Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pisk po puszczeniu pedału gazu/przy hamowaniu silnikiem

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pisk po puszczeniu pedału gazu/przy hamowaniu silnikiem

Postprzez kaem » 29 maja 2016, 19:51

Chciałem się Was zapytać o coś bo na innym forum nikt nawet nie próbował mi pomóc. Opisze problem, który dotyczy seata leona 1m 1.6 105km 2003, rozrząd robiony jakieś 12tyś temu, zawieszenie nie stuka, wszystko robione od razu, wszystko sprawne nawet najmniejsza "pierdoła", instalacja lpg firmy ac 12tyś km chodzi świetnie. Mianowicie kiedy jadę samochodem, obojętnie czy po równym czy z górki, niezależnie od pogody, niezależnie od temperatury silnika, kiedy puszczę pedał przyspieszenia czyli kiedy następuje tzw hamowanie silnikiem słychać bardzo cienki pisk podobny pisku tarcz hamulcowych, pisk ten jest w odstępach ok 2sek. Pisk pojawia najczęściej powyżej prędkości 60km/h a poniżej znika, czyli kiedy samochód zwolni np do 55km/h. Ostatnio ten dźwięk pojawił się też przy 30km/h ale tylko raz. Pisk znika ZAWSZE kiedy wciskam pedał sprzęgła lub pedał gazu. Częstotliwość tego pisku (1 raz na 2sek) jest niezależna od prędkości czy jadę 60 czy 100km/h. Najlepsze jest to, że czasami kiedy puszczę pedał gazu to tego pisku nie ma więc problem pojawia się sporadycznie powiedziałbym, że częściej jest a rzadko znika. Zastanawia mnie jaka część ma taki stały obrót w samochodzie powtarzalny co ok 2 sek. Pisku nie słychać kiedy mam zasunięte szyby w drzwiach także w zimie o tym zapomniałem. Pisk jest intensywny i wyraźny czyli nie taki jakby wydobywał się ze środka, nieprzytłumiony tylko jakby to było na zewnątrz. Kiedyś szukałem w internecie czy ktoś miał coś podobnego to jedyne co mi pasowało do mojego problemu to coś związanego z łożyskiem dociskowym.

Bardzo Was proszę o naprowadzenie w czym problem bo u mechaników wiem, że się nic nie dowiem a akurat wtedy jak będę chciał im pokazać problem to samochód będzie działał jak złoto.
kaem
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Pisk po puszczeniu pedału gazu/przy hamowaniu silnikiem

Postprzez marcin7x5 » 29 maja 2016, 20:36

Sprawdź łożysko wyciskowe/oporowe co jest pod takim zielonym dekielkiem.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez kaem » 2 czerwca 2016, 00:23

Ono jest na wierzchu? Widoczne tylko od spodu z kanału? W ogóle nie kojarzę tam nic zielonego...
Pewnie chodzi o coś takiego http://www.czesciauto24.pl/mapco/7592895
mm silnik BCB

-- 2 czerwca 2016, 01:23 --

Hmm znalazłem coś takiego: "Typowym objawem zużycia łożyska wyciskowego jest charakterystyczny szum, który występuje w momencie wciśnięcia pedału sprzęgła i ustępuje po jego zwolnieniu." U mnie dźwięk znika kiedy wciskam pedał sprzęgła, czyli na odwrót...
kaem
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 2 czerwca 2016, 16:32

Może być łożysko lub mechanizm przy nim a może też być i ten pręt co idzie od łożyska przez całą skrzynie aż do docisku. Trzeba po kolei eliminować a najłatwiej właśnie zwalić dekiel i sprawdzić to łożysko.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez kaem » 3 czerwca 2016, 00:49

OK, tylko zapytam - czy otwierając ten dekielek trzeba wcześniej spuścić olej?
Dekiel to na tym zdjęciu?
http://vwts.ru/images/repair4/129681_01.jpg
Czy to na tym?
http://i.imged.pl/skrzynia-biegow-vw-go ... 8-04-2.jpg

Moja skrzynia ma symbol ERT a silnik BCB
kaem
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 3 czerwca 2016, 12:41

Na tym pierwszym zdjęciu. Nie trzeba nic spuszczać.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne