Jak widać największe znaczenie ma tu importer, który de facto jest gwarantem w danym kraju. Iberia była jaka była, ludzie narzekali, ale porównując do zamordyzmu wprowadzonego przez VGP, to chyba jednak nie była taka zła.
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Adan86 napisał(a):Panowie rozkminiacie tu o gwarancjach a temat "Chiptunning". Załóżcie sobie temat "rozpatrywanie reklamacji (gwarancji)" i tam się przekonujcie kto ma rację czy straci gwarancję czy nie bo mnie to nie interesuje czytając ten wątek. Chcę podnieść moc w swoim kilku miesięcznym aucie i robię to na swoją odpowiedzialność i o czym tu dyskutować!!! Mało konkretów a dużo pisania o niczym bo z reklamacjami mam styczność na co dzień i fakt jest taki, że jak ktoś chce to wszystko Wam odrzuci i napisze że Wasza wina, od tego są prawnicy!!
Jednym słowem proszę o konkrety kto podnosił ostatnio moc w 1.8 TSI z 2014 roku, jak się jeździ i gdzie polecacie modyfikować Leosia!!!
Pozdrawiam.
Misiek3city napisał(a):Dziś dostałem jeszcze niepotwierdzone info że 2.0 Tdi 184 CUPA można robić bez otwierania kompa
Na lajcie robi się 210 koni i koło 440 nm. Jak będę miał więcej info dam znać
Ja bym jednak wyjął.KAI napisał(a):Nie trzeba wyjmować modułu przed wizytą w ASO.
Zix napisał(a):Misiek3city napisał(a):Dziś dostałem jeszcze niepotwierdzone info że 2.0 Tdi 184 CUPA można robić bez otwierania kompa
Na lajcie robi się 210 koni i koło 440 nm. Jak będę miał więcej info dam znać
Będę wdzięczny.
83Dario napisał(a):a nie boisz się o utratę gwarancji?? bo to nie będzie box tylko program??
KAI napisał(a):No właśnie chyba jednak nie. Ja już 2 czipsy miałem. Jednego ściągałem - trwało to 15 min. przez OBD.
Więc nie ma bata żeby box zdjęli szybciej... Ja pewnie pójdę w chip.
No i sami osiągi oceniają na lepsze:
chip = STG1 na około 250 ps i 380nm
box = STG0,5 220-230PS,350-360Nm (z ich www)
Chociaż jak dla mnie to te +40% w ich propozycji to trochę za dużo.
Jestem zwolennikiem <= +25%
KAI napisał(a):To jeszcze dopiszę, że mają w Compsport stage 1:
Jest możliwość zrobienia STG1 na około 250 ps i 380nm pod warunkiem, że wersja oprogramowania sterownika silnika, która jest u Pana w samochodzie jest dostępna w naszej bazie danych. Takiej weryfikacji możemy dokonać przy wizycie w oddziale naszej firmy.
Koszt modyfikacji STG1 - to 2500 PLN.
Tylko dlaczego chip jest tańszy niż box?
bmelon napisał(a):Jak wygląda montaż takiego chipa? Czy nadal dostępne będą tryby seat drive?
mat_cbr napisał(a):bmelon napisał(a):Jak wygląda montaż takiego chipa? Czy nadal dostępne będą tryby seat drive?
Z tego co wiem to w przypadku boxa nie ma mozliwosci wyboru profili, natomiast w przypadku chipa(remap) z trgo co rozmawialem z Compsport mogą zrobić remap na trybie SPORT, a pozostałe zostawić w serii.
Wg mnie bardzo rozsadne rozwiązanie.
KAI tego +40% to bym sie nie obawiał. Silnik ea888 maja potencjał i dosc spore rezerwy. Pytanie jaki jest przebieg krzywej momentu zeby popłochu w skrzyni nie zrobiła i przeniesieniem tego na asfalt - bo wtedy te 250KM na nic...
szczeslaw napisał(a):mat_cbr, a z tego co ja wiem, tryby normalnie działają przy boxie
Tryb dla silnika to nie mapa, tylko modyfikacja charakterystyki przepustnicy. Box oszukuje ECU, ale nie ingeruje w żaden sposób w przepustnicę. Czyli po boxie tryby będą działały i będą między nimi różnice takie, jak były do momentu wsadzenia boxa. Moc i moment również zwiększą się w każdym trybie.
bmelon napisał(a):Moim zdaniem korzystniejsze jest rozwiązanie w którym moc i moment zwiększyły by się tylko w trybie sport. Jest to realne?
szczeslaw napisał(a):Misiek3city, czepiasz się. Użyłem skrótu myślowego, którego z resztą używa również sam producent, z tego co pamiętam.
Ale jeżeli już się mamy czepiać - czujnik wychylenia pedału gazu, to nic innego jak zwykły potencjometr (rezystor regulowany). Jak chcesz zmienić jego czułość? Nie da się. W tym układzie potencjometr przy pedale jest czujnikiem, silniczek krokowy przy przepustnicy jest elementem wykonawczym, a ECU to sterownik między nimi.
Zmienić można TYLKO algorytm w programie tak, żeby przy takim samym wychyleniu pedału (takiej samej rezystancji potencjometru), przepustnica bardziej lub mniej się otwierała. W trybie ECO natomiast, przepustnica nigdy nie otworzy się do końca, nawet jeżeli rezystancja wskazuje na wciśnięcie pedału w podłogę. Chyba, że pokonasz opór jaki na końcu stawia pedał i tym samym zewrzesz styki stycznika, który to da do ECU sygnał "down kick - potrzeba pełna moc".
Wystarczająco dokładny opis dla Ciebie napisałem tym razem, czy jest bardziej się zagłębić i narysować potencjometr?
bmelon napisał(a):Moim zdaniem korzystniejsze jest rozwiązanie w którym moc i moment zwiększyły by się tylko w trybie sport. Jest to realne?
Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości