Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Świecąca się kontrolka ABS, TCS

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Świecąca się kontrolka ABS, TCS

Postprzez strzaleczka » 23 stycznia 2015, 19:22

Witam, podpinam się pod temat. Jadąc nieoświetloną drogą w deszcz złapałem pobocza i wpadlem w dołem z wodą od tamtej pory fiksuje mi ABS czasami zaświeca się kontrolka od abs a czasami gaśnie i piszczy przede wszystkim drażniąco.. zapala się również ( a raczej miga) kontrolka hamulca ręcznego.. I od tamtej pory świeci się również kontrolka poduszek powietrznych.. Bez różnicy czy się święcą czy nie w samochodzie ABS nie działa. Od czasu gdy wpadłem w ten dołek ABS zadziałał może z 2 razy sporadycznie i więcej już nie zadziałał. Któregoś razu poczułem jak mi wibruje pedał hamulca, postanowiłem stanąć i zobaczyć co się dzieje, okazało się, że to pompa ABS nawet przy wyłączonym silniku pracowała. Wyciągnąłem bezpiecznik gdyż by się spaliła prawdopodobnie. Umówiłem się do elektryka samochodowego, dziś będąc u niego stwierdził on że czujki nie mogły się od tak obluzować i że komputer nie wyświetla mu żadnych błędów czujników. Odjechałem i stało się to samo wróciłem powiedziałem co jest grane podpiął jeszcze raz chcąc zrobić test pompy abs. Niestety nie udało mu się tego zrobić gdyż komputer mu rozłączał test z niewiadomych przyczyn i pokazywało, że w pewnym miejscu przy bezpiecznikach nie ma napięcia lub jest jego zanik, przy kilku próbach testowania pompy się że przy próbie "odpowietrzenia" rozłącza. Powiedział też, że wina leży w pompie i bedzie ona do wymiany. Już sam nie wiem co mam robić a nie chce wydawać na darmo około 200 zł na nową pompe abs. Fakt faktem ciężko idzie jej ta praca. Co o tym sądzicie? Przed chwilą przy wyłączonym silniku ta je***a pompka znowu zaczęła pracować i znowu musiałem wyciągnąć bezpiecznik żeby się coś nie stało. Sam nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć głupieje już całkowicie mi ta pompka..
strzaleczka
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Postprzez mat_282 » 11 lutego 2015, 16:12

Szwagier miał to samo w passacie b5. wysunął się czujnik abs i pompa pracowała bez przerwy. dosunięcie czujnika pomogło. z tym ze u nas chyba czujniki sa przykręcane wiec mało prawdopodobne no ale może jednak. w Passacie są porostu na wcisk wiec prawdopodobieństwo jest spore.
mat_282
Stella +
Stella +

Auto: Toledo
Silnik: AHF 1.9

Postprzez barta » 21 lutego 2015, 12:32

Witam
Podpinam się do tematu.
To tak przyjechałem samochodem do domu jakieś pare dni temu nie było wody itp tylko mruż, wszystko było ok, po 4 dniach wsiadłem do samochodu odpaliłem silnik odpalił bez problemu, świecą sie kontrolki ABS i TCS tylko (ABS TCS ESP nie działa sprawdziłem) również nie działa 3 światło stopu a działało, dodam że stop działa normalnie w lampach. Pacjent to Cupra R 1,8T BAM mapa na 270KM.
Płyn hamulcowy sprawdzony jest stan, co może być??
Czytałem na forum że jest jakiś czujnik hamulca w pedale i może być to?? czy to szukać czujnika ABS?
barta
Signo
Signo

Auto: cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez NeroN89 » 21 lutego 2015, 16:24

Naciśnij hamulec i jak nie świecą swiatła to to czujnik stop (koszt 32zł) wymiana banalnie prosta

Co do ABS i TCS to sprawdzałem kompem auto? Przy odpalaniu świeciły mi kontrolki ABS i TCS i kostaka stacyjki miała lata swoje i wymiana pomogła
NeroN89
Signo
Signo

Silnik: APP 1.8

Postprzez barta » 21 lutego 2015, 20:54

U mnie przy wciśnięciu stopu nie pali się tylko 3 światło stopu reszta zapala sie.
Kompa jeszcze nie podłączałem, bo niestety nie posiadam VAGa a kumpel nie miał czasu.
barta
Signo
Signo

Auto: cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez piotrekquattro » 26 kwietnia 2015, 00:02

barta napisał(a):U mnie przy wciśnięciu stopu nie pali się tylko 3 światło stopu reszta zapala sie.
Kompa jeszcze nie podłączałem, bo niestety nie posiadam VAGa a kumpel nie miał czasu.

u mnie tez nie działał 3 stop(zwykły działał) i przyczyna prosta: swiatło rozszczelniło sie.
ja mam cos takiego ze tylko przy odpalaniu na chwile zaswieci sie abs i tcs, nie wiem co to moze byc .
piotrekquattro
Stella +
Stella +

Auto: seat leon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez colemar » 26 kwietnia 2015, 06:11

piotrekquattro napisał(a):u mnie tez nie działał 3 stop(zwykły działał) i przyczyna prosta: swiatło rozszczelniło sie.
ja mam cos takiego ze tylko przy odpalaniu na chwile zaswieci sie abs i tcs, nie wiem co to moze byc .

Jak przy odpaleniu zapala się i zaraz gaśnie to bym sprawdził akumulator. Miałem to samo od samego kupna po odpaleniu chwile się świeciły ABS TCS i gasły, po wymianie AKU na nowy wszystko działa bez problemu. Tyle że po wjeździe w dziurę zapaliły się na stałe i obstawiam czujnik padnięty ;/ ~400zł w serwisie skody ;/
colemar
Stella
Stella

Silnik: ARL 1.9

Postprzez sebo7w7 » 31 lipca 2017, 07:46

Ktoś napisze jak odbywa się wymiana czujnika? Zdjąłem koło, odkręciłem śrubę przy czujniku iii....? Ciągnąć ile sił? chyba nie trzeba ściągać tarczy hamulcowej?

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka
sebo7w7
Signo
Signo

Auto: seat leon AUQ
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Sober » 24 lipca 2018, 09:10

Witam!

Mam ten sam problem. Podpiąłem interfejs i wypluło coś takiego jak niżej. Czy ktoś jest w stanie rozszyfrować co to za problem? Z opisu by wynikało że to nie czujnik tylko coś poważniejszego?

Address 03: ABS Brakes (-----) Labels: None
Part No SW: 1K0 907 379 CD HW: 1K0 907 379 AD
Component: ESP MK60EC1 H35 0120
Revision: 00H35001
Coding: 143B8012092400FF281001EA901A00413400
Shop #: WSC 31276 002 1048576
VCID: 76E7E2EB7A07

1 Fault Found:
16352 - Control Module - Electrical Error
014 - Defective
Freeze Frame:
Fault Status: 01101110
Fault Priority: 1
Fault Frequency: 1
Reset counter: 61
Mileage: 119435 km
Time Indication: 0

Freeze Frame:
Count: 0
Count: 32768
Count: 4608
Count: 96
Count: 52008
Count: 260
Sober
Sport
Sport

Auto: Leon Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez Dani3l » 3 kwietnia 2021, 11:32

Witam,potrzebuje wymienić wiązkę od abs lewy przód czy mógłby ktoś podać nr seryjny ?
Dani3l
Stella +
Stella +

Silnik: ARL 1.9

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne