Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Szyba i klamka w drzwiach tylnych prawych

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Szyba i klamka w drzwiach tylnych prawych

Postprzez mrfire » 21 grudnia 2014, 14:57

Witam wszystkich!

W moim Leonie od czasu zakupu nie działa automatyczne opuszczenie szyby oraz otwieranie drzwi tylnych, prawych. Z racji, iż na ogół podróżuje sam nie sprawiało to problemu. Zbliżają się jednak święta, okres rodzinny więc i na samochód trzeba wygospodarować kwant czasu ;) Zastanawiam się, co może być przyczyną, gdyż otwieranie drzwi nie działa wyłącznie od wewnątrz, od zewnątrz klamka działa bez zarzutu. Jeśli chodzi natomiast o szybę, zsuwanie z panelu kierowcy działa bez zarzutu, nie działa natomiast panel na drzwiach tylnych. Pierwsze co przychodzi mi na myśl, to zwykła awaria - pewnie ktoś woził dzieciaka w tym miejscu i stąd linka od klamki urwana a żywotność panelu dobiegła końca. Wolę się natomiast upewnić czy nie ma możliwości jakiegoś sprytnego odłączenia zsuwania szyby z tylnego panelu na jednych drzwiach i wyłącznie otwierania zamka wyłącznie od wewnątrz? Brzmi futurystycznie jak na 2004 rok i ten segment, ale...
mrfire
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: ASZ 1.9

Reklama

Re: Odp: Szyba i klamka w drzwiach tylnych prawych

Postprzez Tuchola_BDG » 21 grudnia 2014, 15:34

Tylne drzwi można zablokować przed otwarciem od środka poprzez blokadę, jak otworzysz drzwi to przy zamku masz blokadę na dzieci :-) jak przekrecisz ją to powinieneś odzyskać otwieranie od środka.

Szyby tylne można zablokować z drzwi kierowcy, ale tylko obie naraz, więc jak to nie blokada to pewnie przycisk, albo awaria albo jest odłączony, świeci się w ogóle jego podświetlenie?
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Re: Szyba i klamka w drzwiach tylnych prawych

Postprzez mrfire » 21 grudnia 2014, 16:32

Ta blokada przeciw dzieciom to strzał w dziesiątkę ;) Drzwi otwierają się od wewnątrz jak z salonu. Dzięki!

Co do podświetlania to również trafne pytanie - jedynie w tych drzwiach przycisk się nie podświetla. Sprawdziłem blokadę z poziomu panelu kierowcy, w przypadku lewych drzwi działa zgodnie z założeniami - determinuje kontrolę możliwość kontroli szyby. W prawych nie robi żadnej różnicy, szyba nie reaguje na guzik na drzwiach tak czy inaczej. Z poziomu panelu kierowcy zsuwa się zgodnie z tym co napisałem w pierwszym poście.

Z dodatkowych informacji, czerwona lampka ostrzegawcza na dolnej części drzwi, zapala się bez zarzutu przy każdym otwarciu.
mrfire
Stella
Stella

Postprzez Leon_TS_ARL » 21 grudnia 2014, 21:30

Podmień przycisk z lewych tylnych drzwi z prawymi i jeśli działa to masz do wymiany przycisk szyby. Jeśli nadal nie działa to trzeba szukać dalej przyczyny.
Obrazek
Leon_TS_ARL
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Leon TS
Silnik: ARL 1.9

Postprzez qaz » 22 grudnia 2014, 08:58

u mnie też nie działało w tylnich drzwiach ale rozebrałem ten plastik, wyczyściłem spirytem, złożyłem i teraz śmiga
qaz
Signo
Signo

Auto: Leon 1m
Silnik: APG 1.8

Postprzez mrfire » 13 kwietnia 2015, 08:50

Trochę późno, ale w końcu udało mi się zamknąć temat szyby. Ewidentnie na tym miejscu podróżował dzieciak, który poza otwieraniem drzwi lubował się najwyraźniej w otwieraniu szyby. Problem w rozwiązaniu był błahy. Podważając wyjąłem sam przycisk i okazało się, że poprzedni właściciel (właścicielka) odciął kabelki. Tak po prostu po najmniejszej linii oporu ;) Może komuś się przyda, więc piszę.

Dzięki za pomoc, temat zamknięty!
mrfire
Stella
Stella

Postprzez QQmonzter » 13 kwietnia 2015, 20:43

To kierowca nie wiedział o możliwości blokowania sterowania tylnych szyb ze swojego panelu? Takiego patentu to ja jeszcze nie widziałem nigdzie. :roll:
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne