Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Auto co jakiś czas nie odpala

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Auto co jakiś czas nie odpala

Postprzez magik22 » 2 sierpnia 2015, 09:33

Witam
Piszę w szukaniu pomocy, ponieważ pisałem już na różnych forach gdzie nie dostałem odpowiedzi. A więc opiszę mój problem. Mój problem dotyczy Seata Leona 1.9 TDI. Auto posiadam 5 lat a od 3 lat co jakiś czas nie odpala, aby po kilku godzinach odpalić jak by niby nic. Auto średnio nie odpala raz na 4 miesiące i potem po kilku godzinach odpala. Próby odpalania nic nie dają, auto zachowuje się tak jak by miało odpalić, ale nie mogło. Strach tak naprawdę gdziekolwiek wyjechać bo nie wiadomo, kiedy będzie miało swój humor i nie odpali. Czy macie jakieś pomysły? Danie go na komputer nic nie da, ponieważ normalnie pokazuje problem z czujnikiem temperatury (ale to wadliwy raczej czujnik i do wymiany, który nie wpływa na to), a faktyczny problem by pokazał dopiero gdy nie da rady odpalić, ale wtedy nie mam możliwości podłączenia go pod komputer. Jestem trochę zdesperowany, bo to nietypowy problem i mało kto o nim wie. Czy znacie takie przypadki i co to może być?

Pozdrawiam.
magik22
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: Auto co jakiś czas nie odpala

Postprzez pietrek86 » 2 sierpnia 2015, 10:08

Nie wiem jak w dieslu ale w benzynie na odpalanie czujnik temperatury ma duży wpływ u mnie jak padł auto umarło na amen dopiero po wymianie auto ożyło
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez MARCIN38 » 2 sierpnia 2015, 10:20

Może to być wina przekażnika 109.
MARCIN38
Stella +
Stella +

Auto: seat leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez magik22 » 2 sierpnia 2015, 11:22

Hmm czyli myślicie, że może to być spowodowane czujnikiem temperatury? Ja napisałem, że to raczej nie wina czujnika bo swojego czasu, rok temu pisałem na forum motoryzacyjnym o tym problemie i tam napisali, że to raczej nie wina czujnika, stąd tak napisałem. A co do tego przekaźnika to może on być odpowiedzialny za to? Chodzi mi o przekaźnik 109, bo auto zachowuje się tak jak by po tych kilku godzinach jak już nie odpali się resetowało i potem jeździ bez problemu kilka miesięcy aż do następnego razu.
magik22
Stella
Stella

Postprzez mlynek » 2 sierpnia 2015, 11:48

A jakieś inne okoliczności? Rano, latem, zimą, rozgrzany, kręci rozrusznikiem czy nie kręci, puszcza dym czy nie puszcza i w jakim kolorze? Ja w pierwszej kolejności wymieniłbym ten czujnik temperatury - raczej nie zaszkodzi.
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez magik22 » 2 sierpnia 2015, 12:20

Nie ma na to reguły. Raz zdarzyło mi się zimą. 4 kolejne razy w lato. Raz po dłuższej trasie około 20 km. Dwa razy po krótkiej około 1-2 km. Rozrusznik kręci, w wężyku od pompy paliwa mam taki hmm pęcherzyk, ale gdy auto odpala to on automatycznie znika, więc to raczej normalne. Dym z auta gdy dodam cały gaz i gwałtownie przyspieszę pojawia się czarny.
magik22
Stella
Stella

Postprzez mlynek » 2 sierpnia 2015, 18:39

magik22 napisał(a):Dym z auta gdy dodam cały gaz i gwałtownie przyspieszę pojawia się czarny.
Raczej chodziło mi o moment, gdy nie chce odpalić. Długo kręcisz tym rozrusznikiem? Powtarzasz kilka razy? Może to coś z IMMO. Brat ma tak w Octavii '97, że jak mu coś z IMMO odwali, to wtedy odpali i momentalnie zgasnie. Po kilku razach odpala normalnie. Ale gdy podłączyłem VAGa, to pokazało błąd IMMO.
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez magik22 » 2 sierpnia 2015, 18:47

Jeśli już nie chce odpalić to rozrusznikiem kręcę długo. Czy powtarzam, hmm powtarzam czasami 2 razy, ale dość często bo np. co 20 minut. A czy faktycznie może być to przekaźnik 109? Na innym forum również mi o nim napisali, tylko pytanie czy tak rzadko by się zawieszał ten przekaźnik np. raz na 5 miesięcy?
magik22
Stella
Stella

Postprzez MARCIN38 » 2 sierpnia 2015, 19:52

Słuchaj a w tym momencie jak nie chce odpalić to pokazuje się kontrolka świec żarowych?
MARCIN38
Stella +
Stella +

Auto: seat leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez magik22 » 2 sierpnia 2015, 20:21

Nie jestem pewny na sto procent bo auto nie odpala tak co 5 miesięcy, przez 3 lata było to 6 razy i nie jestem pewny na sto procent, ale z tego co mi się wydaje to nie pokazuje się żadna kontrolka, od ABS też. Tylko nie wiem czy kontrolka od świec żarowych nie zapala się dopiero jak się silnik uruchomi, ale nie wiem. Tak czy tak wydaje mi się, że nie zapala się wtedy żadna kontrolka.
magik22
Stella
Stella

Postprzez Leon_TS_ARL » 2 sierpnia 2015, 20:30

sprawdź styki na przekaźniku 109. Możliwe że sam przekaźnik już się kończy.
Czujnik temperatury też zmień.
Obrazek
Leon_TS_ARL
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Leon TS
Silnik: ARL 1.9

Postprzez magik22 » 3 sierpnia 2015, 15:52

Dziękuję za rady, tak więc wymienię tej czujnik temperatury, tylko muszę jeszcze raz pojechać na komputer bo nie wiem czy to jest wadliwy czujnik temperatury wody czy jakiś inny bo czujników temperatury w samochodzie jest chyba kilka, oraz od razu wymienię przekaźnik 109 i mam nadzieję, że będzie już wszystko dobrze:)
magik22
Stella
Stella

Postprzez PaVLo » 3 sierpnia 2015, 22:02

Z tym przekaźnikiem to do czasu, sam miałem takie problemy i przekaźnik wytrzymał kilka tygodni po czym pewnego razu wróciłem do domu już na lawecie :? , lepiej go wymień.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez magik22 » 4 sierpnia 2015, 10:01

Masz rację, zrobię to na pewno w najbliższym czasie, już zamawiam części na allegro bo wymienię jeszcze czujnik temperatury. Dziękuję za pomoc:)
magik22
Stella
Stella

Postprzez Artik » 15 września 2015, 13:23

miałem podobny problem, raz na jakiś czas nie chciał odpalić, ale tylko i wyłącznie po długiej jeździe. Padnięty był czujnik temperatury i od jego wymiany spokój
Obrazek
Artik
Signo
Signo

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel