Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wariująca elektronika ??

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wariująca elektronika ??

Postprzez Shayo » 19 kwietnia 2014, 15:27

Witam serdecznie. Ostatnio w moim leonie strasznie wariuje elektronika nie wiem czym jest to spowodowane.

Pierwsza rzecz to złe wskazania wskażnika paliwa, po zatankowaniu wskazówka podnosi się do jakiegoś momentu, przejechałem już prawie 100km a wskazówka ani nie drgnie tym bardziej, że już powinna się zaświecić rezerwa. Czy to wina czujnika ?? Czy może układ jest zapowietrzony?? Bo już raz miałem taka sytuację, samochód się zatrzymał na środku drogi a wskażówka pokazywała jakąś 1/3 baka. Dopiero po otwarciu baku od strony tylnej kanapy nagle zapaliła się rezerwa...

Druga rzecz to od jakiegoś czasu zauważyłem że po zgaszeniu samochodu czasem świecą się światła stopu a pedał przecież nie jest wciśnięty. Dopiero pomaga kilkakrotne wciśnięcie pedału hamulca dopiero gasną światła. Ciekawe czu podczas jazdy się nie świcą :? W tym przypadku nie mam pojęcia co może być przyczyną, tak jakby coś nie odbijało...

Trzecia rzecz to pikanie dochądzące ze środka deski rozdzielczej tak jakby przkaźnika od kierunkowskazów, pikanie jest z różna częstotliwośćia, ale czasem doprowadza do szału... Czytałem i szukałem na necie ponoć wystarczy wymienić przekaźnik od kierunków ewentualnie gdy nie pomaga wystrczy psiknąć wd-40 w przełącznik od kierunków. No chyba, że ktoś zna inną metodę to proszę o sugestię.

Czwarty ostatni problem jest zapalenie się kontrolki od czujnika temperatury przy odpalaniu samochodu, trochę dziwne że kontrolka świeci się od temperatury jak silnik jest zimny. Również szukałem i czytałem na necie co może być przyczyną. Może być to czujnik poprostu ale trochę się wacham nad jego wymianą bo nie jestem pewny czy to jest prawdziwa przyczyna. Kontrolka ta świeci się przeważnie jak samochód stoi na zewnątrz, po deszczu czy też jak stał w zimię na zewnątrz. Jeżeli samochód jest zostawiany na noc w garażu to nic się nie dzieję, nie ma żadnego problemu. Może poprostu gdzieś się wdarła wilgoś albo faktycznie jest problem z czujnikiem.

Postanowiłem napisać na forum i zapozanć się z waszymi opiniami zanim zamówię części czy też pojadę do jakiegoś speca. Już u jednego byłem to stwierdził że trzeba termostat wymienić :|

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)
Shayo
Stella
Stella

Auto: Seat leon
Silnik: TDI pompa VP

Reklama

Re: Wariująca elektronika ??

Postprzez sebo7w7 » 19 kwietnia 2014, 16:00

powiadasz że światła STOPu świecą się, miałem podobny problem, samochód stał zamknięty a STOP świeci (podczas jazdy także) podważyłem lekko stopą pedał hamulca i przestało świecić, w każdym bądź razie miałem do wymiany czujnik pedału hamulca, może i u Ciebie jest do on popsuty i należy wymienić
sebo7w7
Signo
Signo

Auto: seat leon AUQ
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez darq12 » 20 kwietnia 2014, 19:40

Co do hamulcy to walniety czujnik nad pedalem hamulca. Albo na poczatek bym go wcisnal bo jest regulowany. Co do zlego wskazania paliwa to pewnie kable nie lacza albo zabrudzonu potencjometr. Poczytaj temat "powietrze w przewodzie paliwowym" jest opisane jak wyciagnac ssak z baku. Co do pikania z kierunkowskazow to masz uszkodzana manetke pomaga popsikanie wd-40. Co do temperatury silnika to albo wtuczka czujnika albo sam czujnik walniety. Poszukaj dobrze na forum wszystkie tematy byly poruszane.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Peter007 » 21 kwietnia 2014, 15:07

A płyn w normie?
Jeśli Ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz rację - wydaje Ci się...
Peter007
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez przemco » 25 kwietnia 2014, 07:35

sprawdź czy nie masz wilgoci we wtyczkach bo potrafi czynić w aucie cuda.... podpinałeś się pod vaga ?? jakieś błędy pokazuje ??
.... żółwim tempem do celu....
.... Sociedad Espanola Automoviles de Turismo....
.... 158KM 390Nm....
przemco
Signo
Signo

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne