Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zapocenie nad turbiną - odma ?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zapocenie nad turbiną - odma ?

Postprzez bentley » 9 marca 2015, 10:42

Witam,

pacjent Seat Leon 1.8TSI CDAA, od jakiegoś czasu pojawiło się zapocenie na zdjęciu poniżej:

Obrazek

Obrazek

Byłem w serwisie. Zdiagnozowano, że do wymiany jest wąż 1K0 129 627 C. Niestety po wymianie znowu to zapocenie się pojawiło. Byłem dziś ponownie w serwisie z informacją, że nic to nie dało. Mechanik stwierdził, że wymieniony wąż był potrzebny ponieważ gdzieś na rurze od intercoolera i turbo było zapocenie (wymienili mi też tuleje bo olej na nich był). Według niego trzeba rozebrać odmę i sprawdzić membrany. Jeśli będzie ok to trzeba dalej uszczelniać silnik.

Co Wy o tym sądzicie ? Miał ktoś podobną sytuację ? Koszt nowej odmy to ok.500zł. Trochę sporo więc wolałbym się prędzej wywiedzieć czy ktoś miał coś podobnego.
Dodam, że sprawdzam olej co jakiś czas i na bagnecie nie zauważam większych zmian. Jest to zapocenie, ale nie chce z tym czekać aż coś się zepsuje konkretnie.

PS.
Nie znalazłem na forum dokładnie tego problemu więc tworzę nowy temat. Jeśli gdzieś jest o tym informacja, a przeoczyłem to przepraszam i proszę adminów o przeniesienie wątku.
bentley
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: Arona
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: Zapocenie nad turbiną - odma ?

Postprzez zamir » 9 marca 2015, 22:54

Hej. Miałem identyczną sytuację ze spoceniem w tym miejscu - wymiana odmy rozwiązała problem. Jaki masz przebieg na obecnej odmie? Moja wytrzymała około 140kkm. Po wymianie odmy mam przejechane 15kkm i jest suchutko :-D
zamir
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Inne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez bentley » 10 marca 2015, 09:14

Aktualnie mam 150k i z tego co wiem to odma jest od nowości. Kojarzysz ile płaciłeś za swoją ? Kupowałeś nową czy używaną ?
bentley
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: Arona
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez zamir » 10 marca 2015, 15:23

Faktycznie za nową odmę wołają ok. 500. Ja natomiast zdecydowałem się na używkę w bardzo dobrym stanie i z pewnego źródła za 200. Póki co, nie żałuję :-)
zamir
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Inne
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna