Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
tatian napisał(a):A zerkałeś czy na postoju chodzi jeden wentylator czy dwa?
oczkolek napisał(a):Moim zdaniem klima w ogóle nie działa.
Jeszcze do sprawdzenie są bezpieczniki (te w postaci blaszek) które znajdują się w puszce z bezpiecznikami na akumulatorze. Za klimę odpowiada chyba ten pierwszy od środka auta. Należy też sprawdzić połączenia przy tych bezpiecznikach czy jest napięcie na kablu po bezpieczniku.
tatian napisał(a):O awarii wentylatorów na pierwszym biegu jest temat i jest osobą, która to naprawia.
szafran napisał(a):Tylko bardzo ważna kwestia, jak sprawdzić czy wentylatory na 2 biegu włączają się gdy silnik się zaczyna przegrzewać![]()
Wolałbym wiedzieć że to jest sprawne niż jeździć na upałach tak.
szafran napisał(a):oczkolek napisał(a):Moim zdaniem klima w ogóle nie działa.
Jeszcze do sprawdzenie są bezpieczniki (te w postaci blaszek) które znajdują się w puszce z bezpiecznikami na akumulatorze. Za klimę odpowiada chyba ten pierwszy od środka auta. Należy też sprawdzić połączenia przy tych bezpiecznikach czy jest napięcie na kablu po bezpieczniku.
Klima podczas jazdy działa na pewno. Bezpieczniki sprawdzone, miernikiem sprawdziłem te w postaci blaszek i też sprawne.
Natomiast znalazłem coś innegoPodałem +12V i mase bezpośrednio z aku do wentylatora, i co się okazało... Oba wentylatory działają tylko na 2 biegu, na pierwszym biegu nie działa żaden. (lewy pin = masa, środkowy pin = nie działa, prawy pin = działa). Z tego co wiem po włączeniu klimy oba wentylatory mają cały czas działać na pierwszym biegu, a u mnie on nie działa więc logiczne staje się że gdy stoję w miejscu klima nie działa bo wentylatory nie chłodzą chłodnicy, a gdy jadę szybciej to sam wiatr schładza chłodnicę i klima działa. mam rację ?
Tylko bardzo ważna kwestia, jak sprawdzić czy wentylatory na 2 biegu włączają się gdy silnik się zaczyna przegrzewać![]()
Wolałbym wiedzieć że to jest sprawne niż jeździć na upałach tak.
oczkolek napisał(a):Moim zdaniem to oprócz padniętego I biegu (prawdopodobnie) coś jeszcze nie hula. Przy padniętym I biegu w obu wentylatorach następuje awaryjna praca wentylatorów (przy włączonej klimie) na II biegu w trybie przerywanym (ok. 20 sek. pracy obydwu wentylatorów na II biegu następnie ok. 30 sek. przerwy i znowu 20 sek. pracy itd.).
Czy tak jest? Jeżeli nie to jest jeszcze coś zrypane.
oczkolek napisał(a):Przy padniętym I biegu w obu wentylatorach następuje awaryjna praca wentylatorów (przy włączonej klimie) na II biegu w trybie przerywanym (ok. 20 sek. pracy obydwu wentylatorów na II biegu następnie ok. 30 sek. przerwy i znowu 20 sek. pracy itd.).
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości