Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon 1.6 16v Wypadanie zapłonu na LPG

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon 1.6 16v Wypadanie zapłonu na LPG

Postprzez wojtas7650 » 19 maja 2016, 21:25

Zakupiłem Leona 1.6 16V z 2003 roku. Założone jest LPG BRC Fly Sequent i praktycznie wszystko oprócz listwy wtryskowej jest nowe.
Wszystko było pięknie dopóki nie wybrałem się na autostradę. Auto ogólnie jeździ dobrze, ma moc, nie kopci. Jadąc na gazie jechałem 190km/h i czułem, że moc jest. W pewnym momencie ktoś zmusił mnie do hamowania i zaczęło się - przy kolejnej próbie rozpędzenia auto trzęsie się i mryga check. Zjechałem na bok i odczekałem kilka chwil, auto znów działa. I tak wkoło dopóki nie musiałem puścić gazu lub przyhamować.
Wyszedł błąd wypadającego zapłonu na 4 cylindrze. Wszystkie cewki wymieniłem na nowe oryginalne BOSCH. Dalej to samo.
Autem jeśli jeżdżę normalnie to nic się nie dzieje, spala 10 gazu po mieście i jeździ w porządku.
Dziś zrobiłem test i wyszło tak (wyjąłem filtr powietrza do testów). Na benzynie mogę kręcić go do odcięcia na każdym biegu, jechałem 180 i hamowałem i wszystko ok.
Przełączam na LPG, rozpędzam, puszczam gaz i przy próbie rozpędzania znów check.
Myślę OK, problem tyczy się LPG więc nie gasząc auta przełączyłem na benzynę jednak dalej zapłon wypada na 4. Dopiero zgaszenie silnika kilka razy, odczekanie chwili lub po prostu skasowanie błędu powodują, że auto znów pracuje dobrze.
Dodatkowo po załączeniu się checka i mryganiu podłączyłem kompa. Auto się telepało i po prostu skasowałem błąd na pracującym silniku i... auto zaczęło chodzić dobrze.

Problem pojawia się dopiero kiedy jadąc na LPG wkręcę Leona powyżej 4500 RPM lub jadę szybko i nagle puszczę gaz. Jeśli delikatnie zwalniam to najczęściej jest ok.

Jakieś pomysły szanowni forumowicze? Jutro jadę po nowe świece i filtr choć wątpię w magiczną moc tych podzespołów.
Ewidentnie problem jest na 4. cylindrze jednak brak mi pomysłów z czego to wynika. Na benzynie jest ok chyba, że wskoczy błąd na LPG to wtedy już na benzynie źle pracuje również.
wojtas7650
Stella
Stella

Auto: Leon 2.0
Silnik: AZV 2.0

Reklama

Re: Leon 1.6 16v Wypadanie zapłonu na LPG

Postprzez marcin7x5 » 21 maja 2016, 22:41

Spróbuj zrobić ponownie ten test ale z odłączonym egr oraz całkowicie zakręconą instalacją lpg Jeżeli nie będzie nic lepiej to obawiam się że to może być wina sterownika silnika a dokładniej kości od sterowania zapłonem.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez piotrer000 » 28 maja 2016, 08:26

Witam
Miałem podobne objawy tzn. Wypadanie zapłonu na 2-gim cylindrze oczywiście tylko na gazie na benzynie wszystko było ok pojechałem do warsztatu gdzie była montowana instalacja lpg mechanik coś tam pogrzebał i miało być ok i faktycznie przez parę km tak było wróciłem do mechanika ten stwierdził że to wina świec wymienił na nowe, nie pomogło potem że to wina przewód WN wymieniłem też nie pomogło potem że to cewka zapłonowa też nie pomogło wsadziłem 700-800 i nic, któregoś dnia zajrzałem po maskę złapałem za przewody od wtryskiwaczy lpg i okazało się że przewód na 2-gim cylindrze był naderwany zarobiłem zlutowałem i wszystkie objawy ustały może u ciebie jest podobnie życzę powodzenia hej.
piotrer000
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AUS 1.6

Postprzez adasbb » 28 maja 2016, 14:36

U mnie przerywaniem na LPG na 4 cylindrze była uszkodzona cewka, gdzie objawy były następujące:
1. Na BP - brak wypadania zapłonów, ale na wolnych obrotach lekkie wibrowanie silnikiem, przy włączonej klimatyzacji bardzo mocno wibrowało silnikiem (taka nierówna praca, ale nie było czuć wypadania zapłonu).
2. Na LPG - na początku tylko na gorącym przy obciążeniu zapłon wypadał co jakiś czas, natomiast ostatnio już nawet na rozgrzewającym się silniku na LPG zapłon wypadał.

Najpierw myślałem, że to wina LPG, pojechałem do gazownika, sprawdził co i jak, przejechaliśmy się, podczas pracy na LPG kolejno wyłączał po jednym wtrysk gazowym i tak wyczailiśmy, na którym cylindrze był problem. Najpierw żeby nie pakować się w koszty, od taty podmieniłem ze skodawki jedną cewkę i jak ręką odjął... brak wypadania zapłonów, idealna praca silnika. Kupiłem nową cewkę i po kłopocie.

Na VAG - nie wykazywało jakichkolwiek błędów.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez wojtas7650 » 31 maja 2016, 16:52

Dzięki za sugestie. Instalacja LPG trochę przykręcona na reduktorze i auto ma mniej mocy i przez parę dni wszystko było ok.
Cewki i świece nowe.
Niestety minęło kilka dni i przy 140 puściłem gaz i znów to samo.
Mam wpięty interfejs, kasuję błąd i jadę dalej.
Nie wiem o co chodzi.
wojtas7650
Stella
Stella

Auto: Leon 2.0
Silnik: AZV 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna