakich przebiegach pojawiły się objawy - od nowości do wystąpienia objawów lub od ostatniej naprawy.
srebrnyas
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez jerzynh » 25 lutego 2014, 08:47

Witam

Ja mam pytanie właśnie dotyczące rozrządu. Posiadam Leona II 1.2 TSI i mam 45tys przebiegu mam podobne objawy i myslę że pora wymienić rozrząd na wszelki wypadek.

Mieszkam w Krakowie czy zna ktoś mechanika, który zrobiłby to sprawnie i w miarę cenowo w Krakowie lub okolicach ?
jerzynh
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez Cristobal » 8 marca 2014, 23:33

Panowie u mnie przy rozruchu też jest taki dziwny rechot spod pokrywy rozrządu. Obecnie przepycham się z Iberią w sprawie usunięcia usterki w ramach gwaracnji 5&more. Na dodatek dzisiaj coś klękło i na desce zrobiło się pomarańczowo a na FIS wywaliło komunikat SERVIS. :evil: :evil: :evil: :evil: silnik nie pracuje na wszystkie garnki, podejrzewam że się rozrząd przestawił.
SEAT LEON '11 1.2 TSI COPA BLACK PHANTOM
Cristobal
Sport
Sport

Auto: SEAT Leon 1P
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez stashekcn » 9 marca 2014, 18:22

Nie piszcie bajek ze rozrząd 3 tyś... Mnie w 1.4 TSI wyszedł 1500zł na markowych częściach FAI
stashekcn
Signo
Signo

Auto: Leon 1P BWA
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez TomTG » 18 marca 2014, 11:42

Dziękuje wszystkim za posty. Od tamtego czasu byłem z tym problemem w trzech miejscach : dwóch mechaników "prywatnych" i w ASO SEAT Pro-Moto w Katowicach. Każdy z mechaników poza ASO stwierdził, że to oczywiście rozrząd, napinacz itp., ale jeden z nich mówił, że można z tym jeździć a drugi, że natychmiast do wymiany za ok. 3 tyś zeta. W ASO tez potwierdzili, że to rozrząd, że ten typ tak ma, że nawet niektóre nowe auta na salonie z TSI tak mają i że można z tym jeździć i dopiero jak zacznie łańcuch przez dłuższy czas "walić " to dopiero wtedy do wymiany. Niestety mój Leonek jest po gwarancji więc zrobią to odpłatnie za 1500 zł. Wniosek z tego taki, że dalej nie wiem co robić... :| z jednej strony nie szczypie mnie wywalić 1500 zeta za wyminę a z drugiej strony świadomość, że jak przeskoczy łańcuszek...
Jedno jest dla mnie pewne: jest to mój pierwszy i ostatni samochód ze stajni VW. Jest to ewidentnie błąd konstrukcyjny silnika i szanująca się firma powinna swoim klientom nieodpłatnie to naprawić, albo uprzedać przy zakupie, że po 30 tyś km będą musieli wymieniać rozrząd... :-D paranoja normalnie. Jak można świadomie produkować i sprzedawać samochody z poważną wadą konstrukcyjną silnika i udawać, że wszystko jest ok.? A po gwarancji mieć klienta w d... ? Straciłem cały szacunek dla VW :bije:
TomTG
Stella
Stella

Postprzez Cristobal » 18 marca 2014, 11:54

Wymień ten łańcuch. Miałem to samo do tego stopnia że rozrząd przeskoczył. Nowy łańcuch jest zupełnie inny. Wydaje się być jakiś masywniejszy. Nie musisz go wymieniać w Aso. Będzie wtedy taniej.
Cristobal
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 18 marca 2014, 20:36

TomTG napisał(a):Dziękuje wszystkim za posty. Od tamtego czasu byłem z tym problemem w trzech miejscach : dwóch mechaników "prywatnych" i w ASO SEAT Pro-Moto w Katowicach. Każdy z mechaników poza ASO stwierdził, że to oczywiście rozrząd, napinacz itp., ale jeden z nich mówił, że można z tym jeździć a drugi, że natychmiast do wymiany za ok. 3 tyś zeta. W ASO tez potwierdzili, że to rozrząd, że ten typ tak ma, że nawet niektóre nowe auta na salonie z TSI tak mają i że można z tym jeździć i dopiero jak zacznie łańcuch przez dłuższy czas "walić " to dopiero wtedy do wymiany. Niestety mój Leonek jest po gwarancji więc zrobią to odpłatnie za 1500 zł. Wniosek z tego taki, że dalej nie wiem co robić... :| z jednej strony nie szczypie mnie wywalić 1500 zeta za wyminę a z drugiej strony świadomość, że jak przeskoczy łańcuszek...
Jedno jest dla mnie pewne: jest to mój pierwszy i ostatni samochód ze stajni VW. Jest to ewidentnie błąd konstrukcyjny silnika i szanująca się firma powinna swoim klientom nieodpłatnie to naprawić, albo uprzedać przy zakupie, że po 30 tyś km będą musieli wymieniać rozrząd... :-D paranoja normalnie. Jak można świadomie produkować i sprzedawać samochody z poważną wadą konstrukcyjną silnika i udawać, że wszystko jest ok.? A po gwarancji mieć klienta w d... ? Straciłem cały szacunek dla VW :bije:

Podaj info o aucie Vin, nr handlowy rok itd to Ci wyślę szczegółową instrukcję wymiany rozrządu i zaoszczędzisz kupę kasy.
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez TeddyBB » 18 marca 2014, 21:23

RedBool napisał(a):Jedno jest dla mnie pewne: jest to mój pierwszy i ostatni samochód ze stajni VW.
Straciłem cały szacunek dla VW

O jejku, nie dramatyzuj. Następnym razem kup auto z silnikiem o większej pojemności (benzyna). Te małe silniczki z turbo są po prostu przesilone. Konstruktorzy wkładają w nie słabsze elementy no bo silnik słabszy to po co dawać mocniejsze / cięższe / droższe. Tylko że taki silnik większość czasu pracuje na wyżynach swoich możliwości co negatywnie odbija się na trwałości. Poza tym oni się dopiero uczą robić mniejsze silniki, 5 lat temu nie było w VW czegoś takiego jak silnik 1.2 turbo (poprawcie mnie jeśli się mylę).

Jasne, np. mój silnik też nie jest bez wad (np. popychacz pompy paliwa). Ale można z tym żyć. Z silnikami od VW przynajmniej wiadomo na co uważać bo dużo osób je posiada w swoich VW, Skodach, Audi czy Seatach. Duża dostępność części (nowych i ze szrotów), obeznanie mechaników (mniejsza szansa że spier..) , dostępność programów takich jak ETKA, ELSA, VCDS.

Ja wiem, że moje następne auto będzie również z grupy VAG, z silnikiem benzynowym o pojemności 1.8 lub większej.
Red line once a day keeps the carbon away.
TeddyBB
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez TomTG » 18 marca 2014, 22:00

RedBool napisał(a):Podaj info o aucie Vin, nr handlowy rok itd to Ci wyślę szczegółową instrukcję wymiany rozrządu i zaoszczędzisz kupę kasy.

Bardzo Ci dziękuje kolego RedBool, ale naprawdę nie czuje się na siłach grzebać w silniku. Naprawdę. To min. dla tego kupiłem nowy samochód naiwnie sądząc, że w nowym to tylko lać paliwko i w trasę.

-- 18 marca 2014, 23:00 --

No TeddyBB szacun za poczucie humoru. Masz rację co się tam będę przejmować, że po 30 tyś km muszę na własny koszt wymienić rozrząd bo konstruktorzy VW się dopiero uczą, biedaczki (tylko czy się kiedyś nauczą :-P ). A jak łańcuszek przeskoczy to sobie kupie nowy silniczek... drobnostka z którą można ( :?: ) żyć.
TeddyBB ja nawet nie mam żalu o wadę konstrukcyjną, bo to może zdarzyć się każdemu, ale o podejście do klienta o którym pisałem wyżej. Po takim potraktowaniu sprawy przez producenta straciłem całkowicie zaufanie do marki VW/SEAT. Poważny, szanujący siebie i klientów koncern przyznał by się do błędu i w ramach akcji serwisowej winien swój błąd naprawić... a że błędy kosztują... to nie moja wina. Po takim postawieniu sprawy znów mógłbym kiedyś kupić auto z ich logiem.
TomTG
Stella
Stella

Postprzez Gecon » 18 marca 2014, 22:07

TomTG napisał(a):Bardzo Ci dziękuje kolego RedBool, ale naprawdę nie czuje się na siłach grzebać w silniku. Naprawdę. To min. dla tego kupiłem nowy samochód naiwnie sądząc, że w nowym to tylko lać paliwko i w trasę.

Podaj kod silnika rok i typ handlowy to postaram się Ci chociaż podać ceny części, będziesz miał chociaż orientacje w cenach i podczas naprawy nie dasz się naciągnąć złodziejom
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez TeddyBB » 18 marca 2014, 22:14

Uczą się wszyscy, zgodnie z modą na downsizing. Jedynie chyba mazda ostatnio nie poszła tą drogą. Nie no rozumiem twój ból, dajesz tyle kasy za nowe auto z salonu, dbasz o nie a tu taki ch..

A do tej pory serwisowałeś w ASO? Oni mają taką furtkę że nawet po gwarancji (rok, dwa) w ramach "dobrej woli" mogą ci to zrobić - dadzą części a tylko za robotę zapłacisz, jakoś tak. Jak w Pro-moto nie pójdą na ustępstwa to próbuj w KOMOT. A jak nie dadzą żadnych zniżek to popytałbym czy by ci w CompSport sprawdzili / naprawili.
TeddyBB
Sport
Sport

Postprzez Cristobal » 18 marca 2014, 22:43

Koszt łancucha i napinacza w Aso to trzy setki.
Cristobal
Sport
Sport

Postprzez TeddyBB » 18 marca 2014, 22:50

Cristobal napisał(a):Koszt łancucha i napinacza w Aso to trzy setki.

I to cały koszt części? No kur.. to o czym my tu wogóle dyskutujemy.
TeddyBB
Sport
Sport

Postprzez Cristobal » 19 marca 2014, 16:13

Sam w szoku byłem. Co prawda nie płaciłem za to, bo ASO usunęło usterkę w ramach gwarancji 5&more ale z ciekawości zapytałem o cenę tych podzespołów. Jako że w Aso mam kolegę, to skorzystałem z okazji i pooglądałem sobie rozebraną górę silnika w innym LEO ale też 1.2 TSI i o zgrozo, w rowerze mam grubszy łańcuch niż ten co jest w rozrządzie. Koła zębate? Podejrzewam, że większe zęby mają koła pasowe w rozrządzie z paskiem :evil:
Cristobal
Sport
Sport

Postprzez rob555 » 19 marca 2014, 21:24

Budowa silnikow TSI pod wzgledem rozrzadu to po prostu paranoja....
I to praktycznie nie zalezy od pojemnosci. 2.0TSI tak samo maja lancuch i tak samo lubi przeskoczyc jak w 1.8TSI i mniejszych....
Robilem ostatnio Sirocco z org przebiegiem 70tys km....napinacz do konca wyciagniety praktycznie lada chwila by lancuch przeskoczyl.
Co wiecej...turbo mialo taki luz jak AGR po 500tys km :)))

Koncern VAG wali w ch.. i tyle....
rob555
TUNE-UP

Auto: LEON R36

Postprzez Cristobal » 20 marca 2014, 10:25

Obecnie już zrezygnowano w łańcuchów i np w 5F jest już pasek.
Cristobal
Sport
Sport

Postprzez lukaszlsw » 24 marca 2014, 19:54

te nowe silniki to jest dno totalne, 1.4 1.8 średnio pare w miesiącu przyjeżdza do serwisu na lawecie z uszkodzonym silnikiem. Pierwsze co bym zrobił po kupnie takiego auta to wymiana rozrządu;) mają jeszcze pare innych wad te jednostki. Dziś w nowym audi w tfsi zaskoczyła mnie plastikowa miska z jednorazowym korkiem;) ot taka ciekawostka;D
1.8T+ INSIDE:)
lukaszlsw
Sport
Sport

Auto: LCR
Silnik: BAM 1.8

Postprzez srebrnyas » 10 kwietnia 2014, 20:52

Cristobal napisał(a):Wymień ten łańcuch. Miałem to samo do tego stopnia że rozrząd przeskoczył. Nowy łańcuch jest zupełnie inny. Wydaje się być jakiś masywniejszy. Nie musisz go wymieniać w Aso. Będzie wtedy taniej.

Jakiej firmy łańcuch kupiłeś?

Mam 1.4 TSI. Przejechane 90 kółek. Było OK. Teraz czasem zaczyna chrobotać przy odpalaniu. Uważam, że "niespotykaną awaryjność" tych silników można wsadzić między bajki. Jak napisał do mnie na PW jeden z Kolegów - trzeba potraktować sprawę jak w silniku z paskiem i wymienić kompletny rozrząd. Cena nie zabija a zapewni spokój. I odradzam wymianę w innym niż autoryzowanym serwisie z prostego powodu. Mam na wymianę fakturę więc mam i gwarancję. Żaden mechanik mający prywatny warsztat nie da gwarancji w zakresie jak ASO. Sądzę, że 2 lata gwarancji da spokojną jazdę?
:wink:
srebrnyas
Stella +
Stella +

Postprzez stashekcn » 10 kwietnia 2014, 22:58

srebrnyas napisał(a):
Cristobal napisał(a):Wymień ten łańcuch. Miałem to samo do tego stopnia że rozrząd przeskoczył. Nowy łańcuch jest zupełnie inny. Wydaje się być jakiś masywniejszy. Nie musisz go wymieniać w Aso. Będzie wtedy taniej.

Jakiej firmy łańcuch kupiłeś?

Mam 1.4 TSI. Przejechane 90 kółek. Było OK. Teraz czasem zaczyna chrobotać przy odpalaniu. Uważam, że "niespotykaną awaryjność" tych silników można wsadzić między bajki. Jak napisał do mnie na PW jeden z Kolegów - trzeba potraktować sprawę jak w silniku z paskiem i wymienić kompletny rozrząd. Cena nie zabija a zapewni spokój. I odradzam wymianę w innym niż autoryzowanym serwisie z prostego powodu. Mam na wymianę fakturę więc mam i gwarancję. Żaden mechanik mający prywatny warsztat nie da gwarancji w zakresie jak ASO. Sądzę, że 2 lata gwarancji da spokojną jazdę?
:wink:

:wink:[/quote]

Ja do 1.4 TSI kupuje tylko z FAI. W Octavii kolegi zrobione na nim juz 40 tys i jest git. W Golfie V mam go od 4 tys i jest ok. Za komplet zapłaciłem 750zł
stashekcn
Signo
Signo

Auto: Leon 1P BWA
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez srebrnyas » 11 kwietnia 2014, 19:41

Dziś zrobiłem rozeznanie w temacie. W ASO Seata też polecają tylko oryginał FAI. Potem spokojna głowa na 2-letniej gwarancji. Choć przy mojej jeździe (robię 6-8 tysi prywatnym rocznie z racji służbowego auta) rozrząd pewnie wytrzyma dłużej niż kilka lat. Wymiana ok. 1000 zł więc nie ma nad czym się zastanawiać.
8)
srebrnyas
Stella +
Stella +

Postprzez TomTG » 4 czerwca 2014, 07:34

Już po bólu... operacja się udała i nawet pacjent (jeszcze) żyje... :mrgreen: Wymiana rozrządu w Seat Komot k. B. Białej za cenę 1100 zł. Mam nadzieję, że to już koniec kłopotów z łańcuchem. Nadal uważam, że to granda ze strony VW. Zastanówcie się dobrze przyszli, ewentualni użytkownicy silników TSI!
TomTG
Stella
Stella

Postprzez Kudlaty » 12 marca 2015, 01:12

Jak dzisiaj się przedstawia sytuacja ? Są jakieś problemy z rozrządem ?
Kudlaty
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez TomTG » 5 kwietnia 2015, 19:43

Kudlaty napisał(a):Jak dzisiaj się przedstawia sytuacja ? Są jakieś problemy z rozrządem ?

Na szczęście nic się nie dzieje. Rozrząd pracuje ok. Zrobiłem od tamtego czasu ponad 20 tyś km. Zobaczymy później...
TomTG
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna